Update articol:

Hanga: Piaţa de capital este un element esenţial care face legătura între capital şi companiile româneşti care au nevoie de finanţare

Piaţa de capital este un element esenţial care face legătura între capital, capitalul privat care este disponibil în România, şi companiile româneşti care au nevoie de acest capital pentru a se dezvolta, a declarat, vineri, Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

“Credem că piaţa de capital este un element esenţial care face legătura între capital, capitalul privat care este disponibil în România, şi vedem asta uitându-ne în bilanţurile băncilor, uitându-ne la sursele care s-au acumulat în depozite bancare, şi companiile româneşti care au nevoie de acest capital pentru a se dezvolta. Şi credem că toate interesele aici sunt cu siguranţă aliniate. Adică, până la urmă, rolul Bursei de Valori Bucureşti este exact acesta, de a face legătura între capitalul disponibil, sigur, pe piaţa locală, dar şi pe pieţele externe, şi companiile româneşti care au nevoie de finanţare. Şi aici, revenind la Guvern şi România în ansamblu, uitându-ne la ţară ca la un proiect pe termen lung, este interesul nostru ca firmele locale să se dezvolte accesând capitalul care este disponibil, pentru că asta va duce la creşterea Produsului Intern Brut, va duce la creşterea veniturilor, va duce la creşterea nivelului de trai în jurul nostru”, a spus Radu Hanga, la evenimentul “25 de ani de istorie la Bursa de Valori Bucureşti”, potrivit Agerpres.

El a menţionat că, în 1995, Bursa a avut tranzacţii în primul an de 26 de milioane de lei, fiind listaţi 9 emitenţi. Acum Bursa are peste 350 de emitenţi pe zona de acţiuni, la care se adaugă încă 60 de emitenţi de obligaţiuni listate, iar capitalizarea totală este de 104 miliarde de lei. În urmă cu 25 de ani, Produsul Intern Brut era de 27 de miliarde de euro, iar acum este de aproape 8 ori mai mult.

Hanga a făcut referire la trecerea la statutul de piaţă emergentă pentru România şi a spus că aceasta a deschis accesul companiilor româneşti la un alt nivel de finanţare şi la o altă categorie de investitori.

La rândul său, Adrian Tănase, CEO al BVB, a menţionat că piaţa primară ar trebui să fie mult mai activă, numărul de companii ar trebui să fie mai mare, iar populaţia ar trebui implicată.

“Suntem la 10% din economia ţării. Cred că putem atinge un nivel de 20% din economia ţării în următorii 10 ani. Ne propunem acest target pentru toată comunitatea de business din România. Cred că acest lucru este fezabil, numai că trebuie să colaborăm foarte strâns şi să luăm deciziile corecte şi să luăm rapid pentru a spera să avem o piaţă mult mai mare”, a afirmat Tănase.

BVBStiri BVB

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (18/10/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 11-15 octombrie 2021

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 18 si 19 Octombrie 2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (18/10/2021)

Incheiere act aditional la contractul cu Arobs Transilvania Software SA

EB TURBO SHORT 0.10/67.50/65.10 (EBWTITS22) (18/10/2021)

Suspendare tranzactionare - 09:45 - Notificare Erste Group Bank AG - atingere bariera