Hidroelectrica a finalizat lucrările de mentenanță la hidroagregatul nr. 1 (HA1) de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I. Au fost derulate toate probele preliminare, inclusiv cea a probei complexe de 72 de ore de funcționare continuă, fiind pregătite condițiile pentru trecerea la recepția hidroagregatului conectat la Sistemul Energetic Național, potrivit unui comunicat.
Proiectul în valoare de aproximativ 55 milioane lei, demarat în luna iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică.
Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica a declarat: “Este prima oară când, în cadrul Hidroelectrica, după zeci de ani, cele două companii din grup – Hidroserv și UCMH, plus colegii din Hidroelectrica, au colaborat exemplar pentru o lucrare cu o complexitate ridicată. Cum spunea și domnul ministru, trebuie să susținem sectorul energetic național cu resurse proprii.”
Domnia sa a spus că Hidroelectrica are un plan de investiții extrem de ambițios, de 1,7 miliarde de lei, anul acesta, după investiții de 680 de milioane lei, anul trecut, și de 280 de milioane lei, în 2023.
Contractul pentru lucrările inaugurate ieri a fost atribuit societății SSH Hidroserv, care a subcontractat execuția în fabrica UCMH din Reșița. Aici, rotorul turbinei – cu un diametru nominal de 9.500 mm – a beneficiat de execuția unor activități de anvergură, inclusiv prelucrări specializate, posibile doar cu ajutorul mașinilor-unelte de mari dimensiuni, unice în țară.
Procesul reprezintă o premieră pentru Hidroelectrica, în cadrul unui proiect atât de complex, fiind implicate doar Hidroelectrica și societățile sale afiliate – SSH Hidroserv și UCMH Reșița. Evidențiind astfel capacitatea Hidroelectrica și a partenerilor săi de a realiza lucrări tehnice majore, esențiale pentru siguranța și performanța Sistemului Energetic Național. Progresul realizat și respectarea termenului de finalizare, 14 februarie 2025, reprezintă un motiv de mândrie pentru echipele implicate.
Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I reprezintă un pilon fundamental în activitatea Hidroelectrica. Situat la granița dintre România și Serbia, pe fluviul Dunărea este una dintre cele mai mari și mai importante din Europa. Cu o capacitate de producție semnificativă, Porțile de Fier asigură aproximativ 40% din totalul producției Hidroelectrica, fiind astfel un contributor esențial la îndeplinirea obiectivelor de furnizare a energiei electrice într-un mod fiabil și eficient.
Centrala Hidroelectrica de la Porțile de Fier I are după retehnologizare o producție de energie electrică anuală de proiect de 5.241.000 Mwh în anul mediu hidrologic, ceea ce reprezintă circa 10% din producția la nivel național. În plus, centrala asigură aproape jumatate din serviciile tehnologice de sistem din România.
Principalii parametrii ai centralelor hidroelectrice din Amenajarea Dunării:
Sistemul Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I: Pi = 6×194,4 MW, turbine Kaplan, producție medie (GWh/an) = 5241
- Puterea instalată: 1166,4 MW (6HA x 194MW)
- Productie de energie (anul mediu hidrologic): 5241 Gwh
- Realizarea Serviciilor tehnologice de sistem de la PIF: între 50% și 60% în cadrul Hidroelectrica, banda în reglaj secundar (RRFa)
- Debit instalat PF I (6HA X 840mc/s)
Energia produsă de cele șase hidroegregate la CHE PF I pe ultimii 5 ani este de 25,428GWh și are o pondere între 31% și 37% din energia totală produsă de Hidroelectrica în acești ani și între 8% și 10% din energia produsă la nivel național.
Porțile de Fier nu contribuie doar la producția de energie electrică, ci și la menținerea echilibrului și stabilității SEN, prin servicii precum reglajul de frecvență și stabilitatea tensiunii, ajută la integrarea surselor de energie variabile și la prevenirea fluctuațiilor.
Programul de mentenanță de nivel înalt a hidroagregatelor nu se oprește odată cu redarea în funcțiune a HA1, în viitorul apropiat urmând o nouă etapă de retehnologizare a hidroagregatelor.
Hidroelectrica își reafirmă angajamentul de a contribui la dezvoltarea unui sistem energetic sustenabil și de a sprijini tranziția energetică a României către o economie verde, dar și stabilă din punct de vedere al furnizării de energie.
*PIF : punere în funcțiune