Update articol:
Consiliul European a adoptat o directivă care modernizează legislația UE cu privire la protecția consumatorilor și facilitează punerea în aplicare a drepturilor consumatorilor

Horia Constantinescu, ANPC: “Ne dorim o înăsprire a sancţiunilor”

Am transmis către Uniunea Europeană iniţiativa noastră de a elabora o structură de tip interpol pentru a putea avea o comunicare mai bună

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor doreşte o înăsprire a sancţiunilor, mai ales pentru a  avea un caracter preventiv, nu punitiv, ne-a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, după ce Consiliul European a adoptat, la finalul săptămânii trecute, o directivă care modernizează legislația UE cu privire la protecția consumatorilor și facilitează punerea în aplicare a drepturilor consumatorilor.

Prin această Directivă,  UE propune amenzi maxime echivalente cu cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului care încalcă protecţia consumatorului. De asemenea, Directiva spune că statele membre nu ar trebui să fie împiedicate să mențină sau să introducă în dreptul lor intern amenzi maxime mai ridicate bazate pe cifra de afaceri pentru încălcările pe scară largă și încălcările pe scară largă cu o dimensiune specifică Uniunii. „Ar trebui să fie posibil ca statele membre să stabilească astfel de amenzi în funcție de cifra de afaceri mondială a comerciantului sau să extindă normele privind amenzile la alte încălcări”, mai spune documentul. De asemenea, statele membre ar trebui să se asigure, potrivit Directivei, că cetăţenii afectați de practicile comerciale neloiale dispun de măsuri reparatorii pentru a se elimina toate efectele respectivelor practici neloiale. 

Horia Constantinescu, preşedintele ANPC, ne-a declarat: “Mai mult decât această directivă europeană, există nişte iniţiative ale Autorităţii legate de modificarea actelor normative în vigoare şi noi ne dorim o înăsprire a sancţiunilor, mai ales pentru a  avea un caracter preventiv, nu punitiv, în sensul că mai bine te gândeşti de doua ori înainte să fii sancţionat decât să alegi această cale.  

UE propune amenzi maxime echivalente cu cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului care încalcă protecţia consumatorului

 

Mai mult decât atât, am transmis către Uniunea Europeană iniţiativa noastră de a elabora o structură de tip interpol pentru a putea avea o comunicare mai bună.

Iată că avem în transparenţă modificarea Ordonanţei 21/92 în baza căreia noi ne desfăşurăm parte din activităţile de control în care arătăm că ne dorim atât modificarea cuantumului amenzilor, cât şi sancţionarea eventual chiar şi a persoanelor fizice care desfăşoară activităţi asimilate celor de comerţ. Încet, încet eu cred că trebuie să înţelegem un lucru: atât europenii la nivelul Comisiei, cât şi noi, membrii ai Comunităţii Europene, ne dorim protejarea şi respectarea consumatorilor.  

Referitor la iniţiativa UE care propune amenzi maxime echivalente cu cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului care încalcă protecţia consumatorului, Horia Constantinescu spune că ar trebui mult mai bine explicată această propunere: “La un moment dat iniţiativa noastră de modificare a Ordonanţei 21/92 avea în vedere un cuantum similar, dar în acelaşi timp, analizând realitatea cu mediul de afaceri şi cu asociaţiile de consumatori, ne-am dat seama că trebuie stabilit foarte clar care dintre abateri pot fi sancţionate atât de drastic şi credem noi că, la acest moment, numai Autoritatea poate aplica un cuantum mai mare pentru produsele cu impact naţional. Nu putem lăsa la latitudinea oricăreia dintre colegii comisari o astfel de sancţiune pentru că s-ar putea – fie din eroare, fie din neînţelegere – să aplicăm unui operator economic 4% din cifra de afaceri. Trebuie să ne gândim că marii retaileri au undeva între 7 si 12 miliarde de ron cifra de afaceri”.   

BVB | Știri BVB

ALRO S.A. (ALR) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 108 Legea 24/2017 (R) -sem. II 2021

TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) (TTS) (28/01/2022)

Raport auditor - art. 92 ind. 3 Legea 24/2017 - 28.01.2022

ELECTROARGES SA (ELGS) (28/01/2022)

Decizia ASF nr. 81/28.01.2022