Update articol:

Hanga (BVB): O treime din sectorul bancar românesc este prezent la bursă prin emisiuni de acţiuni şi obligaţiuni

O treime din sectorul bancar din România este prezent la Bursa de Valori Bucureşti prin emisiuni de acţiuni sau de obligaţiuni, ceea ce ne dă încredere că lucrurile se mişcă în direcţia corectă, a declarat, marţi, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul videoconferinţei privind listarea pe bursă a celor mai noi obligaţiuni ale Patria Bank.

“Ne bucurăm să vedem că legătura dintre noi şi sectorul bancar se dezvoltă frumos. Am început cu băncile ca şi parteneri pe zona de intermediere, dar în ultimii ani vedem că se dezvoltă şi componenta de finanţare. O treime din sectorul bancar din România, 10 bănci sunt prezente la Bursa de Valori Bucureşti, fie cu emisiuni de obligaţiuni, fie cu emisiuni de acţiuni. Este un parteneriat frumos şi ne dă încredere că lucrurile se mişcă la BVB şi în sectorul financiar din România în direcţia corectă”, a precizat Hanga, citat de Agerpres.

El a subliniat că în numai ultimii doi ani au fost atrase peste două miliarde de euro prin intermediul BVB, iar la ora actuală există resurse semnificative în piaţă pentru a finanţa dezvoltarea companiilor care apelează la bursă.

“Dacă ne uităm la BVB, doar în ultimii doi ani au fost 34 de runde de finanţare, vedem sume de peste două miliarde de euro care au fost atrase prin intermediul nostru, al BVB, ceea ce confirmă că există resurse semnificative în piaţa românească sau resurse externe alocate pieţei româneşti pentru a finanţa dezvoltarea companiilor care apelează la noi. Uitându-ne doar la mediul local, vedem în ultimii 4-5 ani creştere accelerată pe zona de depozite bancare, avem acum în băncile româneşti peste 250 de miliarde de lei depozitele clienţi de retail, care se uită şi după alte oportunităţi şi ceea ce se întâmplă la Bursa de Valori Bucureşti certifică aceasta. Vedem evoluţii frumoase în industria fondurilor de investiţii unde administratorii locali administrează peste 40 de miliarde de lei alocaţi, de asemenea, pentru plasamente, inclusiv în acţiuni şi obligaţiuni. Vedem, de asemenea, sectorul de pensii care se dezvoltă frumos: peste 70 de miliarde active sub administrare. Practic, vedem o piaţă frumoasă în care există resurse pentru a fi plasate”, a adăugat preşedintele Bursei de la Bucureşti.

Potrivit sursei citate, promovarea României la statutul de piaţă emergentă, lucru care s-a întâmplat anul acesta, deschide un alt capital de finanţare pentru piaţa externă. “Practic, discutăm despre accesul companiilor româneşti la o altă gamă de investitori, investitori în pieţele emergente care administrează fonduri mult mai semnificative decât cei din zona pieţelor de frontieră. Practic, o oportunitate de finanţare suplimentară pentru companiile locale care apelează la BVB”, a concluzionat preşedintele Radu Hanga.

Începând de marţi, obligaţiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de TradeVille în perioada 28-30 septembrie a.c. care a atras subscrieri totale de 8,19 milioane de euro, sunt tranzacţionate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Numărul total de obligaţiuni emise de Patria Bank în această emisiune este de 16.374, acestea fiind obligaţiuni subordonate, negarantate şi neconvertibile cu scadenţă pe 5 octombrie 2028 şi o valoare nominală de 500 euro/obligaţiune. Dobânda obligaţiunilor este de 6,50%/an, fixă, plătibilă semestrial.

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligaţiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de marţi obligaţiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacţionare al acestora fiind PBK28E.

Directorul general al TradeVille, Mihaela Biciu, a declarat cu acest prilej că expertiza Tradeville în obţinerea de finanţări pentru companiile româneşti şi tehnologia de subscriere online accesibilă şi prietenoasă au contribuit din plin la succesul celui de-al doilea plasament privat de obligaţiuni corporative subordonate pe care l-am intermediat pentru Patria Bank. “Ne bucurăm să fim implicaţi în dezvoltarea unei bănci care sprijină nouă generaţie de antreprenori şi business-uri, esenţială pentru viitorul României. Şi facem în acest fel încă un pas pentru a transforma Bursa de Valori Bucureşti într-un loc tot mai familiar şi o destinaţie firească nu doar pentru investitori, ci şi pentru antreprenori şi companii”, a susţinut Mihaela Biciu.

În trimestrul III din 2020, Patria Bank a continuat eforturile de dezvoltare a portofoliului de clienţi şi de creştere a volumului de credite acordate, şi a crescut într-un ritm mai accelerat decât media sistemului bancar.

Patria Bank a emis obligaţiuni subordonate şi în anul 2019, emisiunea având o valoare totală de 5 milioane de euro şi fiind tranzacţionată la BVB cu simbolul PBK27E. Acţiunile băncii sunt tranzacţionate, la rândul lor, la BVB, cu simbolul PBK.

Patria Bank este o bancă românească listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu prezenţă la nivel naţional, dedicată creşterii gradului de bancarizare în România şi susţinerii antreprenorilor locali. Grupul Patria Bank este deţinut majoritar de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW), BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Patria Credit IFN şi SAI Patria Asset Management.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2021)

Structura actionariat la data de 30.11.2021

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (06/12/2021)

Decizia Consiliului de Administratie cu privire la majorarea capitalului social

ELECTROARGES SA (ELGS) (06/12/2021)

Notificari Alfred Karcher SE & Co. KG

TERAPLAST SA (TRP) (06/12/2021)

Decizia CA privind demararea programului de rascumparare actiuni proprii

CEMACON SA (CEON) (06/12/2021)

Schimbare in Managementul societatii