Update articol:

Guvernul german consideră că îngheţarea chiriilor în Berlin este neconstituţională

Sursa foto: Pixabay

Planul municipalităţii din Berlin de a îngheţa chiriile în capitala Germaniei pentru o perioadă de cinci ani este neconstituţional, potrivit Guvernului federal, transmite Bloomberg.

La finele lunii trecute, partidele din coaliţia care conduce Consiliul Local din Berlin au căzut de acord să impună o limită superioară de 9,80 euro (10,90 dolari) pe metru pătrat, în cazul chiriilor percepute la circa 1,5 milioane de locuinţe construite înainte de 2014.

Potrivit Bloomberg, într-un mesaj trimis de Ministerul german de Interne parlamentarului CDU Kai Wegner, se susţine că astfel de chestiuni, precum plafonarea chiriilor, ar trebui reglementate la nivel federal şi nu de către landuri. Limitele impuse chiriilor sunt deja “reglementate cuprinzător şi concludent” de către guvernul federal, adăugă Ministerul german de Interne.

Această informaţie a dus la creşterea cu 4% a acţiunilor grupului imobiliar Deutsche Wohnen SE, cel mai mare deţinător de locuinţe din Berlin. Acţiunile acestei companii au pierdut aproximativ 17% din valoare de la anunţarea intenţiei de îngheţare a chiriilor.

Îngheţarea chiriilor, în urma plângerilor îndelungate ale berlinezilor, ar urma să intre în vigoare în primul trimestru al anului următor. Deşi unii avocaţi au avertizat deja că măsura ar putea fi neconstituţională, primarul Berlinului, Michael Mueller, s-a declarat încrezător că măsura îndeplineşte condiţiile de legalitate.

Incertitudinile provocate de planul edililor Berlinului a determinat Deutsche Wohnen să amâne lucrări de renovare şi investiţii în valoare de un miliard de euro pe care le avea în vedere pentru locuinţele din Berlin. De asemenea, compania a selectat cel puţin 5.000 de proprietăţi din Berlin care vor fi scoase la vânzare.

Potrivit datelor Eurostat, citate de Agerpres, jumătate dintre germani sunt chiriaşi. În timp ce în România aproximativ 96% dintre persoane locuiesc în apartamente sau case proprietate personală, cel mai mare procent din UE, în Germania proporţia este de 51,7%. 

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (04/12/2020)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

SIF TRANSILVANIA S.A. (SIF3) (04/12/2020)

Hotarari AGA O & E din 04.12.2020

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (04/12/2020)

Litigiu dosar nr. 5179/2/2019

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (04/12/2020)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2020