Update articol:

Guvernul de la Damasc pune sechestru pe averea lui Rami Makhlouf, cel mai bogat om din Siria, văr cu preşedintele al-Assad şi cu afaceri în România

Foto Facebook Foto Facebook

Guvernul sirian  a dispus astăzi confiscarea bunurilor aparținând vărului președintelui Bashar al-Assad, Rami Makhlouf, unul dintre cei mai bogați bărbați din Siria, precum și soției și copiilor săi, potrivit unui document guvernamental verificat de Reuters. 

Decizia datată 19 mai şi semnată de ministrul de finanţe, precizează că sechestrul preventiv a fost luat pentru a garanta plata datoriilor lui Makhlouf către autoritatea siriană de reglementare în domeniul comunicaţiilor.

Se pare că Makhlouf s-a certat cu autoritățile pentru fondurile pe care guvernul  sirian spune că le datorează compania sa de telefonie mobilă Syriatel. Această dispută fără precedent a scos la iveală o ruptură rară în elita conducătoare din Siria.

Makhlouf a abordat disputa în trei mesaje video online, în care i-a cerut lui Assad să-l ajute să-şi salveze firma. În ultima declaraţie video înregistrată duminică, Makhlouf afirmă că i s-a cerut de către mai mulţi oficiali să demisioneze de la conducerea operatorului de telefonie mobilă Syriatel.

Potrivit Al Jazeera, magnatul sirian are de ales între demisie sau revocarea licenţei. Makhlouf a declarat că guvernul a făcut presiuni asupra lui și a amenințat că-l arestează, dacă nu a predă profiturile companiei.

ً

إِنَّ الـظَّـالِـمِـيــنَ بَـعْــضُـهُـمْ أَوْلِـيَـاءُ بَـعْـضٍ واللهُ وَلِـيُّ الْـمُـتَّـقِـيـنَ

Publicată de ‎رامي مخلوف-Rami Makhlouf‎ pe Duminică, 17 mai 2020

 

Vărul lui al-Assad, perceput în trecut ca unul din apropiaţii preşedintelui, deţine un imperiu de afaceri implicat în telecomunicaţii, tranzacţii imobiliare, construcţii şi comerţul petrolier.

Makhlouf a publicat, marți, o scrisoare din 18 mai, prin care a infirmat declaraţiile Ministerului Telecomunicațiilor potrivit cărora Syriatel a respins plata sumelor pe care trebuia să le plătească într-un litigiu privind licența sa.

Makhlouf, vărul matern al lui Assad, a jucat un rol important în finanțarea efortului de război al lui Assad în conflictul în curs din 2011, au declarat oficialii occidentali.  El se află sub sancțiuni SUA și UE.

În 2012, Rise Project scria că autoritățile de la București au decis înghețarea conturilor lui Rami Makhlouf din România. Soacra lui Rami Makhlouf, Amira Mourej, este măritată cu Walid Ali Othman, care este din octombrie 2007 ambasadorul Siriei în România.

În România companiile verișorilor lui Al-Assad au interese imobiliare și în exploatarea lemnului. Ei s-au implicat și în domeniul bancar prin societatea libaneză Rock Invest Holding SAL care a înființat o sucursală românească. Unul dintre acționarii Rock Invest este, conform raportului OCCRP, Rami Makhlouf.

Între 2008 și 2017, autoritățile europene și americane au sancționat cel puțin 14 companii asociate cu Rami și cu membrii apropiați ai familiei. În urma unor investigații mai aprofundate s-a demonstrat că Makhlouf, familia sa și asociații săi dețineau, conduceau și controlau zeci de companii nesupuse sancțiunilor din Siria, Liban, Uniunea Emiratelor Arabe, România, Austria și din insulele Virgine britanice, parte dintre aceste companii fiind încă active în mai 2018. 

 

 

BVB | Știri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (25/05/2022)

Decizie favorabila a Curtii de Apel Bucuresti referitoare la One Peninsula

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (25/05/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

PROMATERIS S.A. (PPL) (25/05/2022)

Promateris atrage o noua finantare cu fonduri nerambursabile norvegiene