Update articol:

Guardian: Politicieni de stânga şi sindicalişti cer ca ţările europene să treacă la săptămâna de lucru de 4 zile

Sursa Pixabay

Marea Britanie, Germania, Spania şi alte ţări ar trebui să adopte o săptămână de lucru de patru zile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină în urma pandemiei de coronavirus, potrivit unui grup de politicieni de stânga şi reprezentanţi ai sindicatelor din întreaga Europă, potrivit The Guardian.

Scrisoarea evidențiază lunga istorie a lucrătorilor care au fost de acord cu ore mai scurte pentru a salva locuri de muncă, dar și „oportunitatea” de a regândi modelele de lucru şi reducerrea consumului de energie, un avantaj în eforturile de combatere a crizei climatice.

„De-a lungul istoriei, programul redus de lucru a fost folosit în vreme de criză şi recesiune economică. Pentru progresul civizilaţiei, a sosit momentul de a profita de această oportunitate şi a merge către săptămâna redusă de lucru, fără tăieri de salarii”, se arată în scrisoare.

Propunerile de instituire a unei săptămâni de lucru de patru zile au suscitat interes în creştere în ultimii ani graţie unui număr redus, dar în creştere, de companii care susţin că această măsură a dus la creşterea productivităţii, dar şi la o mai bună sănătate mintală a angajaţilor.

În Marea Britanie, un studiu recent indică faptul că o săptămână de lucru de patru zile în sectorul public ar crea până la o jumătate de milion de noi locuri de muncă şi ar ajuta la limitarea creşterii ratei şomajului pe următoarele luni.

Militanții pentru săptămâna de patru zile au evidențiat faptul că numărul mediu de ore lucrate de oamenii din întreaga economie nu s-a redus semnificativ din anii 1980, în ciuda dezvoltării tehnologiilor de economisire a forței de muncă, cum ar fi computerele personale, care, în teorie, ar trebui să elibereze mai mult timp pentru petrecerea timpului liber.

Dar această iniţiativă este ferm respinsă de unele grupuri de business şi politicieni de centru dreapta. The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, spunea în 2019 că oficializarea unei săptămâni de lucru de patru zile ar fi „un pas în direcţia greşită”. Unii economişti de centru dreapta cred că munca mai puţină ar afecta standardele de viață.

Cercetătorii arată că pandemia accelerează adoptarea ideii de a lucra 4 zile pe săptămână, multe dintre beneficiile acestui program suprapunându-se teoretic cu avantajele muncii de acasă.

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere