Update articol:

Hodorkovski avertizează că UE se sabotează singură cu sancțiunile rusești pentru petrol: “Problema este că actualii politicieni occidentali nu au purtat niciodată discuții cu un gangster”

Mikhail Hodorkovski, magnatul rus al petrolului devenit disident, a spus marți că UE  a comis o greşeală masivă cu sancțiuni petroliere împotriva Moscovei, care subminează acum blocul celor 27 de națiuni din punct de vedere economic, mai degrabă decât să epuizeze “cufărul” de război al Kremlinului, potrivit Politico.

Fostul cel mai bogat om al Rusiei a spus că UE ar fi trebuit să asigure aprovizionare alternativă înainte de a trece la embargo, sau ar fi trebuit să ia în considerare o altă abordare, cum ar fi aplicarea tarifelor la energia rusă, în loc să impună o interdicție totală. Hodorkovski a susținut că Europa, făcând o gaură în propriile sale finanțe, este acum mai puțin capabilă să investească bani în sarcina extrem de importantă de a cumpăra mai multe arme pentru Ucraina.

După o lună de negocieri, la sfârşitul lunii mai, ţările membre ale UE au convenit să interzică, până la sfârşitul acestui an, transporturile maritime de petrol din Rusia – echivalentul a peste 90% din importuri.

„În acest moment, sancțiunile energetice rănesc Europa, nu Rusia”, a spus el, vorbind cu POLITICO în timpul primei sale călătorii în UE de la începutul războiului din Ucraina, adăugând: „Punctul meu de vedere a fost și rămâne același – ce naiba faceţi?”

Hodorkovski, fostul șef al gigantului petrolier Yukos, a petrecut 10 ani în închisoare în baza unor acuzaţii considerate în general false, după ce a devenit un critic deschis al Kremlinului. După eliberarea sa în 2013, Hodorkovski a militat pentru promovarea democrației și a drepturilor omului în Rusia prin organizația sa „Rusia deschisă”.

„Problema este că actualii politicieni occidentali nu au purtat niciodată discuții cu un gangster”, a spus el, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin: „Poți începe să negociezi cu el doar atunci când simte că se află într-o poziție mai slabă.”

Hodorkovski, aflat la Bruxelles pentru două zile de întâlniri cu oficiali UE și alții, organizate de grupul de reflecție GLOBSEC din Bratislava, susține că UE ar fi putut mai bine să-și cheltuiască banii pe arme pentru Ucraina.

„Cât de mult a pierdut Occidentul în venituri prin introducerea a tot felul de sancțiuni energetice? 100 de miliarde de dolari, 200 de miliarde de dolari?”, a spus el. “Dacă Ucraina ar fi primit arme în valoare de cel puțin 50 de miliarde de dolari în loc de 10 miliarde de dolari, situația ar fi complet diferită acum – fără a fi introdusă nicio sancțiune energetică”, a mai declarat Hodorkovski.

UE și-a redus previziunile de creștere pentru acest an cu aproximativ 1% în aprilie, pe fondul războiului din Ucraina, echivalentul a aproximativ 160 de miliarde de euro, pe baza estimărilor recente ale PIB-ului de la Fondul Monetar Internațional. Între timp, UE alocă 2 miliarde de euro în arme pentru Ucraina.

Fostul miliardar a spus că Europa ar fi trebuit să depună eforturi mai concertate pentru a găsi surse alternative pentru petrol și gaze înainte de a impune sancțiuni. În schimb, țările UE au fost nevoite să înlocuiască livrările rusești de energie prin negocierea grăbită a unor contracte ad-hoc.

„Am fost uimit când am descoperit că nu a existat niciun acord cu privire la aprovizionări alternative și apoi și [acum] introduceți sancțiuni?” spuse Hodorkovski.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/06/2022)

Finalizarea ofertei publice de cumparare

TERAPLAST SA (TRP) (24/06/2022)

Desemnare agent de plata pentru dividende 2021

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (24/06/2022)

Acceptare mandate membri provizorii Directorat

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (24/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/06/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)