Update articol:

Hong Kong: SUA sancţionează 14 responsabili chinezi

SUA sursa Pixabay

SUA au anunţat luni noi sancţiuni împotriva a 14 înalţi oficiali parlamentari chinezi pentru rolul lor în adoptarea unei controversate legi privind securitatea naţională care ”a subminat autonomia Hong Kong-ului”, relatează AFP.

Aceşti vicepreşedinţi ai comitetului permanent al Parlamentului şi membrii familiilor lor nu vor mai putea intra pe teritoriul Statelor Unite, a anunţat şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, potrivit unui comunicat. Trezoreria a îngheţat, de asemenea, posibilele lor active în Statele Unite şi le-a interzis accesul la sistemul financiar american.

Washingtonul a impus deja astfel de sancţiuni împotriva a aproximativ 15 oficiali din Hong Kong, între care şefa executivului Carrie Lam, ca răspuns la adoptarea de către Beijing a acestei legi de securitate naţională percepută pe scară largă ca o modalitate de a readuce sub controlul guvernului chinez acest teritoriu care ar trebui să beneficieze de o largă autonomie.

Comitetul permanent al Parlamentului chinez ”a votat în unanimitate în favoarea legii privind securitatea naţională folosită în mod repetat de Beijing pentru a reduce la tăcere orice acţiune de disidenţă şi pentru a-i aresta pe cei care protestează împotriva politicilor sale opresive”, a spus Mike Pompeo. “Astăzi, Departamentul de Stat îi consideră responsabili pe cei care se află la originea acestor fapte flagrante”, a adăugat el, citat de Agerpres.

“Măsurile noastre de astăzi subliniază faptul că Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii lor pentru ca Beijingul să plătească pentru consecinţele deciziilor sale care subminează autonomia promisă Hong Kong-ului”, a avertizat responsabilul american.