Update articol:
Opinie: Cu ce greşeşte Occidentul în ceea ce-l priveşte pe Vladimir Putin

Harald Malmgren: Când l-am întâlnit prima dată pe Vladimir Putin, cunoştea deja puterea adversarilor terifianți…

Putin Sursa foto: en.kremlin.ru

Harald Malmgren este un strateg geopolitic, negociator și fost consilier al președinților John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon și Gerald Ford

În 1999, Vladimir Putin a trecut brusc din obscuritatea birocratică la funcția de prim-ministru. Când, câteva luni mai târziu, Elțin și-a dat demisia în mod neașteptat și Putin a fost votat președinte, guvernele din întreaga lume au fost luate din nou prin surprindere. Cum a putut această figură necunoscută să strângă sprijinul alegătorilor din Rusia cu atât de puțină atenție mediatică?, scrie Harald Malmgren, potrivit unherd.com

Acesta a povestit: “L-am întâlnit prima dată pe Putin cu șapte ani în urmă și nu am fost surprins de dominația lui rapidă asupra noii Rusii. Ne-a prezentat Yevgeny Primakov, cunoscut pe scară largă drept „Kissingerul Rusiei” (n.r. Henry Alfred Kissinger a fost secretar de stat al Statelor Unite și consilier pe probleme de securitate națională în timpul președinției lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford. A jucat un rol cheie în diplomația mondială între 1969 și 1977), pe care l-am întâlnit de mai multe ori la Moscova în anii Războiului Rece, când i-am sfătuit pe președinții Kennedy, Johnson, Nixon și Ford. Primakov a fost un gânditor și un scriitor serios. El a fost, de asemenea, un emisar special al Kremlinului, conducând discuții secrete cu lideri naționali din întreaga lume.

Când Elțin l-a însărcinat pe consilierul său Anatoly Sobchak să identifice și să recruteze pe cei mai buni și mai străluciți oameni din Rusia, Putin, pe atunci un politician local din orașul său natal, Sankt Petersburg, a fost în fruntea listei sale – așa că Primakov l-a luat sub aripa lui pentru a-l îndruma în problemele de putere și securitate globală. În cele din urmă, Primakov l-a prezentat lui Putin pe Kissinger și au devenit apropiați. Faptul că atât Primakov, cât și Kissinger și-au făcut timp să-l antreneze pe Putin în geopolitică și geosecuritate a fost o demonstrație clară că au văzut în el caracteristicile unui lider puternic. De asemenea, a arătat capacitatea lui Putin de a asculta lecții lungi despre geopolitică – așa cum urma să aflu curând.

În 1992, am primit un apel de la un organizator de întâlniri de la think tank-ul CSIS care mă invita să mă alătur unei comisii SUA-Rusia din Sankt Petersburg, care era prezidată de Kissinger și Sobchak. Scopul era de a ajuta noua conducere rusă în deschiderea canalelor de afaceri și bancare cu Occidentul. Majoritatea membrilor occidentali erau directori generali ai marilor companii americane și europene, precum și oficiali cheie ai noului guvern rus. Eram invitat să particip ca expert. Mi s-a spus că un „domn Primakov” a întrebat personal dacă îmi pot face timp să particip. Cu greu puteam refuza o asemenea cerere și eram foarte curios în ceea ce priveşte  conducerea rusă în curs de dezvoltare, în special de Putin.

Ajuns la prima întâlnire, am văzut mai mulți oameni adunați în jurul lui Kissinger și un bărbat despre care mi s-a spus că este Putin. Un oficial mi s-a identificat și a spus că a fost rugat de Primakov să mă prezinte lui Putin. A întrerupt conversația cu Kissinger pentru a-mi anunța sosirea; Putin a răspuns călduros că așteaptă cu nerăbdare să vorbească cu mine despre cum văd lumea din interiorul Washingtonului.

Am vorbit de mai multe ori între întâlniri, iar el a aranjat să stea lângă mine la o cină, însoțit de interpretul său. La acea cină, el m-a întrebat: „Care este cel mai important obstacol dintre oamenii de afaceri din vest și colegii mei ruși în înființarea unei legături de afaceri?”

Am răspuns: „Lipsa drepturilor de proprietate definite legal – fără acestea nu există nicio bază pentru rezolvarea disputelor”.

„Ah, da”, a spus el, „în sistemul dumneavoastră, o dispută între companii este soluționată de avocații plătiți la oră care reprezintă fiecare parte, uneori ducând disputa la tribunale, ceea ce în mod normal durează luni și acumularea de onorarii pentru avocați, pe oră”.

„În Rusia”, a continuat el, „disputele sunt de obicei rezolvate prin bun simț. Dacă o dispută este despre bani sau proprietăți foarte importante, atunci cele două părți îşi trimit de obicei reprezentanții la o cină. Toți cei care vin acolo sunt înarmați. În fața posibilității unui rezultat sângeros, fatal, ambele părți găsesc întotdeauna o soluție reciproc avantajoasă Frica oferă catalizatorul bunului simț.”

El și-a folosit argumentul în contextul disputelor dintre națiunile suverane. Soluțiile necesită adesea un element de teamă privind răspunsuri disproporționate dacă nu se ajunge la un acord. Ideea de a-i forța pe adversari să se confrunte cu alternative oribile părea să-l entuziasmeze. În esență, el îmi descria actualul impas dintre SUA și Rusia din cauza Ucrainei . Putin știe că Rusia nu își poate permite un război prelungit la sol cu ​​Ucraina. El ştie, de asemenea, că Biden se confruntă cu alegeri cruciale la mijlocul mandatului, cu un impas intern al Congresului și că nu își poate permite o distragere majoră a atenției crizei externe. Cele două părți nu au de ales decât să încheie o înțelegere.

Cu o altă ocazie, Putin m-a întrebat cum se iau cu adevărat deciziile la Washington, cu împărțirea  complexă a puterilor prezidențiale și ale Congresului. El a spus că Kissinger i-ar putea explica parametrii largi ai unei decizii de politică prezidențială, dar nu ar putea clarifica modul în care s-a atins consensul politic între Cameră, Senat și Executiv.

Era evident că i se dăduse o informație profundă despre cariera mea. El a spus că lui Kissinger îi place teatrul public al oamenilor puternici care se întâlnesc la mese elaborate sau la întâlniri cu mulți asistenți gata să-i îndrume. Mie mi-a spus că a fost informat că prefer întâlnirile din spate pentru a forma consens și pentru a oferi spațiu pentru detalii de negociere.

Am încercat să explic procesul elaborat de echilibrare a intereselor numeroșilor jucători din Washington, inclusiv Congresul, agențiile majore și aranjamentele complexe de afaceri care ar putea fi afectate de orice decizie. I-am povestit despre prima mea întâlnire personală cu Nixon, care spusese că era impresionat că am un sprijin personal puternic din partea liderilor ambelor partide majore. Cu toate acestea, a adăugat Nixon, acest lucru a stârnit îngrijorări în rândul personalului său de la Casa Albă – așa că chiar trebuia să știe dacă sunt republican sau democrat. La care am răspuns: „Da”.

Când Nixon a întrebat ce înseamnă asta, i-am explicat că nu sunt un războinic partizan, ci mai degrabă un personaj care rezolvă probleme. Pentru a obține o soluție, aș fi întotdeauna gata să lucrez cu jucători cheie ai ambelor părți, în funcție de problema specifică. Asta părea să-l amuze pe Putin.

Impresia pe care mi-a lăsat-o Putin era a unui om mai inteligent decât majoritatea politicienilor pe care i-am întâlnit la Washington și în alte capitale din lume. Mi-a adus aminte de copilăria mea: am crescut într-un cartier predominant sicilian, cu o mafie care menține ordinea. Nu este permisă crima dezorganizată.

Putin părea să aibă instinctele unui șef al mafiei siciliene: rapid să recompenseze, dar rapid să prezinte risc de moarte în cazul neconformității cu regulile familiei.

Privind înapoi la acele vremuri de dezordine crescândă în conducerea Rusiei, îmi pot aminti paralizia prelungită, de mai mulți ani, a președinției Brejnev, care a fost urmată de scurtele președinții ale lui Andropov și Cernenko. Gorbaciov nu a fost suficient de puternic pentru a-și impune voința. Elțin a avut idei bune, dar a fost ușor distras. Rusia avea nevoie urgentă de un lider puternic – așa că Putin a intervenit.

În ceea ce privește modul în care Putin se vede pe sine, a adus în discuție de mai multe ori admirația lui pentru Petru cel Mare, atât de mult încât am fost convins că se vede pe sine ca întruparea sa. Nu mai sunt oaspete al Kremlinului din 1988, dar mi s-a spus că Putin avea portrete ale lui Petru cel Mare atârnate în câteva săli de întâlnire importante acolo – mai degrabă decât portrete ale lui, așa cum ar fi mai obișnuit. Ce înseamnă asta pentru Biden, NATO și Ucraina devine treptat clar. Putin este mai mult decât se vede în ochi”.

 

 

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Stadiu litigiu Alro - Consiliul Concurentei

ALRO S.A. (ALR) (14/01/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)