Update articol:

Guvernul chinez le spune familiilor să îşi facă provizii pentru la iarnă

China beijing China

Un comunicat al Guvernului chinez, care îndeamnă autorităţile locale să asigure suficiente produse alimentare pentru la iarnă şi de asemenea încurajează populaţia să îşi facă stocuri pentru produsele esenţiale, a provocat numeroase discuţii în mediul online, oamenii făcând legătura cu pandemia de coronavirus, prognozele meteo care arată spre o iarnă friguroasă şi chiar creşterea tensiunilor cu Taiwan, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

În comunicatul publicat luni seara, Ministerul chinez al Comerţului îndeamnă autorităţile locale să stabilizeze preţurile şi să asigure aprovizionarea cu produse de bază, precum legume, atât în iarna aceasta cât şi în primăvara următoare. De asemenea, gospodăriile chineze sunt încurajate să îşi fac stocuri pentru anumite produse de strictă necesitate, ca pregătire pentru lunile de iarnă sau situaţii de urgenţă.

Acest comunicat este similar cu cel publicat în luna septembrie, în care li se cerea autorităţilor locale să asigure aprovizionarea cu alimente şi preţuri stabile pe perioada săptămânii libere de la începutul lunii octombrie. Chiar şi aşa comunicatul a dat naştere la speculaţii cu privire la agravarea pandemiei de coronavirus care a impus noi carantine şi restricţii de călătorie, după ce s-a extins la jumătate din provinciile chineze.

Pe platforma socială Weibo, o versiune chineză a Twitter, topicul “Ministerul Comerţului încurajează gospodăriile să îşi facă stocuri de produse de bază” a înregistrat peste 17 milioane de vizualizări şi peste 5.000 de comentarii. Numeroase comentarii speculau o posibilă legătură între apelul la stocarea de alimente şi planurile pentru un atac asupra Taiwanului. În plus, au apărut îngrijorări că temperaturile extreme ar putea afecta producţia şi transportul legumelor, ale căror preţuri au crescut deja în ultimele săptămâni, în unele cazuri preţurile fiind mai mari decât la carne.

Acest anunţ a dus şi la creşterea cotaţiei acţiunilor producătorilor de alimente din China continentală şi Hong Kong, precum acţiunile Fu Jian Anjoy Foods Co. care au crescut cu 9,2% iar titlurile producătorului de tăiţei Chen Ke Ming Food Manufacturing Co. au crescut cu aproape 10%.

China se pregăteşte de un val de frig în această săptămână, temperaturile pentru unele regiuni fiind prognozate să scadă cu 15 grade Celsius. În mod normal preţurile la legume cresc atunci când temperaturile scad în timpul iernii iar oferta nu poate să ţină pasul cu cererea crescută înaintea sărbătorii Noului An Lunar.

BVB | Știri BVB

ROMCAB SA (MCAB) (28/03/2023)

Convocare AGAO 27.04.2023

COMCM SA CONSTANTA (CMCM) (28/03/2023)

Convocare AGOA 29/30.04.2023

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/03/2023)

Schimbarea Depozitarului activelor

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/03/2023)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

UZTEL S.A. (UZT) (28/03/2023)

Procedura insolventei la cererea debitorului