Update articol:

Han Chunlin, Ambasadorul Chinei la Bucureşti: China se opune ferm ca alte țări să-și impună Chinei modelele lor, iar China nu impune modelele chinezești altora

  • China –  Stocul de investiții în străinătate a crescut de la mai puțin de 0,6 trilioane USD la peste 2,7 trilioane USD, situându-se pe locul trei în lume

  • Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut de la 54 trilioane de yuani la 114 trilioane de yuani, iar volumul economic total al Chinei reprezintă 18,5% din economia mondială, o creștere de 7,2 puncte procentuale

  • Din 2013 până în 2021, contribuția medie a Chinei la creșterea economică mondială a fost de 38,6%”.

 

China se opune ferm ca alte țări să-și impună Chinei modelele lor, iar China nu impune modelele chinezești altora, a declarat, recent,  ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, domnul Han Chunlin, la Briefing-ul de presă cu ocazia celui de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Potrivit domniei sale, China acordă o mare importanță consolidării schimburilor și dialogurilor cu alte țări pe bază de voluntariat, pentru a aduce contribuții mai mari la promovarea diversității civilizațiilor umane.

  • Han Chunlin: Dezvoltarea economică a Chinei a înregistrat noi realizări istorice în ultimii 10 ani, devenind a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară în comerțul cu bunuri și a doua cea mai mare piață de consum

În ultimii 10 ani, dezvoltarea economică a Chinei a înregistrat noi realizări istorice, a spus ambasadorul  Han Chunlin, adăugând că dezvoltarea este prima prioritate a Partidului Comunist Chinez (PCC) în guvernarea și reînnoirea țării.

Domnia sa a precizat: “Puterea economică a Chinei a realizat un salt istoric, devenind a doua cea mai mare economie din lume, cea mai mare țară în comerțul cu bunuri și a doua cea mai mare piață de consum, iar scara de producție și rezervele valutare clasează China pe primul loc. Producția totală a cerealelor a Chinei este acum pe primul loc în lume, astfel securitatea alimentară și energetică a peste 1,4 miliarde de oameni este garantată efectiv. Produsul intern brut (PIB) al Chinei a crescut de la 54 trilioane de yuani la 114 trilioane de yuani, iar volumul economic total al Chinei reprezintă 18,5% din economia mondială, o creștere de 7,2 puncte procentuale; PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de la 39.800 de yuani la 81.000 de yuani; rata de urbanizare a ajuns la 64,7%. China a construit cea mai mare rețea de căi ferate de mare viteză și autostrăzi din lume și a înregistrat realizări majore în construcția de infrastructură precum aeroporturi, porturi, sisteme de conservare a apei și irigație, energie, informații și alte domenii”.

Conform ambasadorului Chinei, cheltuielile de cercetare și dezvoltare ale întregii societăți au crescut de la 1 trilion de yuani la 2,8 trilioane de yuani, ocupând locul doi în lume, în timp ce numărul total de personal de C&D ocupă primul loc în lume, în ultimii 10 ani, locul Chinei în clasamentul indicelui global al inovației a avansat de la 34 la locul 11.

Han Chunlin a mai declarat: “China promovează în mod activ economia verde, energia nefosilă reprezentând 16,6%, capacitatea instalată de energie regenerabilă reprezintă mai mult de 1/3 din lume și este țara cu cea mai mare scară de dezvoltare și utilizare a energiei regenerabile și cea mai mare producție și vânzări de vehicule cu energie nouă din lume. Menținând dublarea PIB-ului, emisiile de dioxid de carbon în China pe unitatea de PIB au scăzut cu 34,4%. În același timp, economia digitală a Chinei este în plină expansiune, scara căreia a crescut de la 11 trilioane de yuani la peste 45 de trilioane de yuani.

  • Venitul disponibil pe cap de locuitor al rezidenților a crescut de la 16.500 de yuani la 35.100 de yuani

Han Chunlin a mai spus că, deja, China a atins obiectivul de reducere a sărăciei din Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă cu 10 ani înainte de termen, contribuind cu peste 70% la reducerea sărăciei la nivel global:

“În ultimul deceniu, nivelul de trai al poporului chinez a fost îmbunătățit din toate punctele de vedere.

Han Chunlin, Ambasadorul Chinei la Bucureşti: China se opune ferm ca alte țări să-și impună Chinei modelele lor, iar China nu impune modelele chinezești altora

 

Speranța medie de viață a crescut la 78,2 ani. Venitul disponibil pe cap de locuitor al rezidenților a crescut de la 16.500 de yuani la 35.100 de yuani. China a construit cele mai mari sistem de educație, sistem de asigurări sociale și sistem de asistență medicală și de sănătate din lume. În China, asigurarea fundamentală de pensie acoperă 1,04 miliarde de oameni, iar rata de contribuire la asigurările medicale de bază rămâne stabilă la 95%. Sunt 1,03 miliarde de oameni care accesează Internetul. (…) În ultimii 10 ani, calitatea apei și a aerului din China a fost remarcabil îmbunătățită, suprafața pădurilor a crescut cu 7,1%, iar rata de acoperire a pădurilor a ajuns la 24%, China devenind astfel principala forță a „ecologizării” globale, iar mediul ecologic al vieții oamenilor a fost îmbunătățit semnificativ”.

  • China a stabilit parteneriate cu 113 țări și organizații internaționale din lume

În ultimii 10 ani, China nu a încetat niciodată să se deschidă către lumea exterioară, a mai spus Han Chunlin.

Domnia sa a explicat: “În ultimul deceniu, globalizarea economică s-a confruntat cu curente adverse, unilateralismul și protecționismul au crescut semnificativ, iar China s-a angajat întotdeauna să-și construiască noul sistem economic cu un nivel mai ridicat de deschidere. China a construit în mod activ o rețea de parteneriat global și a stabilit parteneriate cu 113 țări și organizații internaționale din lume. Astfel, a devenit un partener comercial principal pentru peste 140 de țări și regiuni și cea mai mare țară comercială din lume. Utilizarea efectivă anuală a capitalului străin a crescut de la peste 700 de miliarde de yuani la 1,15 trilioane de yuani, ocupând locul doi în lume timp de cinci ani consecutivi.

Stocul de investiții în străinătate a crescut de la mai puțin de 0,6 trilioane USD la peste 2,7 trilioane USD, situându-se pe locul trei în lume. Zonele experimentale de liber schimb cu deschidere instituțională la nivel înalt au fost construite de la zero, iar până în prezent, în China au fost înființate 21 de zone experimentale de liber schimb. Numărul restricțiilor de pe lista negativă pentru investițiile străine a fost redus de la 190 la 27, o reducere de peste 85%. Numărul acordurilor de liber schimb (FTA) semnate de China cu alte părți a crescut de la 10 la 19, și de asemenea, China promovează activ intrarea în vigoare și punerea în aplicare a Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător (RCEP). China a redus în mod voluntar nivelul total al taxelor vamale la 7,4%, fiind mai mic decât angajamentul de 9,8% în aderare la OMC, în același timp, China a acordat o facilitate de tarif zero privind taxă vamală pentru 98% de produse importate din 16 țări cele mai puțin dezvoltate. China a organizat patru ediții de Târgul Internațional de Import, cu o valoare cumulată a tranzacției de 272,27 miliarde USD. China își deschide poarta din ce în ce mai largă, generând constant un impuls în economia mondială. Din 2013 până în 2021, contribuția medie a Chinei la creșterea economică mondială a fost de 38,6%”.

Universitatea Harvard din Statele Unite a efectuat un sondaj care a durat mai bine de 10 ani, rezultatele căruia arată că satisfacția poporului chinez față de PCC și guvernul chinez a depășit 90% timp de 10 ani consecutivi,  a mai spus Ambasadorul Han Chunlin.

 Obiectivele și sarcinile dezvoltării Chinei

Cel de-al 20-lea Congres din China a arătat că, de acum înainte, sarcina principală a dezvoltării Chinei este de a realiza construirea unei țări socialiste modernizate puternice în mod cuprinzător și de a promova marea reînnoire a națiunii chineze într-un mod complet prin modernizarea în stil chinezesc, a mai spus ambasadorul Chinei la Bucureşti, precizând: “Pentru a realiza o țară socialistă modernizată puternică în mod cuprinzător, s-a adoptat un plan strategic în doi pași: practic, realizarea modernizării socialiste din 2020 până în 2035; din 2035 până la mijlocul acestui secol, a construi China într-o mare țară socialistă modernizată, care este prosperă, puternică, democratică, avansată cultural, armonioasă și frumoasă. În întreaga lume nu există un model unic de modernizare, nici un standard universal de modernizare. Modernizarea în stil chinezesc este modernizarea socialistă condusă de Partidul Comunist Chinez, care nu numai că are caracteristicile comune ale modernizării tuturor țărilor, dar are și caracteristici chinezești bazate pe propriile condiții naționale”.

 

 

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (17/04/2025)

Informatii ulterioare publicarii Convocatorului AGOA din 29/30 aprilie 2025

TRANSILVANIA INVESTMENTS ALLIANCE S.A. (TRANSI) (17/04/2025)

Masuri adoptate de Consiliul de Supraveghere

LION CAPITAL S.A. (LION) (17/04/2025)

Autorizare administratori societate

SIMTEL TEAM (SMTL) (17/04/2025)

Semnarea unui contract semnificativ in legatura cu proiectul Giurgiu