Update articol:

Hong Kong: Carrie Lam afirmă că arestările de la Stand News nu vizează suprimarea mass-media

Carrie Lam Sursa foto: ceo.gov.hk

Raidul poliţiei din Hong Kong asupra unei organizaţii media pro-democraţie şi arestarea a şapte persoane având legătură cu aceasta a vizat activitatea subversivă şi nu suprimarea mass-media, a declarat joi lidera guvernului oraşului, Carrie Lam, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

Aproximativ 200 de poliţişti au efectuat miercuri o percheziţie la biroul publicaţiei online independente Stand News, ale cărei bunuri au fost îngheţate, şi au arestat şapte actuali şi foşti redactori şefi, precum şi foşti membri ai consiliului de administraţie, pentru “conspiraţie pentru publicaţii sediţioase”.

Ei au fost plasaţi în arestul poliţiei la aproximativ 30 de ore după ce au fost arestaţi, în aşteptarea acuzaţiilor oficiale sau a eliberării. Conform legii din Hong Kong, poliţia poate reţine suspecţii pentru maximum 48 de ore.

Imagine: ©AP

Raidul a fost cea mai recentă represiune asupra mass-media şi disidenţei în general în fosta colonie britanică după ce China a impus o lege dură de securitate naţională în oraş anul trecut menită să pună capăt mai multor luni de proteste pro-democraţie, notează Reuters.

“Aceste acţiuni nu au nimic de-a face cu aşa-numita suprimare a libertăţii presei”, a declarat reporterilor Carrie Lam. “Jurnalismul nu este sediţios (…), dar activităţile sediţioase nu pot fi tolerate sub pretextul unor ştiri”, a adăugat ea.

Înfiinţată în 2014 ca organizaţie non-profit, Stand News era cea mai proeminentă publicaţie pro-democraţie rămasă în Hong Kong după ce o investigaţie de securitate naţională a condus în acest an la închiderea tabloidului Apple Daily al magnatului întemniţat Jimmy Lai.

Stand News, o publicaţie online, s-a închis la câteva ore după raid şi toţi angajaţii săi au fost concediaţi.

Website-ul Stand News nu era accesibil joi. Şeful biroului din Londra, Yeung Tin Shui, a declarat pe Facebook că biroul său a fost de asemenea închis.

Cei şapte arestaţi includ patru foşti membri ai board-ului Stand News – fosta membră democrată a Consiliului Legislativ local Margaret Ng, cântăreaţa pop Denise Ho, Chow Tat-chi şi Christine Fang – precum şi fostul redactor-şef Chung Pui-kuen şi redactorul-şef în exerciţiu Patrick Lam. Soţia lui Chung, Chan Pui-man, fost editor asociat la Apple Daily, a fost arestată din nou după revocarea eliberării pe cauţiune.

Grupuri de advocacy media, unele guverne occidentale, inclusiv Canada şi Germania, precum şi Oficiul ONU pentru Drepturile Omului au condamnat raidul şi arestările ca semn al erodării libertăţii presei în hub-ul financiar global.

Hong Kong a revenit sub stăpânirea chineză în 1997 cu promisiunea că drepturi individuale ample, inclusiv o presă liberă,
vor fi protejate, aminteşte Reuters.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut autorităţilor chineze şi celor din Hong Kong să-i elibereze imediat pe cei arestaţi.

Lam, referindu-se la apelul lui Blinken, a spus că acest lucru ar fi împotriva statului de drept.

Biroul din Hong Kong al Ministerului de Externe chinez a declarat că sprijinul pentru libertatea presei este folosit ca scuză pentru a perturba stabilitatea în oraş.

“Cei care se angajează în activităţi care pun în pericol securitatea naţională şi subminează statul de drept şi ordinea publică sub acoperirea jurnalismului sunt oile negre ce pătează libertatea presei şi vor fi traşi la răspundere”, a declarat biroul într-un comunicat.

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (29/06/2022)

Decontarea si plata tranzactiilor aferente ofertei publice de cumparare

ELECTROAPARATAJ S.A. (ELJ) (29/06/2022)

Convocare AGAO la data de 01/02.08.2022