ROCA Industry, holding care reunește companiile de materiale de construcții din portofoliul ROCA Investments, raportează venituri consolidate preliminare de 278,39 milioane RON, EBITDA preliminară de 23,01 milioane RON și o pierdere netă preliminară de 4,77 milioane RON.
Pe parcursul anului 2022, cele cinci companii incluse în perimetrul de consolidare au înregistrat creșteri de cifra de afaceri (între 14% și 40%) față de anul 2021. Această majorare a venit în principal din capacitatea companiilor de a integra, parțial sau total, prețurile crescute ale materiilor prime că urmare a condițiilor dificile ale pieței, în prețul produselor vândute. Deoarece primele trei luni și ultimele trei luni ale fiecărui an sunt afectate de o sezonalitate puternică a industriei materialelor de construcții, EBITDA consolidată se situează la un nivel de 8,7% din veniturile din exploatare. Rezultatul net consolidat preliminar este diminuat cu 10,4 milioane RON din impactul amortizării fondului comercial, licențelor, mărcilor și relațiilor cu clienții.
Ionuț Bindea, Președinte al Consiliului de Administrație și Director General al ROCA Industry, a declarat: „Rezultatele obținute în 2022 reconfirmă capacitatea României de a dezvoltă campioni industriali regionali, sub un management performant de holding, care vrea să pună acest gigant care a fost multă vreme latent – industria țării – pe harta Europei. Înaintăm astfel către următoarea etapă de dezvoltare a ROCA Industry: listarea pe piața principală a BVB în 2023, împreună cu o majorare de capital social. Obiectivul nostru este să gestionăm un portofoliu de companii cu minim 10 fabrici performanțe, cu prezență semnificativă pe piețele europene și să ajungem la o cifra de afaceri cumulată de aproape 150 de milioane de euro la final de 2023.
Viziunea noastră este de a replica la nivelul întregului portofoliu modelul campionului regional BICO: acesta este deja cel mai mare producător din centrul și estul Europei și se apropie de top 3 la nivelul întregii Europe”.
Performanţa individuală a Roca Industry
Profitul net înregistrat de Roca Industry în 2022 este în valoare de 2,6 milioane de RON. Acest rezultat a fost generat de veniturile financiare în valoare de 6,9 mil. RON (din care 3,2 mil. RON provind din dividende distribuite de Bico aferente anului 2021), din care s-au dedus cheltuielile operaționale de funcționare ale holdingului și cheltuielile financiare, potrivit informaţiilor transmise BVB .
La finalul anului 2022, Holdingul deținea participații în șase companii productive
Roca Industry este companie holding care gestionează societățile din portofoliu, fără a avea activitate operațională de sine stătătoare. La finalul anului 2022, Holdingul deținea participații în șase companii productive, fie direct (Bico, Sarcom, Eco Euro Doors, Dial), fie indirect (Terra și Europlas) și controla două vehicule investiționale (SPV-uri – Doorsrock4 și Nativerock1). Patru din cele șase companii au fost achiziționate pe parcursul anului 2022, în momente diferite, deținerile directe sau indirecte ale Roca Industry în aceste companii fiind distincte.
Cum normele contabile nu reflectă condițiile din contractele de preluare a acestor companii, pentru o imagine cât mai fidelă a realității, managementul companiei prezintă în tabelul alăturat rezultatele grupului în trei forme:
– rezultate consolidate, în care, conform normelor contabile în vigoare, performanța fiecărei companii se ia în considerare de la momentul includerii în raportare, fără a ține cont de realizările anterioare, sau de prevederile din documentele de tranzacții. Consolidarea se realizează în funcție de participațiile deținute de holding în fiecare companie. Rezultatul net consolidat este diminuat cu impactul amortizării fondului comercial, licențelor, mărcilor și relațiilor cu clienții, cheltuieli în valoare de 10,4 mil. RON pentru întregul an 2022, elemente care figurează doar în situațiile financiare consolidate, fără a fi reflectate și a avea impact asupra celor individuale sau combinate
– rezultatele combinate redau imaginea indicatorilor combinați la nivelul Grupului, prin însumarea performanței individuale a fiecărei filiale pe întreagă perioada de raportare, indiferent de momentul achiziționării sale și fără a consideră ponderea deținerii Roca Industry în capitalul social al fiecărei companii. Cu alte cuvinte, rezultatele combinate prezintă activitatea companiei în sine, fără influența evenimentelor corporative. În aceste rezultate nu se regăsește impactul cheltuielilor de 10,4 mil. RON cu amortizarea fondului comercial, licențelor, mărcilor și relațiilor cu clienții, și nici impactul ajustărilor impuse de principiile de consolidare.
– rezultatele normalizate reflectă modul în care au fost structurate tranzacțiile și sunt calculate pornind de la contul de profit și pierdere consolidat pentru anul 2022, la care se adaugă performanță companiilor nou achiziționate pe parcursul anului, fără a se ține cont de dată achiziției. Astfel, având în vedere că structura tranzacțiilor prevedea că rezultatele nete anterioare achizițiilor rămân la dispoziția Roca Industry sau a Bico (integral în cazul Terra și parțial în cazul Europlas), aceste rezultate transpun performanțele EED, Terra, Dial și Europlas că și când acestea s-ar fi aflat în portofoliul Roca Industry de la 1 ianuarie 2022. Astfel, profitul normalizat este profitul atribuibil în mod real Roca Industry, adecvat să fie folosit într-un eventual calcul al PER (price-to-earnings ratio, unul dintre cei mai utilizați indicatori pentru evaluarea companiilor listate).
Performanță combinată a Roca Industry
La nivel combinat, în anul 2022, Grupul a înregistrat venituri din exploatare în valoare totală de 388,1 mil. RON.
Deși afectate de contextul atipic al pieței, cu costuri ale materiilor prime mai ridicate în ultimele luni ale anului, companiile productive au realizat o EBITDA combinată de 42,7 mil. RON, respectiv o marja EBITDA de 11%. La nivelul întregului holding, EBITDA, în valoare de 39,1 mil. RON, a fost erodată de cheltuielile operaționale înregistrate de holding și de vehiculele investiționale ale acestuia. Astfel, la nivel combinat, marja EBITDA reprezintă 10,1% din venituri din exploatare.
Creșterea dobânzilor bancare coroborată cu o îndatorare mai mare precum și cheltuielile suplimentare cu amortizarea în urmă investițiilor realizate au generat pentru companiile productive un profit combinat de 21,6 mil. RON (marja profitului net de 5,6%). Impactul SPV-urilor și holdingului a fost unul minor, profitul net combinat în situația în care se iau în considerare și aceste companii, în valoare de 21,7 mil. RON (marja profitului net de 5,6%).