Update articol:

Hidroelectrica: Umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR și recepția finală a lucrărilor (video)

Astazi, 16.08.2021, Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere la cota NNR (nivel normal de retenție) – 1072,5 mdm a lacului Gura Apelor, aparținând AHE Râul Mare Retezat, Sucursala Hațeg, precum și la inaugurarea obiectivului, care – cu această ocazie, a fost dat în exploatare în parametrii inițial proiectați.

Lucrările, demarate în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepția finală a  fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltrații în exces în zona versantului stâng și a necesității finalizării drumului contur. Ulterior efectuării unor operațiuni de injecție de beton și consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranței, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepția finală. Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare și cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicități favorabile.

Ceremonia de inaugurare s-a desfășurat astăzi în prezența conducerii centrale și locale a Hidroelectrica SA, alături de autoritățile județului Hunedoara, prefect, reprezentanți ai parlamentului și cultelor religioase etc.

”Scriem astăzi o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut  și a deciziilor complet asumate.  Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potențialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenușăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialiști și în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiție pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, și care a trecut deja de fazele inițiale ale achiziției” – a declarat Bogdan Badea, Președintele directoratului Hidoelectrica.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcția înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniți din cariere le din zonă, precum și un milion de metri cubi de pământ. Construcția, înaltă de 160 de metri, este așezată pe o bază lată de 560 de metri și se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Amenajarea Hidroenergetica Raul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor si hidrocentralele Retezat si Clopotiva, cu o putere instalata de 349 MW si o energie medie multianuala de 629,50 GWh.

AHE Raul Mare Retezat exploateaza potentialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, intins pe versantii nordici ai Muntilor Retezat si care functioneaza ca un veritabil castel de ape natural.

Amenajarea influenteaza pozitiv folosintele din aval, in special alimentarile cu apa potabila. De asemenea, AHE Raul Mare – Retezat regularizeaza debitele naturale ale râurilor Șes, Râul Mare și Lăpușnicul Mare in acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

 

 

BVB | Știri BVB

PROMATERIS S.A. (PPL) (04/10/2023)

Hotarari AGA Ordinara si Extraordinara 4.10.2023

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Vanzarea pachetului de actiuni detinut la Sinterom S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Numire membri provizorii Directorat

INFINITY CAPITAL INVESTMENTS S.A. (SIF5) (04/10/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la Elba S.A.

S.P.E.E.H. HIDROELECTRICA S.A. (H2O) (04/10/2023)

Componenta comitetelor consultative ale Consiliului de Supraveghere