Update articol:
Parlamentarii britanici au respins din nou variante mai puţin dure ale retragerii din UE

Guy Verhofstadt, coordonatorul PE pentru Brexit: “Un Brexit dur” a devenit “aproape inevitabil”

pixabay.com pixabay.com

Coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a apreciat că “un Brexit dur” a devenit “aproape inevitabil”, într-o postare pe Twitter după respingerea tuturor alternativelor la acordul premierului britanic de către Camera Comunelor în votul orientativ de luni, transmite dpa.

 

“Miercuri Marea Britanie are o ultimă şansă pentru a depăşi impasul sau pentru a înfrunta abisul”, a adăugat Verhofstadt, făcând referire la faptul că parlamentul de la Londra va organiza miercuri o nouă rundă de voturi indicative.

Europarlamentarul german Jens Geier, vicepreşedintele comisiei pentru bugete, consideră că în parlamentul britanic este o “auto-blocadă ridicolă” şi că UE nu ar putea decât să fie de acord cu extinderea după 12 aprilie a termenului pentru Brexit în cazul organizării unui al doilea referendum. În opinia sa, restul Europei priveşte lupta de putere de la Londra cu “o copleşitoare plictiseală”. 

Stephen Barclay sugerează că acordul privind Brexitul ar putea fi prezentat în Parlament pentru a patra oară

Marea Britanie poate să evite o întârziere prelungită a Brexitului şi să părăsească Uniunea Europeană în 11 zile dacă parlamentul adoptă acordul în această săptămână, a declarat luni ministrul pentru Brexit Stephen Barclay, transmite Reuters.

“Singura opţiune este găsirea unei modalităţi prin care Marea Britanie să se retragă (din UE) cu un acord. Guvernul continuă să creadă că cel mai bun mod de acţiune este de a face acest lucru cât mai curând posibil” a comunicat parlamentarilor ministrul pentru Brexit după încheierea votării. “În cazul în care Camera ar vota acordul în această săptămână, ar fi în continuare posibilă evitarea organizării alegerilor parlamentare europene” a adăugat Barclay, referindu-se la alegerile europarlamentare din luna mai la care Marea Britanie va fi nevoită să participe în cazul în care termenul pentru Brexit va fi mult întârziat. 

Parlamentarii britanici au respins din nou variante mai puţin dure ale retragerii din UE

Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opţiuni alternative la acordul privind Brexitul negociat de premierul Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.

După ce au respins de trei ori acordul negociat de premier cu Bruxelles-ul, iar săptămâna trecută, în prima rundă de voturi orientative, au acordat un vot negativ celor opt propuneri parlamentare alternative menite să scoată din impas procesul de retragere din UE în care se află Regatul Unit, aleşii britanici au respins luni cele patru noi variante ale iniţiativelor parlamentare care propuneau o retragere din UE cu consecinţe mai puţin dure.

Conform Reuters, opţiunea care a fost cea mai aproape de a întruni majoritatea a fost moţiunea C, care solicita guvernului negocierea unei uniune vamale permanente cu UE, căreia i-au lipsind trei voturi pentru a trece (276 voturi împotrivă şi 273 pentru).

Moţiunea E, care propunea convocarea unui referendum pentru validarea oricărui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul britanic, a fost respinsă cu 292 de voturi împotrivă şi 280 pentru.

Moţiunea D, care susţinea negocierea unui acord de retragere însoţit de un aranjament după modelul relaţiei Norvegiei cu UE, însemnând atât rămânerea Regatului Unit în Piaţa Unică europeană cât şi încheierea unui acord vamal cu UE, a fost respinsă cu 282 de voturi împotrivă şi 261 pentru.

Moţiunea G, care cerea guvernului anularea Brexitului (revocarea articolului 50) ca măsură extremă de evitare a unei retrageri fără acord, a fost susţinută de 184 de parlamentari, dar respinsă de 293.

Voturile nu sunt obligatorii pentru guvern, dar ministrul justiţiei David Gauke a declarat duminică că trebuie “să se ia în considerare foarte atent voinţa parlamentului”.

Cei zece parlamentari ai Partidului Democrat Unionist (DUP) nord-irlandez, care susţine executivul britanic, au votat împotriva celor patru alternative.

Aşa cum se prezintă scenariul în acest moment, Marea Britanie va părăsi UE pe 12 aprilie, la ora 22:00 GMT, în cazul în care premierul May nu reuşeşte, între timp, să propună o opţiune viabilă. 

BVB | Știri BVB

SIF BANAT CRISANA S.A. (SIF1) (30/09/2022)

Raport consolidat pentru semestrul I 2022

PATRIA BANK S.A. (PBK) (30/09/2022)

Modificari in conducerea societatii

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (30/09/2022)

Autorizarea unui membru al Consiliului de Administratie

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (30/09/2022)

Alegere Presedinte CA si Comitete consultative