Update articol:
LUNA PIEȚEI DE CAPITAL – DOI ANI DE PIAȚĂ EMERGENTĂ - FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL BY FINANCIAL INTELLIGENCE

Horia GUSTĂ, AAF: Activele mari aflate în administrarea jucătorilor din Europa se datorează în proporție de 45% mandatelor, in principal de la fondurile de pensii și societățile de asigurare

Asociația Administratorilor de Fonduri (AAF) a solicitat Ministerului de Finanțe să emită o instrucțiune comună împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru punere în aplicare a modificării impozitului pe piața de capital, pentru că administratorii au nevoie de niște repere legale, pentru impozitarea la sursă, fără luarea în calcul a pierderilor și a impozitului diferențiat, a spus Horia GUSTĂ Președinte AAF, la Forumul Pieței de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

 

 

În ultimele 9 luni, s-au întâmplat multe lucruri în industria de asset management, poate cel mai important este cel legat de impozitare, a spus Horia Gustă: “După cum se știe, impozitarea se va schimba și cred că va da într-adevăr o perspectivă nouă retail-ului începând cu 1 ianuarie 2023.

Impozitul va fi de 1% sau 3%, în funcție de durata de deținere a instrumentelor financiare. AAF a solicitat Ministerului de Finanțe să emită o instrucțiune comună împreună cu ASF pentru punere în aplicare a acestei modificări legislative, pentru că administratorii au nevoie de niște repere legale, pentru implementarea modificării legislative a impozitării la sursă, fără luarea în calcul a pierderilor și a impozitului diferențiat.”

Dincolo de raportul OECD, care spune tuturor stakeholder-ilor din piață ce ar trebui să facă, presedintele AAF spune ca se impune și modificarea vânzării fondurilor de investiții pe cont global: „Este un cadru care trebuie aliniat la vânzarea fondurilor străine și prin aceasta masura sperăm să impulsionam  industria fondurilorde investitii. (…)

La finalul lunii iulie 2022, față de 2021, avem 40.000 de investitori noi în industrie, din care 21.000 de investitori în fondurile de acțiuni. Sunt cifre bune, chiar dacă observăm o schimbare de trend. Dacă, până în urmă cu un an, activele din industrie erau ușor mai mari în zona fondurilor deschise de investiții față de cele din zona de investiții alternative, acum observăm o schimbare de trend, activele au scăzut în zona fondurilor deschise, dar scăderile s-au compensat cu fondurile de investiții alternative. Per total active în administrare în industrie, lucrurile arată cam la fel, dar cu o scădere cam de 6 miliarde de lei pe fondurile deschise și 5,5 miliarde creștere pe fonduri alternative. Total active avem 48 de miliarde de lei, la finalul lunii iulie 2021 și 48,3 miliarde lei, la finalul lui iulie 2022.”

Horia Gustă apreciază că,: ”Nu era normal ca piața să fie dominată de investitori care investeau în principal în fonduri cu venit fix. Noi, AAF, și toți administratorii am spus, de mai bine de un an și jumătate, că o să avem inflație și singura soluție pentru a bate inflația este aceea de a-ți investi banii în singurele instrumente care pot bate în inflația, adică în acțiuni sau în fonduri de acțiuni. Iată că asta s-a întâmplat. Și piața europeană este aliniată, în sensul în care marea majoritate a investitorilor sunt în fondurile de acțiuni și nu în fondurile cu venit fix. Sper să se mențină trendul. ”

Cifrele foarte mari aflate în administrarea jucătorilor din Europa se datorează în proporție de 45% mandatelor pe care societățile de administrare de investiții le primesc,in principal de la fondurile de pensii și societățile de asigurare, a spus președintele AAF: ”La finalul lunii martie 2021, din totalul activelor în administrare în Europa, 40% sunt deținute de fondurile de pensii și de societățile de asigurare. Acești jucători institutionali vin și dau mandate către societățile de administrare, plecând în principal de la un lucru simplu:  expertiza de administrare de investiții aparține administratorilor de investiții așa cum expertiza legală aparține avocaților, așa cum expertiza medicală aparține medicilor. La noi, lucrurile încă nu sunt acolo. Pot să spun astăzi că doar trei administratori de fonduri administrează mandate: Certinvest, Erste Asset Management și OTP Asset Management. Îi încurajez pe colegii din industria fondurilor să se uite cu atenție la acest serviciu care poate fi oferit investitorilor.”

BVB | Știri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (28/09/2022)

Informare privind strategia de dezvoltare a societatii

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (28/09/2022)

Hotarare CA 28.09.2022 - avizare majorare capital social incorporare rezerve

CONPET SA (COTE) (28/09/2022)

Raport conform art. 234, aliniat 1, lit. i) din Regulamentul ASF nr. 5/2018

MedLife S.A. (M) (28/09/2022)

Disponibilitate Raport Sustenabilitate 2021