Petrolul și produsele pe bază de petrol sunt indispensabile în procesul de creștere a electrificării și de extindere a rețelelor electrice la nivel global, consideră secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, menționând că mixul energetic nu este un joc cu sumă nulă. Șeful OPEC a criticat afirmațiile potrivit cărora ar exista un singur câștigător în încercarea de a “electrifica totul”.
Citiţi mai jos articolul lui Haitham Al Ghais, publicat pe site-ul OPEC:
Electrificarea este adesea prezentată drept marele rival al petrolului “Dacă este să dăm crezare unora dintre miturile perpetuate despre industria energetică, electrificarea și petrolul funcționează separat, izolate una de cealaltă, în timp ce se angajează într-o luptă existențială. “Nu poate exista decât un singur câștigător”, ne spun creatorii de mituri, înlocuirea fiind inevitabilă în impulsul de neoprit către “electrificarea tuturor lucrurilor”.
OPEC nu crede că sursele de energie sunt blocate într-un joc cu sumă nulă; nici istoria energiei nu poate fi redusă la o succesiune de “evenimente de înlocuire a energiei”. Realitatea ne spune că petrolul nu funcționează izolat, desprins de alte sectoare și industrii. Mai degrabă, versatilitatea petrolului și a produselor derivate din petrol este atât de mare încât acestea joacă un rol indispensabil într-o serie de alte sectoare și industrii.
Luați în considerare gama de produse petroliere și derivate din petrol utilizate chiar în sectorul electricității. Am mai scris despre importanța acestor produse în generarea de energie: produsele petroliere utilizate în turbinele eoliene și panourile solare, precum și numeroasele aparate electrice de utilizare finală care conțin materiale derivate din petrol.
De asemenea, este important să luăm în considerare multitudinea de produse petroliere utilizate în transportul energiei electrice, care sunt utilizate la fabricarea, întreținerea și instalarea cablurilor, liniilor aeriene, pilonilor, transformatoarelor, substațiilor și sistemelor de control, într-adevăr, în toate componentele și tehnologiile care alcătuiesc această infrastructură vitală.
Un exemplu foarte clar în acest sens sunt materialele izolante necesare pentru a asigura siguranța cablurilor subterane și submarine. Acestea sunt deosebit de importante în conectarea parcurilor eoliene offshore la rețea. Cablurile electrice subterane au nevoie de învelișuri izolante, care reprezintă adesea aproximativ 40% din greutatea cablului. Materialele tipice utilizate în acest scop includ produse derivate din petrol, cum ar fi polietilena reticulată, clorura de polivinil și polimerul reticulat etilenă-propilenă.
Mai există multe alte exemple. Un dispozitiv vital în transportul energiei electrice este transformatorul. Calea energiei electrice de la producţie, prin transport și până la utilizarea finală poate fi parcursă în siguranță numai dacă există nivelul corect de tensiune în fiecare etapă a procesului. Transformatoarele sunt esențiale, deoarece transferă energia electrică de la un circuit electric la un alt circuit sau la mai multe circuite, crescând sau scăzând nivelurile de tensiune.
Pentru ca transformatoarele să funcționeze corect, uleiul pentru transformatoare este esențial. Acesta izolează transformatoarele și se asigură că acestea pot funcționa la o temperatură stabilă. Acestea sunt fabricate în principal din ulei mineral, un distilat de petrol. După cum a afirmat Agenția Internațională pentru Energie (AIE) în raportul său, “Electricity Grids and Secure Energy Transitions”, “uleiul mineral este utilizat în toate tipurile de transformatoare pentru a izola și răci înfășurările (bobinele de cupru) și miezul transformatorului”. Aproape un sfert din greutatea unui transformator de putere mare constă în ulei de transformator și materiale izolante.
În plus, transportul echipamentelor pe cale rutieră, feroviară, aeriană și maritimă va implica vehicule, adesea foarte specializate, care consumă benzină, motorină, combustibili pentru aviație și marină. De asemenea, vehiculele, cum ar fi navele de instalare a cablurilor, și materialele necesare pentru construirea acestei infrastructuri critice, cum ar fi oțelul, aluminiul, cuprul și betonul, necesită o serie de produse petroliere.
De asemenea, este important să se ia în considerare cantitatea de materiale necesară în cadrul unor obiective ambițioase, având în vedere că electrificarea este o piatră de temelie a majorității planurilor „net zero”. În prezent, lumea produce între 27.000 și 30.000 de terawați oră (TWh) de energie electrică. Conform cercetării realizate de Comisia pentru tranziția energetică, într-un raport intitulat „Making Clean Electrification Possible: 30 Years to Electrify the Global Economy”, această cantitate ar trebui să crească la 90.000 – 130.000 TWh pentru a obține emisii nete zero de gaze cu efect de seră până în 2050. Aceasta reprezintă o creștere de 3,5 până la 5 ori a producției de energie electrică într-un interval de timp mai mic de 30 de ani.
O extindere a rețelei, fără precedent în istorie, va fi necesară pentru a atinge aceste obiective. După cum a scris IEA, pentru a atinge obiectivele naționale în materie de energie și climă, până în 2040 trebuie adăugați 80 de milioane de kilometri de linii electrice aeriene și cabluri subterane. Aceasta reprezintă echivalentul înlocuirii întregii rețele globale existente, echivalentul a 100 de călătorii până la Lună și înapoi.
Extinderea masivă a rețelei de electricitate pune sub presiune lanțurile de aprovizionare, ceea ce ar putea reprezenta o provocare pentru dezvoltarea rețelei în următorii ani. De asemenea, trebuie recunoscut faptul că aceste riscuri legate de lanțul de aprovizionare se referă la toate materialele utilizate în construcția rețelelor, inclusiv la produsele derivate din petrol.
Adesea, comentatorii subliniază riscurile pentru minereurile critice, presupunând în același timp o aprovizionare sigură și securizată cu produse derivate din petrol. După cum OPEC a subliniat în mod repetat, securitatea aprovizionării cu țiței, cu toate efectele în lanț ale consecințelor asupra produselor petroliere, poate fi obținută numai prin investiții adecvate și oportune în industria petrolieră. Mai simplu spus: apelurile la oprirea noilor investiții în proiecte petroliere pun în pericol producția de produse petroliere esențiale pentru buna funcționare și extindere a rețelei electrice.
Țările membre OPEC au planuri naționale clare de electrificare, ceea ce face parte din convingerea comună că toate sursele de energie vor fi necesare pentru a satisface creșterea viitoare a cererii, a reduce emisiile, a combate sărăcia energetică și a asigura securitatea energetică. Credem că petrolul va continua să fie o componentă vitală a viitoarelor căi energetice și acest lucru este exemplificat prin faptul că produsele petroliere sunt esențiale pentru funcționarea altor sectoare, cum ar fi electricitatea.
Să sperăm că noțiunea că sursele de energie trebuie să fie puse una împotriva celeilalte poate fi înlăturată și, în schimb, factorii de decizie politică pot fi clari cu privire la realitățile energetice și interconectarea energetică.