Update articol:
COMUNICAT

Hidroelectrica a aniversat jumătate de secol de la inaugurarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie de la Porţile de Fier I

Hidroelectrica a aniversat jumătate de secol de la inaugurarea celui mai important obiectiv hidroenergetic din România, SHEN Porţile de Fier I, informează vineri compania.

Ceremonia prin care a fost marcat acest moment s-a desfăşurat vineri la Porţile de Fier, în prezenţa ministrului Energiei, Virgil Popescu, a omologului sârb, Zorana Mihajlovic, a lui Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a autorităţilor judeţene şi a altor personalităţi locale şi din conducerea zonală a companiei. Acestora li s-au alăturat salariaţii Hidroelectrica şi ai contractorilor care au participat efectiv la realizarea obiectivului energetic.

“Hidrocentrala Porţile de Fier I este cea mai mare din România. Este una dintre cele mai impunătoare construcţii hidrotehnice din Europa şi cea mai mare de pe Dunăre. Prin dimensiunile şi puterea lor instalată, hidroagregatele din centrală au fost cele mai mari de acest tip, din lume, la acel moment. Hidroelectrica, societatea mamă a hidrocentralei, continuă şi astăzi, în ritm susţinut, modernizarea Porţilor de Fier. Hidroelectrica are în curs investiţii extrem de importante – aproape 150 de milioane de lei, pentru buna funcţionare a amenajării hidroelectrice: protecţia suplimentară a disipatorului barajului deversor, lucrări de modernizare a instalaţiilor electrice aferente echipamentelor hidromecanice şi la instalaţia de acţionare hidraulică aferentă barajului deversor, precum şi modernizarea sistemului de diagnoză şi monitorizare, lucrări de reabilitare a ecluzei etc.”, a declarat ministrul Energiei, potrivit Agerpres.

La rândul său, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a ţinut să puncteze: “Mă bucură în mod deosebit ca astăzi, la ceas aniversar, să putem sărbători împreună – români şi sârbi, o jumătate de veac de muncă susţinută, de cooperare şi de prietenie. Avem alături de noi reprezentanţii Guvernului şi ai autorităţilor, sunt oamenii pe care ne bazăm în susţinerea planurilor de investiţii ale Hidroelectrica şi în crearea acelui cadru legislativ care să ne permită să avansăm rapid în direcţia de dezvoltare pe care ne-am propus-o şi asumat-o împreună”.

Tot în cadrul evenimentului, ministrul Energiei a ţinut să reitereze că Hidroelectrica oferă energie curată, “la preţuri corecte şi accesibile pentru români”.

“Avem aşteptări mari. Hidrocentrala de la Porţile de Fier I este cea mai importantă din România, Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Mai mult, este producător de energie 100% verde. Nu trebuie să uităm că oferă această energie curată, la preţuri corecte şi accesibile pentru români. Doresc să subliniez acest lucru, pentru că sunt ferm convins că Hidroelectrica va proteja în continuare consumatorii în fata fluctuaţiilor pieţei de energie”, a adăugat el.

La 16 mai 1972 a avut loc inaugurarea oficială a Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier I, amplasat pe Dunăre la km 943, la 15 kilometri amonte de municipiul Drobeta-Turnu Severin. Hidrocentrala de la Porţile de Fier I este cea mai mare din România, este una dintre cele mai mari construcţii hidrotehnice din Europa şi cea mai mare de pe Dunăre.

Obiectivul este exploatat de România împreună cu Republica Serbia. Hidrocentrala Porţile de Fier I este echipată cu 12 turbine Kaplan verticale, câte şase pentru partea română şi şase pentru partea sârbă.

În urmă cu circa 20 de ani, au început lucrările de retehnologizare în centrală, cu fonduri europene şi guvernamentale, efectul fiind creşterea puterii nominale de la 178 MW la 194 MW şi, implicit, a capacităţii de producţie.

Centrala Hidroelectrica de la Porţile de Fier I are, după retehnologizare, o producţie de energie electrică anuală de proiect de 5,24 Gwh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producţia la nivel naţional. În plus, centrala asigură aproape jumătate din serviciile tehnologice de sistem din România.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)