Update articol:

Grupul celor 7 se va întruneşte, la Hiroshima, într-un moment crucial pentru încetinirea creșterii globale

  • Grupul celor 7 se întruneşte într-un moment crucial pentru încetinirea creșterii globale, ca urmare a deciziilor băncilor centrale care își propun să reducă inflația.

  • Liderii vor discuta despre comerțul și securitatea internațională, în timp ce lumea se confruntă cu un război în desfășurare în Ucraina, iar îngrijorările cu privire la decuplarea SUA-China persistă.

Summitul anual al Grupului celor 7 începe oficial vineri la Hiroshima, Japonia.

Liderii celor șapte democrații industriale majore – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite – vor discuta despre viitorul relațiilor globale și al economiei mondiale, deoarece aceasta se confruntă cu o serie de incertitudini: tensiuni geopolitice în creștere, bănci centrale care luptă împotriva creșterii inflației și ridicarea plafonului datoriei SUA.

De asemenea, sub lumina reflectoarelor se află țările invitate la adunare, inclusiv Australia, Brazilia, India, Indonezia, Coreea de Sud și Vietnam – națiuni cu roluri esențiale de jucat în alianțele regionale, pe măsură ce ruptura dintre Washington și Beijing se adâncește.

Liderii se vor aduna la Hiroshima, un oraș japonez devastat de prima bombă atomică folosită ca armă de război de către SUA în 1945, care a ucis sute de mii de civili în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Aproape opt decenii mai târziu, orașul îi va întâmpina săptămâna aceasta pe liderii mondiali pentru a discuta calea de urmat pentru comerțul și securitatea internațională, în timp ce SUA și China se luptă pentru influența într-o lume multipolară, pe fondul preocupărilor legate de decuplarea lor și pe măsură ce războiul continuă în Ucraina.

Grupul celor 7, care a fost înfiinţat pentru a discuta politicile pentru a face față crizelor economice din anii 1970, se întrunește într-un moment crucial al încetinirii creșterii globale pe fondul inflației în creștere.

Liderii financiari G-7 și bancherii centrali au finalizat o întâlnire de trei zile la Niigata săptămâna trecută. Ei s-au angajat să combată creșterea costurilor și să se asigure că așteptările cu privire la viitoarele mișcări ale prețurilor rămân „bine ancorate”.

 

„Dacă te gândești la ceea ce se întâmplă în politica mondială… suntem din ce în ce mai îngrijorați de faptul că relația dintre Statele Unite și China se va transforma în conflict”, a declarat directorul pentru studiile de politică al Institutului Brookings, Mireya Solis, într-un podcast recent, potrivit CNBC.

„Acestea sunt superputeri în problema nucleară – și, prin urmare, cred că Hiroshima încapsulează o amintire foarte emoționantă a necesității de a aborda aceste probleme și de a evita un rezultat similar”, a spus Solis.

Conflictul Ucraina-Rusia

La summit va participa și președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, care urmează să se alăture la întâlnire virtual.  De asemenea, la Hiroshima se așteaptă să fie anunțate sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

„Vor avea loc discuții despre starea actuală a sancțiunilor și pașii pe care G7 se va angaja în mod colectiv pentru aplicarea legii”, a declarat consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, reporterilor în Air Force One.

Pașii se vor concentra pe „a ne asigura că închidem rețelele de evaziune, închidem lacunele din sancțiuni, astfel încât impactul să fie amplificat în lunile următoare”, a spus el.

„SUA vor avea un pachet de sancțiuni asociate cu declarația G-7, care se va concentra pe această problemă de aplicare”, a spus el reporterilor.

Uniunea Europeană este, de asemenea, în discuții despre un nou val de sancțiuni pentru a tăia Rusia de la finanțe și tehnologii „pentru a-și reinventa mașina de război”, a declarat comisarul UE pentru stabilitate financiară Mairead McGuiness pentru CNBC în aprilie.

Invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine ar putea fi discutată și în timpul summitului trilateral, când liderii SUA, Japoniei și Coreei de Sud se întâlnesc în marginea reuniunilor G-7.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol s-a confruntat cu critici aspre din partea Kremlinului, după ce a dat de înțeles într-un interviu Reuters că ar putea fi deschis către un posibil ajutor militar Ucrainei.

Cei trei lideri sunt așteptați să discute o cooperare mai strânsă în materie de securitate, inclusiv o descurajare nucleară mai puternică în urma provocărilor escaladate din Coreea de Nord.

Cu ochii pe China

China se poziționează ca un intermediar de pace, deoarece tensiunile continue dintre Ucraina și Rusia reprezintă o „provocare descurajantă” pentru Beijing, au declarat analiștii pentru CNBC.

Întâlnirea G7 are loc în momentul în care China a oferit în această săptămână date dezamăgitoare în ceea ce se aștepta să semnaleze o redresare mai semnificativă după ce a ieșit din restricțiile stricte legate de Covid.

Analiştii consideră că redresarea Chinei pierde din avânt, fiind retrogradate previziunile de creștere pentru întregul an pentru economia Chinei de la 5,9% la 5,5%.

Mai multe tensiuni

Tensiunile geopolitice cu SUA eclipsează perspectivele de creștere ale Chinei și provoacă temeri cu privire la lanțurile globale de aprovizionare.

Președintele american Joe Biden va anunța un ordin pentru a reduce investițiile firmelor americane în China.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat reporterilor, la reuniunea G-7 a miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale, că SUA analizează măsuri pentru a contracara utilizarea de către China a „coerciției economice” împotriva altor țări.

Biden a confirmat că se va întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în viitorul apropiat, dar nu a furnizat o cronologie specifică cu privire la momentul în care va avea loc întâlnirea.

„Fie că va fi curând sau nu, dar ne vom întâlni”, a spus el ca răspuns la o întrebare despre planurile sale de a se întâlni cu Xi.

 

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out