Update articol:

Henry Kissinger: Zelenski a spus că nu va negocia asupra niciunui teritoriu; Deci, ce este de negociat? Ei bine, faptul că Rusia trebuie să evacueze toate teritoriile pe care le-a ocupat

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger recomandă Ucrainei şi Occidentului să nu cedeze Rusiei niciun fel de teritoriu ucrainean ocupat în cadrul unor viitoare negocieri de pace destinate să pună capăt conflictului declanşat de Moscova, relatează luni DPA, potrivit Agerpres. 

Kissinger a declarat postului public de televiziune german ZDF că renunţarea la vreun teritoriu ucrainean nu ar trebui să figureze pe masa negocierilor şi a îndemnat Occidentul să fie clar asupra a ceea ce se poate discuta şi a ceea ce nu poate fi pus în discuţie în niciun caz. Toate acestea trebuie făcute împreună cu poporul ucrainean, a adăugat Kissinger, în timp ce războiul declanşat de Rusia în Ucraina a depăşit cinci luni, intrând în luna a şasea.

Kissinger a spus: “În situația actuală, liderii democrațiilor trebuie să fie clari ce sunt dispuși să negocieze și la ce nu vor să renunțe sub nicio formă. Și cu siguranță vor trebui să facă acest lucru în deplină cooperare cu victimele agresiunii, cu cei responsabili și cu poporul Ucrainei .

Președintele Ucrainei a spus în repetate rânduri, și chiar în trecutul foarte recent, că nu va negocia asupra niciunui teritoriu ucrainean care era ucrainean în ziua în care a început războiul. Deci, ce este de negociat? Ei bine, faptul că Rusia trebuie să evacueze toate teritoriile pe care le-a ocupat după acea zi, după începerea războiului”.  

Referitor la atacul rușilor asupra Odesei, Kissinger a spus: “Ar trebui să știm dacă există obligații în acord care au fost încălcate aici. Oricum ar fi, negocierile vor trebui cu siguranță să se bazeze pe capacitatea de a preveni rănile. Și dacă cei responsabili din Occident decid asta înainte de negocieri, atunci asta este ceea ce trebuie făcut. Ei trebuie să stabilească mai întâi limitele a ceea ce nu vor depăși în niciun caz. Și renunțarea la teritoriul ucrainean nu ar trebui să fie una dintre condițiile pe care le poate accepta”.

În mai, Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un atac virulent la adresa fostului secretar de stat american Henry Kissinger, care a sugerat atunci că negocierile de pace ar trebui să vizeze crearea de graniţe de-a lungul „liniei de contact” în Donbas, aşa cum exista în ajunul invaziei ruseşti. Zelenski a comparat opiniile lui Kissinger cu împăcarea Germaniei naziste în 1938.

Kissinger s-a născut în oraşul german Furt în 1923, dar familia sa germano-evreiască a fost forţată să fugă din Germania nazistă în 1938.

El avea să devină un actor-cheie al politicii externe americane de la sfârşitul anilor 1960 până la sfârşitul anilor 1970 în calitate de consilier pentru securitate naţională şi secretar de stat. În 1973, Kissinger a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordul de încetare a focului şi de retragere din ceea ce era atunci Vietnamul de Nord.

Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, care a făcut parte din delegaţia ucraineană la discuţiile cu Federaţia Rusă, a declarat la 22 iulie că nu există niciun motiv pentru reluarea negocierilor cu statul agresor, potrivit Ukrainska Pravda.

Într-un interviu pentru Deutsche Welle, întrebat dacă vede vreun motiv să se vorbească despre reluarea negocierilor cu Rusia, Podoliak a răspuns:”Nu, nu există niciun motiv”.

Oficialul ucrainean a spus că “ruşii trăiesc într-o altă lume”.

“Este lumea iluzorie a unei ţări mari. Dar, de fapt, Rusia nu este o ţara aşa de mare, ci o ţară mică şi stranie (…). Ea dispune doar de arme nucleare, multe arme convenţionale şi resurse energetice”, a afirmat Podoliak pentru DW.

Reluarea negocierilor, a menţionat el, este posibilă cu condiţia unor importante victorii tactice ale armatei ucrainene în sudul şi estul Ucrainei.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat – duminică, la Cairo, în cadrul unei reuniuni cu reprezentanţi ai statelor Ligii Arabe – că Moscova este pregătită pentru discuţii cu Kievul “într-o gamă largă de probleme”, dar că procesul de negocieri nu ar depinde de partea rusă, potrivit Interfax.

“Nu avem nicio prejudecată împotriva reluării negocierilor într-o gamă mai largă de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru că autorităţile ucrainene, de la preşedinte până la numeroşii săi consilieri, declară constant că nu vor exista negocieri până când Ucraina nu va învinge Rusia pe câmpul de luptă”, a afirmat el, denunţând Occidentul că ar influenţa în acest sens Kievul.

Potrivit unor experţi ucraineni, citaţi de Ukrainska Pravda, Moscova, care şi-a epuizat o bună parte din rezervele umane şi materiale pe frontul ucrainean, ar dori o pauză pentru a zădărnici ofensiva ucraineană în sudul ţării, timp în care să formalizeze anexarea regiunilor ucrainene pe care le-a cucerit în această parte a Ucrainei. Punerea în practică a acestor planuri se aşteaptă a avea loc la 11 septembrie, când în Rusia sunt programate alegeri regionale.

BVB | Știri BVB

BRK Argint Turbo Short 23 (BKSLVTS4) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

BRK Dow Turbo Short 34350 (BKDOWTSD8) (02/12/2022)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 02 si 05 Decembrie 2022

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/12/2022)

Semnare Memorandum de Intelegere privind Coridorul Vertical