Riscul geopolitic crescut, precum războiul din Ucraina, va crește nivelul datoriilor neperformante și, ca atare, afectează negativ creșterea economică, a spus Henk Paardekooper, CEO First Bank, la o conferință organizată de The Economist.
El a explicat că geopolitica perturbă ipoteza economică a pieţelor eficiente, potrivit căreia toate informațiile sunt incluse în preț.
Atunci când intervine politica, piețele nu mai funcționează așa cum ar trebui, pentru a întâlni cererea cu oferta și a reloca capitalul eficient, a spus el: “Din nou și din nou, s-a dovedit că piețele nu pot stabili prețul riscului geopolitic. Acest lucru este cauzat de faptul că și incertitudinile sunt extreme, iar riscurile sunt prea mari“.
Henk Paardekooper a detaliat: “Anul trecut, pe măsură ce forțele ruse se apropiau de granița cu Ucraina, serviciile de informații din SUA și Marea Britanie au avertizat public ca urmeaza o invazie. Ei au prezis chiar și ziua exactă. Totuși, piețele nu au crezut asta, deoarece au presupus că se va găsi o soluție politică sau diplomatică.
Îmi amintesc chiar și un sfat de investiții, la sfârșitul lunii ianuarie 2022, în cel mai mare ziar financiar din lume, ca oamenii să investească în acțiuni rusești de top. Pentru că o invazie era puțin probabilă și se va găsi o soluție, astfel încât acțiunile rusești să aibă prețuri foarte atractive. Piețele nu au inclus in prețuri ceea ce, știm acum, ca trebuia să fie evaluat. Un eșec uimitor și mi-e frică, dar trebuie să vă spun că astfel de eșecuri se vor întâmpla din nou. În cele din urmă, după cum știm, piețele se învârt după invazie. Și acțiunile rusești de top au pierdut peste 95% sau mai mult din valoarea lor în interval de câteva zile”.
Războiul schimbă totul, a subliniat el: “Și piețele financiare nu sunt capabile să stabilească acest preț. Volatilitatea creste, primele de risc cresc, la fel si ratele dobânzilor. Asta duce la o încetinire a creşterii economiei. Toate acestea pot declanșa ca datoriile să devină neperformante. Și datoriile neperformante mai mari vor afecta și mai mult creșterea economică“.
Potrivit reprezentantului First Bank, criza umanitară care a rezultat, problemele legate de securitatea alimentară și energetică, barierele comerciale, sancțiunile, practic tot ceea ce limitează circulația liberă a oamenilor, resurselor, produselor, serviciilor și capitalului vor crește volatilitatea, vor reduce creșterea economică și vor avea același efect al unei probabilități mai mari de deteriorare a datoriilor.