Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov prezintă OUG privind fiscalitatea adoptată (live video si text)

Guvernul a aprobat plafonarea prețului la gaze și energie, pentru consumatorii casnici, o taxă pe activele bancare și reducerea comisionului de administrare la Pilonul II

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 21 decembrie 2018

Măsuri adoptate, anunțate de Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici:

-Taxă pe activele bancare, la o creștere a ROBOR peste 2%

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a precizat, vineri, în cadrul unor declarații la Guvern, după ședință, că această propunere, s-a bazat pe „Raportul asupra stabilității financiare”, ediția din decembrie 2018 și pe datele Băncii Centrale Europene, date „care evidențiază un comportament inadecvat față de cetățeni”.

Ministrul Finanțelor a reamintit că randamentul capitalului pentru băncile din România este de aproape 20%, în condițiile în care minimul impus este de 8%. În plus, acesta a motivat că, în prezent, dobânda pentru creditele ipotecare este de aproximativ 6%, iar cea pentru depozite este în medie de 1%.

-Punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, de la 1 septembrie

-Bugetarii primesc vouchere de vacanță de 1450 lei

  • Propunerea de a înființa un fond privat privind dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare o sumă de 310 de milioane de lei. Scopul este de a reabilita, a moderniza tot ce ține de această infarstructură. 
  • Altă propunere – devansarea creșterilor salariale ale cadrelor didactice.

Darius Vâlcov, consilier al premierului a prezentat următoarele măsuri:

Guvernul a decis plafonarea prețului la gaze și energie electrică, pentru trei ani, la consumatorii casnici, și pentru doi ani, la consumatorii industriali. Pentru consumatorii industriali se va plafona la un pret realizat dintr-un mix între prețul de 68 de lei, prețul pe import și costul de înmagazinare.

Prin această măsură statul nu câștigă, ba este văduvit cu 1.5 miliarde de lei, acești bani nu se vor mai încasa. Acest cost de 1.5 miliarde va fi suplinit de o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile de energie. S-a discutat cu aceste companii.

Un alt punct a fost aprobarea posibilității de aprobare de granturi de până la 500.000 de euro pentru ONG-urile care vor să construiască grădinițe cu program sportiv

În domeniul comunicațiilor, s-a stabilit un nivel minim de 1 mld. de euro referitor la vânzarea licențelor 5G. Pentru acest sector, s-a stabilit o taxă de 3% către ANCOM,  ca urmare a unui comportament considerat incorect. Banii vor fi folosiți  pentru digitalizare.

”Cei doi mari jucători din această piață au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7, 2 la mie, respectiv 9 la mie dacă ne raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea, la care n-aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 5 la zece milioane. Adică în traducere liberă 10,00005 la sută. Mai exact 1577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 milarde de lei”, a spus Darius Vâlcov, într-o conferință de presă.

S-a hotărât majorarea taxei pe viciu, la jocuri de noroc, cu 2%.

În ce privește Pilonul II, contribuția a rămas la 3,75%. Comisionul de administrare de 2,5% se reduce la 1%. 1% se va împărți între administrator – 0,5% și casa de asigurări – 0,5%.

Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu unul care variază de la 0,02% la 0,7% în funcție de randament.

Se permite administratorilor de fonduri de pensii să investească în proiecte în parteneriat public privat. Se impun limite suplimentare de capital pentru fondurile de pensii.

Salariul minim în construcții crește la 3000 de lei brut de la 1 ianuarie. Scad și contribuțiile, astfel că salariul minim net va fi de 500 de euro în domeniu.

ANRE va stabili modalitatea de plafonare a prețului la energie, pe timp de trei ani, pentru consumatorii casnici.

Am discutat ordonanța cu companiile din domeniul energetic.

Teodorovici: Punctele de vedere exprimate de instituții, inclusiv Ministerul Justiției, au fost luate în calcul.

Vâlcov: Oamenii vor putea să își mute contribuțiile din Pilonul II la Pilonul I, contribuțiile depuse până acum rămân la Pilonul II. Banii care s-au acumulat la Pilonul II pot fi retrași la pensie.

Referitor la plafonarea prețului gazelor, legea Concurenței chiar ne recomandă acest lucru, pentru că ne aflăm numai în situație de oligopol. În acest moment, se aplică și la onshore și la offshore. Riscul este minim ca tot gazul să meargă la export.

Teodorovici: Dacă media trimestrială a ratelor ROBOR depășește nivelul de 2% cu următoarele intervale, taxa pe activele financiare bancare va fluctua astfel:

  • între 0,51-1 pp peste referință – taxa este de 0,2%
  • între 1,01-1,5 pp -taxa este de 0,3%
  • între 1,51-2 pp -taxa este de 0,4%
  • peste 2 pp taxa este de 0,5%.

Vâlcov: Taxa de 2% către ANRE nu se aplică pentru CET-uri.

Teodorovici: Nu cred că vor fi ieșiri de companii străine din România.

Guvernul renunță la intenția de a reduce TVA de anul următor cu un punct procentual așa cum se arăta explicit în Programul de Guvernare asumat în Parlament, de la 19%, în prezent, la 18%, la 1 ianuarie 2019, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Teodorovici: Băncile au lipsit de la consultările din CES.

Vâlcov a spus că nu este jucător pe Bursă și nu are prieteni care au câștigat sau pierdut zilele acesta la BVB. Acesta a spus că recomandă tuturor să cumpere acțiuni la BVB.

Referitor la îngrijorările exprimate de cancelarul austriac, prezent vineri in Romania, ministrul Finantelor a zis:” Nu stiu de unde aveti aceasta traducere. In discutia  pe care am avut-o cu doamna premier si cu domnul cancelar au fost date cateva exemple, s-a vorbit de motivele ca o astfel de OUG sa fie adoptata. Din toate argumentele nu a existat niciun fel de reactie, doar ca se intelege o astfel de masura. Nu cred ca vor exista astfel de retrageri ale companiilor”.

….

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare va fi adoptat în şedinţa extraordinară de Guvern care a început, vineri seară, la Palatul Victoria.

Declaraţii susţinute de premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern

Publicată de Guvernul României pe Vineri, 21 decembrie 2018

 

Preşedintele Klaus Iohannis nu este prezent la şedinţa Executivului. 

Viorica Dăncilă a spus că OUG conține taxarea activelor băncilor, în funcție de ROBOR, înființarea unui fond de dezvoltare, reducerea comisionului de administrare pentru Pilonul II, de la 2,5%, la 1%, plafonarea prețului la gaze. O altă măsură menționată este creșterea salariului minim în construcții, dar și o taxă pe viciu de 2%, în domeniul jocurilor de noroc.

Dăncilă a spus că o măsură cuprinsă în ordonanţă de urgenţă se referă la plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii trei ani pentru consumatorii casnici.

“Ne gândim la cetăţeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie şi încercăm prin această ordonanţă să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României”, a declarat ea, potrivit Agerpres.

Potrivit prim-ministrului, o altă prevedere se referă la “stabilirea unui nivel minim de un miliard de euro privind vânzarea licenţelor 5G, ţinând cont de experienţa altor state din UE” şi, totodată, “stabilirea unui nivel minim de 2 miliarde de euro privind prelungirea licenţelor 3 G”.

“Tot în această ordonanţă am propus înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare de interes naţional pentru care vom aloca suma de 310 milioane lei în anul 2019”, a menţionat premierul.

Dăncilă a adăugat că o altă măsură cuprinsă în OUG vizează “introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populaţiei şi a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR-ului mai mare de 2%”.

“O altă măsură se referă la înfiinţarea unui fond de dezvoltare şi investiţii prin care vom susţine finanţarea proiectelor de dezvoltare ale comunităţilor locale şi universităţilor. Se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate, educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură”, a explicat premierul.

Dăncilă a anunţat că OUG prevede şi “majorarea de la 1 septembrie, deci cu trei luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei”.

“Un alt punct din această ordonanţă prevede devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, la 1 septembrie 2020, aşa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învăţământ. Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 de lei şi în anul 2019 tuturor angajaţilor din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv, atât pentru populaţie, cât şi pentru operatori, pentru cei care au investit în turism şi care anul trecut s-au bucurat de această prevedere”, a afirmat premierul.

Viorica Dăncilă a menţionat că un alt punct al OUG se referă la“creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 de lei brut începând cu 1 ianuarie 2019”, aşa cum Guvernul s-a angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcţii la Alba Iulia în acest an, reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul construcţiilor, astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depăşească echivalentul a 500 de euro.

Un alt punct al acestei ordonanţe prevede “majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri”, a informat premierul.

“Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5 la 1%”, a completat ea.

Dăncilă a precizat că o altă prevedere vizează “creşterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei“.

“Următorul punct din această ordonanţă de urgenţă pe care o vom adopta în cadrul şedinţei de astăzi presupune obligarea administraţiilor publice locale de raportare online a execuţiei bugetare începând cu 1 august 2019”, a declarat premierul.

Dăncilă a spus că mai sunt şi alte măsuri cuprinse OUG, care “reglează raporturile dintre agenţii economici şi statul român, astfel încât cetăţeanul să fie cel care în final să beneficieze de un trai mai bun”.

Prim-ministrul le-a cerut ministrului Economiei şi consilierului său pe probleme economice să dea cât mai multe detalii despre această ordonanţă, tocmai “pentru a putea avea o imagine clară a acesteia, a vedea de ce am luat aceste măsuri şi, în acelaşi timp, să vedem care sunt beneficiile pe care le au cetăţenii în urma măsurilor luate de Guvernul României”.

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (19/10/2020)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 12 - 16.10.2020

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (19/10/2020)

Tranzactii parti afiliate - SDTN si EFSA

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (19/10/2020)

Notificare rascumparare actiuni proprii 12 - 16 octombrie 2020

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (19/10/2020)

Numirea domnului Valentin Nae in functia de Director al Sucursalei CNE Cernavoda