Update articol:

HAN Chunlin, Ambasadorul Chinei în România: Apa minerală, produsele cosmetice, mierea şi vinul din România sunt foarte căutate pe piaţa noastră; China – cel mai mare partener comercial al României din afara UE

Mai multe delegaţii de afaceri din China au vizitat România în ultimii ani, pentru a explora oportunităţile de afaceri de aici, a declarat recent, Excelenţa Sa, domnul HAN Chunlin, ambasadorul Chinei  în România, în cadrul Briefing-ul de presă privind „Cele Două Sesiuni” ale Chinei.

Apa minerală, produsele cosmetice, mierea şi vinul din România sunt foarte căutate pe piaţa din China, a mai spus domnul  HAN Chunlin, adăugând că şi în acest an delegaţii chineze vor vizita România pentru a căuta potenţiali parteneri.

Anul trecut, în luna septembrie, Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Silviu Costea, a primit vizita reprezentanților Biroului Municipal de Comerț din Ningbo (China), delegație condusă de Yu Haidong – Director al Departamentului de Afaceri CEEC (China- East European Cooperation), ocazie cu care s-a semnat un protocol de colaborare. Discuțiile au vizat identificarea unor oportunități concrete de colaborare dintre cele două medii de afaceri și organizarea de acțiuni comune care să contribuie la relansarea de noi parteneriate comerciale și investiționale între Provincia Ningbo și județul Brașov.

Domnul Han Chunlin a spus:  “Am menţinut relaţii foarte bune cu Camerele de Comerţ din România şi sper ca ei să ne recomande companiilor din România care vor să colaboreze cu parteneri chinezi”.

În ciuda pandemiei de COVID 19, schimburile comerciale dintre China şi România au depăsit în ultimii doi ani 10 miliarde de dolari SUA. China este al 8-lea partener comercial al României şi cel mai mare partener comercial al României din afara UE. Am foarte mare încredere în  cooperarea economică şi comercială dintre România şi China, a mai spus domnul HAN Chunlin.

Domnia sa a mai precizat că Republica Chineză este foarte deschisă către piaţa internaţională şi a amintit în acest sens de târgul China International Import Expo de la Shanghai: “Acest târg este singurul din lume care are ca temă principală importul şi este anul acesta la a şase ediţie. Anul trecut, au participat peste  2800 de companii din 127 de ţări. Ştiu că au fost prezente şi firme din România şi că vor fi şi în acest an”.

  • “Putem consolida cooperarea între China şi România, sperăm ca partea română să poată oferi un mediu de afaceri just şi transparent”

Compania chineză China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) va construi lotul 3 al Autostrăzii de Centură A0 București Nord, iar tronsonul de 8,6 km dintre Afumați și Cernica ce va costa aproape 400 milioane de lei trebuie să fie gata în doi ani și jumătate. Este a doua companie chineză care va lucra în infrastructura românească de transport, după ce Synohidro a câștigat contractul pentru Centura Zalău. Acesta este, însă, primul contract pentru autostradă atribuit unui antreprenor din China, potrivit economedia.ro.

Constructorii chinezi au rămas în această cursă, deoarece Ordonanța de Urgență prin care Guvernul a eliminat posibilitatea participării companiilor din China și Rusia la licitațiile CNAIR a fost emisă în primăvara anului 2021, după depunerea candidaturii.

Domnul HAN Chunlin a spus că acest proiect a fost discutat înainte de apariţia OUG prin care se eliminau de la licitaţii companiile chineze: “Compania chineză şi-a protejat interesele legitime în instanţă. După ce am preluat mandatul am depus eforturi pentru a promova cooperarea bilaterală dintre cele două ţări. Cred că cooperarea economică  şi comercială dintre cele două ţări are o complementaritate foarte mare. Încurajăm companiile chineze să investească şi să exploreze piaţa românească. China are o mare competenţă în construirea infrastructurii şi vedem asta în realizările istorice din ultimii ani din China, dar şi din alte ţări cu care cooperează. Deci putem consolida cooperarea între China şi România, sperăm ca partea română să poată oferi un mediu de afaceri just şi transparent”.

  • Din 2013 până în 2022, volumul comerțului cu mărfuri între China și țările de-a lungul rutei „Belt and Road” s-a extins de la 1,04 trilioane USD la 2,07 trilioane USD, cu o rată medie anuală de creștere de 8%.

Potrivit domnului ambasador, China va urmări cerințele pentru construirea unui sistem economic de piață socialist la nivel înalt și pentru stimularea unei deschideri la nivel înalt către exterior, aprofundând reformele în domenii cheie, avansând dezvoltarea unui sistem modern de infrastructură și a unui sistem de piață la standarde înalte într-o manieră coordonată, extindând în mod constant deschiderea instituțională.

Domnia sa a explicat: “Anul acesta marchează 45 de ani de la aplicarea politicii de reformă și deschidere de către China. Implementarea reformei și deschiderii de către China a schimbat foarte mult înfățișarea Chinei, și în același timp a promovat și prosperitatea și dezvoltarea lumii. Construirea în comun a Inițiativei „Belt and Road” este un exemplu viu al dezvoltării Chinei în beneficiul lumii. Din 2013 până în 2022, volumul comerțului cu mărfuri între China și țările de-a lungul rutei „Belt and Road” s-a extins de la 1,04 trilioane USD la 2,07 trilioane USD, cu o rată medie anuală de creștere de 8%. Investiția cumulativă a întreprinderilor chineze în zonele de cooperare economică și comercială din țările de-a lungul rutei a ajuns la 57,13 miliarde USD, creând 421.000 de locuri de muncă locale. China își va deschide ușa mai larg către lumea exterioară, cu un mediu mai bun și servicii mai bune. De la începutul acestui an, au existat multe semne ale eforturilor Chinei de deschidere spre lumea exterioară la un nivel înalt. De exemplu, multe autoritățile locale au trimis delegații de afaceri peste hotare pentru a căuta oportunități de afaceri și a extinde piața. „Matricea expozițională” națională, cum ar fi Consumer Expo, China International Import Expo, Canton Fair și Service Trade Fair, transmit un semnal clar al deschiderii Chinei către lume, promovând deschiderea, integrarea și beneficiul reciproc al piețelor din diferite țări. China va găzdui, de asemenea, cel de-al treilea Forum Internațional de Cooperare la nivel înalt „Belt and Road”, folosind cea de-a zecea aniversare a inițiativei „Belt and Road” drept o oportunitate pentru a rezuma realizările, a elabora un plan și a promova dezvoltarea de înaltă calitate a construcției comune a Belt and Road”.

 

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni