Update articol:

Haosul energetic mondial transformă Rusia într-o alegere de top pe piața emergentă

bec energie Sursa Pixabay

* Investitorii mută cash-ul din activele chinezeşti la exportatorii de energie

Prețurile în creștere ale energiei stimulează pariurile asupra exportatorilor din țările în curs de dezvoltare, Rusia devenind destinația de investiții preferată a investitorilor, potrivit Bloomberg.

Rubla rusească a câștigat mai mult decât orice altă monedă de pe piața emergentă în această lună, susținută de perspectiva unor venituri mai mari din petrol. Raportul lunar al OPEC va fi atent urmărit săptămâna aceasta, în timp ce investitorii caută indicii suplimentare cu privire la perspectivele industriei petroliere.

Acesta marchează o schimbare bruscă a ritmului pentru investitorii de pe piețele emergente care și-au petrecut ultimele săptămâni cu îngrijorări alternative despre criza datoriilor Evergrande din China și perspectiva iminentă a unei politici mai stricte din partea Rezervei Federale.

Investitorii au trecut acum la evaluarea activelor exportatorilor de energie din Rusia până în Columbia – al cărei peso este pe locul doi în această lună în ceea ce priveşte performanţa – pentru a determina care oferă cel mai bun câştig.

“Prețurile energiei vor rămâne ridicate, iar companiile din țările exportatoare de mărfuri vor fi beneficiare ale dificultăților globale în aprovizionarea cu mărfuri legate de energie electrică”, a declarat Ali Akay, șef de investiții al fondului de hedging Carrhae Capital din Londra, adăugând: „Această temă ar trebui să reevalueze în continuare exportatorii de energie și mărfuri.”

Păpuşa rusească

Reducerile de aprovizionare de pe piața energiei au arătat statutul Rusiei de superputere a petrolului și gazului și al finanțelor sale sănătoase. Cel mai mare exportator de energie din lume are peste 600 de miliarde de dolari în rezerve, o povară scăzută a datoriilor, care este de invidiat, și se străduiește să îmblânzească inflațiacu creșteri ale ratei dobânzii.

O privire asupra actualizărilor câștigurilor pentru Rusia în comparație cu alte piețe emergente ilustrează divergența. Previziunile de câștig pe 12 luni pentru acțiunile cotate la Moscova au crescut cu 14% din a doua jumătate a anului. În comparație, previziunile de profit pentru companiile din Arabia Saudită au crescut cu 6,7%, s-au modificat puțin în Asia și au scăzut în America Latină. Companiile energetice de pe piețele emergente sunt, de asemenea, cu aproximativ o treime mai ieftine în comparație cu indicele mai larg, în ciuda câștigurilor recente, ceea ce sugerează că creşterea de-abia a pornit.

Administratorii de bani, cum ar fi fondul speculativ din Londra Carrhae Capital, au răspuns prin mutarea parțială de pe acțiunile tehnologice chineze pe companiile energetice rusești în al treilea trimestru. Wells Fargo Asset Management și-a mutat, de asemenea, investițiile din China în Rusia. JPMorgan Chase & Co. și-a mărit poziția pe Russian Depositary Index, rămânând bullish pe mărfuri și petrol până la sfârșitul anului.

„Prețurile mai mari ale petrolului vor genera câștiguri și dividende mai mari pentru acţiunile de energie, care reprezintă 59% din index, și vor conduce la o rublă mai puternică care, la rândul său, va implusiona acțiunile interne, încă 25% din index”, au scris ei.

În Asia, Indonezia beneficiază de creșterea prețurilor materiilor prime, cu intrări pe acțiuni străine, care au finalizat săptămâna trecută cu cea mai mare creștere săptămânală din mai 2020. Rupia este cea mai performantă monedă din Asia în această lună.

Acestea sunt evenimentele și datele care trebuie luate în considerare pentru această săptămână:

  • Russian Energy Week, de miercuri până vineri, va prezenta perspectivele pentru industria energetică
  • Datele comerciale ale Rusiei, care urmează să apară marți și raportul inflației în ziua următoare, vor fi, de asemenea, urmărite
  • Activele cehe vor fi în centrul atenției după ce premierul Andrej Babis a suferit o înfrângere surprinzătoare la alegerile generale, pregătind scena luptei politice prelungite în legătură cu formarea unui nou guvern. Coroana a fost unul dintre cei mai mari pierzători de pe piețele emergente săptămâna trecută
  • În China, o serie de date vor oferi indicii privind sănătatea economiei, care a fost afectată de o criză energetică agravată
  • Extinderea finanțării sociale globale a Chinei a crescut probabil în septembrie față de august, în timp ce autoritățile au sporit sprijinul creditului pentru economie, potrivit Bloomberg Economics
  • Creșterea exporturilor și a importurilor a încetinit probabil în luna septembrie din august
  • Datele expuse joi vor arăta probabil că inflația prețurilor de consum a rămas scăzută în septembrie, în timp ce indicele prețurilor de producție a sărit probabil pe fondul prețurilor mai ridicate ale mărfurilor
  • Banca Coreei vrea să țină rata de referință la 0,75% marți, după ce a ridicat-o de la un nivel record în august
  • Miercuri, Chile este de așteptat să-și majoreze rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază la 2,25%, după ce prețurile de consum au crescut mai mult decât se aștepta în septembrie într-una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume
  • Peru va publica cifrele privind activitatea economică pentru luna august, care vor oferi investitorilor un sentiment al ritmului de redresare economică a națiunii, pe măsură ce evaluează începutul haotic pentru guvernul președintelui Pedro Castillo. Țara va raporta, de asemenea, cifrele șomajului din septembrie.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (25/10/2021)

Depunere prospect emisiune obligatiuni spre aprobare ASF

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Inregistrarea la Registrul Comertului a reducerii capitalului social

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (25/10/2021)

Raport privind rezultatele operationale cheie preliminare 9 luni 2021

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (25/10/2021)

Notificare rascumparare actiuni proprii 18 - 22 octombrie 2021