Update articol:
FORUMUL PIEȚEI DE CAPITAL

Horia Gustă, AAF: Industria fondurilor de investiții ar putea ținti 1,3 milioane de investitori și active de cel puțin de patru ori mai mari, din perspectiva comparației cu Ungaria (VIDEO)

Industria fondurilor de investiții ar putea ținti 1,3 milioane de investitori și active de cel puțin de patru ori mai mari, din perspectiva comparației cu Ungaria, a spus Horia GUSTĂ, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, la Forumul Pieței de Capital, ediția a III-a, organizat de Financial Intelligence.

Industria de fonduri de investiții din România este aliniată cu cea din Europa, a spus Horia Gustă: “Raportat la nivelul activelor aflate în administrare, România se află peste majoritatea țărilor din jurul nostru. Cu active în administrare de 8,7 miliarde euro, România este peste Slovacia, Slovenia, Croația, Bulgaria, și foarte aproape de Grecia. Totodată, suntem la jumătate față de activele din Ungaria, care sunt preponderent investiții în fondurile de investiții altenative, și nu, cum e în România, preponderent în fonduri deschise de investiții.

Suntem aliniați din perspectiva legislației europene, trendurile sunt similare cu cele din Europa. La finalul trimestrului I, toată Europa a înregistrat scăderi de active în industrie, în mod similar și România, iar la finalul T2, toată Europa, inclusiv România, a înregistrat intrări nete în industria fondurilor, ceea ce ne face să credem că această industrie este cunoscută de investitori si este la îndemâna investitorilor inclusiv in Romania. Din perspectiva numărului de investitori, avem un potențial foarte mare. Astăzi, avem în jur de 330 de mii de investitori în piață, raportat la o populație de 19 milioane, iar Ungaria are active duble, în condițiile în care populația este la jumătate față de România.

Din perspectiva comparației cu Ungaria, potențialul ar putea fi de patru ori mai mare, adică am putea ținti 1,3 milioane de investitori și active cel puțin de patru ori mai mari.”

Asociația Administratorilor de Fonduri va începe luna aceasta un proiect de 3 luni, în mass media, sub numele “Economiseste inteligent”, în care vom explica ce este un fond de investiții, cum poți face pasul de la economisire către investiții, astfel încât să informam mai mult marea masă a populației, a mai spus domnul Gustă.

În opinia sa, jucătorii din piață pot crește numărul de produse pe care le oferă investitorilor: “Din păcate, raportat la UE, România se află pe penultimul loc ca număr de fonduri de investiții în administrare. Astăzi, avem 116 fonduri în administrarea jucătorilor, pe ultimul loc fiind Slovacia.

Putem și noi să oferim către investitori un număr mai mare de fonduri, pentru a fi mai atractivi. “

Președintele AAF a mai amintit că a început discuții cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, în încercarea de a simplifica activitatea societăților de administrare, să poată să își distribuie fondurile pe cont global, prin intermediul băncilor distribuitoare: “Astăzi, fondurile străine de investiții se vând pe cont global în România, prin intermediul băncilor, fondurile românești de investiții nu se pot vinde pe cont global, din cauza unei prevederi a legislației primare – OUG 32/2012, care ne dorim să fie modificată. Vom mai avea discuții cu ASF despre acest lucru.“

Mai putem simplifica procedura birocratică de a declara câștigurile pe care un investitor persoană fizică le are, a mai precizat Horia Gustă: “Acest demers are doi pași – impozitarea să fie la sursă, iar aceasta să nu mai ia în calcul pierderile, să ia în calcul doar câștigul iarimpozitul pe câștig să fie 1%. Credem că sunt măsuri care vor stimula investitorii, pentru că toate statisticile BNR ne arată că există mulți bani în depozite.“

Președintele AAF a mai menționat că, în Europa, fondurile deschise de investiții sunt deținute în proporție de 24% de retail, restul fiind entități juridice: “42% din deținătorii de fonduri dinafară sunt societăți de asigurări și societăți de pensii. În România, proporția este mult mai redusă, iar unul din motive este lipsa, la noi, a mandatelor pe care multe fonduri de pensii și societăți de asigurări le transmit către societățile de administrare, în afară.“

BVBStiri BVB

SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A. (EL) (12/04/2021)

Actualizare lista preliminara persoane propuse pentru functia de administrator

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (12/04/2021)

Actualizare si completare materiale AGOA 29.04(04.05).2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (12/04/2021)

Cerere pentru completare ordine de zi AGOA 28(29) aprilie 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (12/04/2021)

Completare ordine de zi AGOA din 26/27 aprilie 2021

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (12/04/2021)

Notificare - rascumparare actiuni 05.04.2021- 09.04.2021