Stabilirea unor oferte diferite pentru clienţii finali cu calitate de prosumator se bazează pe raţiuni obiective şi echitabile, având în vedere impactul produs de prosumatori asupra echilibrului reţelei şi costurile suplimentare pe care le implică acest impact, susţin reprezentanţii Hidroelectrica, într-un comunicat de presă remis marţi AGERPRES.
Producătorul de energie a venit, astfel, cu un răspuns la comunicatul emis luni de Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE), care menţiona că “Hidroelectrica impune preţuri diferite şi discriminatorii pentru aceeaşi energie”.
“În urma comunicatului de presă emis de Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) la data de 3 martie 2025, Hidroelectrica doreşte să îşi exprime punctul de vedere, în temeiul dreptului la replică reglementat de art. 49 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual şi să clarifice unele aspecte legate de practicile sale comerciale. Conform art. 52 alin. (2) din Legea nr. 123/2012 a energiei şi a gazelor naturale (“Legea energiei”), furnizorii de energie electrică sunt liberi să stabilească preţul la care furnizează energia electrică, cu excepţia situaţiilor reglementate expres de lege. Astfel, nu există vreo interdicţie în privinţa stabilirii unor preţuri diferite pentru diferite categorii de clienţi. De asemenea, legea permite stabilirea de oferte distincte pentru diverse tipuri de consumatori (casnici, non-casnici, eligibili, captivi etc.). În conformitate cu art. 62 alin. (1) lit. h^3) din Legea Energiei, furnizorii de energie au obligaţia de a oferi clienţilor informaţii transparente despre preţurile şi tarifele practicate, precum şi despre condiţiile şi clauzele contractuale”, se precizează în comunicatul Hidroelectrica.
Compania menţionează că respectă obligaţia de informare şi garantează transparenţa ofertelor sale, fără a discrimina nicio categorie de clienţi.
“Regulamentul de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 5/2023, stipulează că furnizorii trebuie să publice oferte-tip pentru clienţii casnici şi microîntreprinderile cu un consum anual estimat sub 100.000 kWh. Acesta nu interzice însă furnizorilor să pună la dispoziţie şi alte tipuri de oferte, în funcţie de criteriile stabilite de aceştia”, subliniază documentul citat.
Astfel, Hidroelectrica susţine că are dreptul de a oferi mai multe opţiuni de contracte, inclusiv oferte personalizate, pentru a răspunde nevoilor diversificate ale clienţilor săi.
“În conformitate cu art. 11 alin. (3) lit. a) din Metodologia ANRE nr. 15/2022, furnizorii de energie electrică au obligaţia de a achiziţiona energia produsă de prosumatori la un preţ identic cu cel din contractul de furnizare a energiei electrice încheiat cu aceştia. În cazul Hidroelectrica, preţul practicat pentru furnizarea energiei active consumate de prosumatori este de 0.28329 lei/kWh, inclusiv componenta TG, iar acelaşi preţ este aplicat şi la achiziţionarea energiei produse de prosumatori”, susţin reprezentanţii Hidroelectrica.
De asemenea, Hidroelectrica subliniază că stabilirea unor oferte diferite pentru clienţii finali cu calitate de prosumator se bazează pe raţiuni obiective şi echitabile, având în vedere impactul produs de prosumatori asupra echilibrului reţelei şi costurile suplimentare pe care le implică acest impact.
“Prosumatorii beneficiază de un preţ mai mic pentru energia consumată, ceea ce constituie un avantaj pentru aceştia, iar energia produsă care depăşeşte consumul propriu este compensată conform reglementărilor în vigoare. Hidroelectrica respectă în totalitate reglementările legale privind furnizarea de energie electrică şi protejarea drepturilor clienţilor finali. Ofertele noastre sunt transparente, iar diferenţierea preţurilor este în conformitate cu legislaţia şi cu realităţile pieţei. Considerăm că abordarea noastră este echitabilă şi benefică pentru toţi clienţii noştri, inclusiv pentru prosumatori, şi asigurăm continuitatea furnizării unui serviciu de calitate”, se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii APCE şi-au exprimat, luni, “consternarea faţă de declaraţia companiei Hidroelectrica SA, deţinută în proporţie de 80% de stat, care a anunţat că, începând cu 1 aprilie 2025, va majora tariful la energia produsă cu 60%, asigurând în acelaşi timp populaţia că “ne va fi bine în continuare”.
“În mod paradoxal, în acelaşi comunicat, Hidroelectrica SA, o companie listată la bursă, recurge la practici financiare controversate atunci când vine vorba despre prosumatori. Hidroelectrica doreşte să plătească un tarif mai mic pentru energia injectată în reţea de prosumatorii care au ales această companie ca furnizor de energie. Astfel, compania stabileşte două tarife pentru energia activă în aceeaşi perioadă de timp: 0,45329 lei/KWh pentru consumatorii de energie şi 0,28329 lei/KWh pentru prosumatori. Prin acest artificiu, Hidroelectrica cumpără energie de la prosumatori la un preţ mult mai mic şi o revinde aproape dublu altor consumatori”, se preciza în comunicatul asociaţiei prosumatorilor.
Astfel, APCE a atras atenţia că stabilirea a două tarife de achiziţie diferite a energiei pentru consumatori este ilegală.
“Conform definiţiei prosumatorului din Legea nr. 123/2012, art. 3, pct. 95, prosumatorul este un client final, la fel ca toţi ceilalţi consumatori finali definiţi de lege la pct. 20: “Client final – orice persoană fizică sau juridică ce cumpără energie electrică pentru consum propriu; în cuprinsul legii noţiunile de “client final” şi “consumator” sunt echivalente.”. Cu alte cuvinte, preţul energiei electrice vândute clienţilor finali de către S.C. Hidroelectrica SA nu se stabileşte pe baze clare şi transparente, ci într-un mod discriminatoriu, în funcţie de cine o cumpără”, se menţiona în comunicatul APCE.
Astfel, APCE consideră că această practică este contrară legislaţiei în vigoare şi solicită Hidroelectrica SA să revizuiască politica de preţuri. Totodată, asociaţia a anunţat că va informa Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) despre acest tratament inechitabil aplicat prosumatorilor. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu)