Update articol:

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1.687,4 milioane lei, în prima jumătate a anului, în creștere cu 109,5% (raport FP)

Sursa Raport Fondul Proprietatea

Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1.687,4 milioane lei, în prima jumătate a anului, în creștere cu 109,5% față de perioada similară a anului trecut, potrivit unui raport al Fondului Proprietatea.

FP arată: “Conform managementului companiei, în cursul primelor șase luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 3.206,0 milioane lei, în creștere cu 77,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 2.442,3 milioane Lei, în creștere cu 95,6% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 2.108,7 milioane Lei, în creștere cu 119,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 2.139,8 milioane Lei, în creștere cu 112,1% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 1.687,4 milioane ei, în creștere cu 109,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 10,48 TWh, în creștere cu 33,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 10,11 TWh, în creștere cu 45,9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 283,4 Lei/MWh, în creștere cu 41,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, precum și datorită volumelor crescute a producției de energie electrică, în primele șase luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 324,2 milioane Lei, în creștere de la 147,8 milioane Lei înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. La sfârșitul lunii iunie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 3,87 miliarde Lei.”

Potrivit FP, Este probabil ca legea care interzice statului să vândă acțiuni în companii românești pentru doi ani să complice mult-așteptata listare a producătorului de energie Hidroelectrica SA, cea mai valoroasă companie de stat din România, precum și alte tranzacții în curs aferente unor companii în care statul este acționar.

FP a criticat si in raportul semestrial Modificarea Legii Apelor: ” Pe parcursul anului 2020, Parlamentul a aprobat mai multe modificări asupra Legii Apelor, acestea intrând în vigoare în data de 13 iulie 2020, în timp ce Guvernul României a modificat Legea Apelor începând cu 31 decembrie 2020 printr-o ordonanță de urgență. Conform acestor modificări, toți proprietarii de instalații sau lucrări care sunt folosite pentru prelevarea de apă de suprafață sau subterană sunt obligați să instaleze mijloace de măsurare a debitelor și volumelor de apă în termen de 6 luni calculate de la data de 13 iulie 2020. Nerespectarea acestor prevederi, chiar și din cauza unor motive tehnice bine justificate, poate duce la obligația de a plăti către ANAR contribuția aferentă nivelului maxim autorizat de volum.

În vederea calculării volumului de apă utilizat de către hidrocentralele deținute pentru producerea de energie electrică, Hidroelectrica SA a utilizat o metodă de calcul indirectă, bazată pe volumul de energie electrică produsă de fiecare unitate. Conducerea Hidroelectrica SA consideră ca nu este fezabil din punct de vedere tehnic să instaleze mijloacele standard de măsurare a debitelor, așa cum prevede această lege, din cauza dimensiunii și varietății specificaților tehnice aferente centralelor sale.

Ca urmare a modificărilor aprobate în decembrie 2020, noi amendamente asupra Legii Apelor sunt momentan dezbătute în Parlament, acestea având un impact potențial asupra activității Hidroelectrica SA. În data de 8 februarie 2021 Senatul, ca primă cameră în cadrul căreia sunt discutate modificările, a aprobat o schimbare care ar permite ca Hidroelectrica SA să continue utilizarea metodei indirecte pentru calculul volumului de apă, metodă utilizată până în iulie 2020 (i.e. anulând efectele schimbărilor legislative adoptate după iulie 2020). Legea s-a mutat apoi la Camera Deputaților, care a fost și organul decizional. Aici, acesta a suferit modificări neașteptate de către Comisia agricolă, care a inclus o contribuție de apă fixă pentru producătorul de energie hidroenergetică de 33 RON / MWh. Acest lucru ar împinge costurile de producție ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane Lei, de la aproximativ 350 milioane Lei pe baza sistemului valabil până în 2020, ducând la o creștere cu peste 10% a costului mediu total de producție al Hidroelectrica. În prezent, legea este reevaluată de către aceeași Comisie agricolă din Camera Deputaților.

Întregul proces legislativ implică mai mulți pași obligatorii iar forma finală a legii nu poate fi anticipată. Se estimează că modificările legislative vor intra în vigoare după data publicării acestui raport. Fondul monitorizează procesul legislativ desfășurat în Parlament precum și discuțiile dintre Hidroelectrica SA și ANAR pentru a putea evalua orice impact potențial asupra companiei. “

BVBStiri BVB

AAGES S.A. (AAG) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021

SOCEP S.A. (SOCP) (20/09/2021)

Neintrunire cvorum AGA O&E 20.09.2021

ELECTROARGES SA (ELGS) (20/09/2021)

Numire Reprezentant Permanent Administrator

Turbo Long on Volkswagen AG Vorzuge (RCVWTL1) (20/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 13:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (20/09/2021)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 13-17 septembrie 2021