Update articol:

Guvernul a modificat prin OUG articolul din Codul penal declarat neconstituţional privind prescripţia răspunderii

Sursa foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost modificat articolul din Codul penal referitor la întreruperea termenului de prescripţie a răspunderii penale, a anunţat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

 

“Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost aliniat articolul 155 alineatul 1 din Codul penal la o recentă decizie a CCR din data de 25 mai. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, articolul 155 va avea în alineatul 1 următorul conţinut: ‘Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului'”, a declarat Predoiu, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, lipsa unei intervenţii pentru modificarea respectivului articol ar fi condus la un efect “devastator” asupra multor anchete.

“Este o intervenţie punctuală care era necesară pentru a evita o discontinuitate legislativă, care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instanţelor. Această intervenţie legislativă a fost cerută imperios, chiar prin comunicatul Curţii Constituţionale, care menţionează termenul de intervenţie ‘imediată’, pentru a alinia legislaţia deciziei respective. Această intervenţie a fost susţinută şi de poziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu care ne-am consultat imediat şi care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenţia legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aş putea spune chiar devastator asupra multor anchete şi, implicit, asupra obiectivelor Guvernului din cadrul MCV.

El a adăugat că este o intervenţie care vizează protecţia cetăţeanului, pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracţionalităţii de toate tipurile reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranţa cetăţeanului.

Curtea Constituţională a admis, joi, mai multe sesizări venite de la instanţe din ţară şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.155 alin.(1) din Codul penal, respectiv “Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”.

Reprezentanţi ai instanţei constituţionale au precizat, pentru AGERPRES, că legiuitorul trebuia să ia măsuri încă din anul 2018 pentru înlocuirea sintagmei “oricărui act de procedură în cauză” şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei, întrucât aceasta era neclară, imprevizibilă şi incoerentă.

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative