Update articol:

Guvernatorul Băncii Centrale a Franţei cere sectorului financiar reducerea expunerii la industria cărbunelui

Francois Villeroy de Galhau

Băncile şi companiile franceze de asigurări trebuie să-şi reducă expunerea la industria cărbunelui, a afirmat vineri Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, într-un interviu acordat publicaţiei La Croix, transmite Reuters.

Băncile din întreaga lume sunt supuse la presiuni din partea investitorilor, organismelor de reglementare şi activiştilor de mediu pentru a facilita tranziţia spre o economie cu emisii reduse de carbon. Sunt vizate în special finanţările pentru proiectele din domeniul petrolului, gazelor naturale şi cărbunelui după ce oamenii de ştiinţă au cerut reducerea dependenţei de combustibilii fosili pentru a evita o încălzire dezastruoasă a climei.

În Franţa, băncile şi companiile de asigurări – cărora din 2016 li se cere prin lege să dezvăluie riscuri climatice – se confruntă şi cu presiuni din partea autorităţilor de reglementare.

“Este absolut necesar ca riscul legat de finanţarea termocentralelor pe cărbune să fie rapid redus din bilanţurile băncilor franceze”, a afirmat Villeroy, potrivit Agerpres.

Săptămâna aceasta, două instituţii franceze, grupul bancar Societe Generale şi compania de asigurări AXA, au anunţat că vor ieşi din sectorul cărbunelui în ţările OECD până în 2030 şi în restul lumii până în 2040. De asemenea, banca franceză BNP Paribas a informat săptămâna trecută că va opri finanţarea termocentralelor pe cărbune în UE până în 2030 şi în restul lumii până în 2040.

Marţi, grupul bancar italian UniCredit a promis că până în 2023 va pune capăt finanţării pentru proiectele de extracţie de cărbune destinate producţiei de energie, alăturându-se altor firme din sectorul financiar care vor să îşi îmbunătăţească politicile în domeniul sustenabilităţii.

În luna septembrie a acestui an, mai multe bănci ale căror active sunt echivalente cu o treime din industria bancară globală, au adoptat noile “principii bancare responsabile” pentru combaterea schimbărilor climatice, susţinute de ONU.

Societe Generale şi Credit Agricole au o prezenţă importantă pe piaţa din România. 

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (11/06/2021)

Investitie in actiunile Arctic Stream

MECANICA FINA SA (MECE) (11/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (11/06/2021)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. (UE) 596/2014