Update articol:

Guvernul francez blochează acordul de gaze naturale lichefiate cu SUA, spunând că ar fi prea poluator  

https://pixabay.com https://pixabay.com
  • Compania franceză  Engie fusese pregătită să semneze contractul pe 20 de ani, în valoare de 7 miliarde de dolari

 

Guvernul francez a intervenit pentru a cere companiei franceze ENGIE să întârzie semnarea unui acord potențial de gaze naturale lichefiate (LNG), în valoare de  7 miliarde de dolari, cu o companie americană, din cauza îngrijorării că gazul de șist din SUA ar fi prea poluator, au declarat pentru POLITICO două persoane familiare cu situația.

Potrivit Politico, întârzierea evidențiază o îngrijorare din ce în ce mai mare în rândul exportatorilor de gaze naturale din SUA că reglementările mai laxe, impuse de administrația Trump, plus eșecul general al industriei de a controla emisiile, fac mai dificilă vânzarea produselor în străinătate, ca o alternativă mai curată la petrol sau cărbune.

Intervenţia vine pe fondul sporirii verificărilor privind pierderi de metan înregistrate la infrastructura de petrol şi gaze, inclusiv la producătorii americani, şi impactul lor asupra schimbărilor climatice. De asemenea, intervenţia vine în contextul disputelor comerciale extinse între Europa şi Statele Unite.

Contractul Engie, în valoare de şapte miliarde de dolari, va fi cu NextDecade, care ar urma să decidă dacă va continua planurile de construire a unei fabrici de export, Rio Grande, în Texas.

Statul francez deţine o participaţie de 23,6% la Engie, fostul GDF Suez.

Un purtător de cuvânt al Engie a precizat că Board-ul companiei a decis să-şi acorde mai mult timp pentru a analiza contractul cu NextDecade, apreciind că „proiectul necesită o examinare mai detaliată”. Dar reprezentatul nu a dorit să specifice dacă decizia Board-ului vine ca urmare a solicitării statului, în timp ce oficialii guvernamentali francezi nu au comentat informaţia.

Măsura Franței vine în momentul în care Uniunea Europeană s-a angajat în ceea ce numește acordul european european pentru a combate schimbările climatice. Într-o declarație publică a Comisiei Europene de săptămâna trecută, s-au evidențiat importurile de energie ca fiind o sursă majoră de emisii de metan, un puternic gaz cu efect de seră care este un factor principal al schimbărilor climatice, dar care nu rămâne în atmosferă atât timp cât dioxidul de carbon.

Comisarul european pentru energie Kadri Simson a spus: „Trebuie să lucrăm cu partenerii noștri internaționali pentru a controla emisiile de metan ale energiei pe care o importăm.”

Această poluare va deveni cu siguranță o problemă controversată pe măsură ce mai multe țări încearcă să-și rezolve probleme de mediu reducând importurile de energie considerate prea poluante, a declarat Kevin Book, directorul firmei de analiză ClearView Energy.

„Vom trece probabil de la războiul comercial la războiul comercial al carbonului în următorii 10 ani”, a spus Book.

BVBStiri BVB

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (22/06/2021)

Hotarare CA - constituirea comitetelor consultative

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (22/06/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

IAR SA Brasov (IARV) (22/06/2021)

Hotarari AGA O 21.06.2021

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (18/06/2021)

Reziliere Contract CTE Iernut