- În ultimii trei ani, top trei randamente fonduri de investiții sunt cele realizate de fondurile de indici care au replicat indici bursieri.
Bursa de Valori și Asociația Administratorilor de Fonduri lucrează la calcule pentru optimizarea veniturilor la bugetul de stat din perspectiva unei cote de impozit reduse pe piaţa de capital, a declarat Horia GUSTĂ, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri, la cea de-a patra ediție a Forumului Pieței de Capital organizat de Financial Intelligence.
Acesta a explicat: “Principalul demers reprezintă reducerea birocrației, în sensul în care reținerea la sursă a impozitului de către societățile de investiții financiare, respectiv de către administratorii de fonduri, reprezintă, în opinia majorității jucătorilor din cele două industrii, o soluție pentru creșterea numărului de investitori, dar și de active.
Trebuie să spunem că, în prezent, o dată cu finalul anului și cu recepționarea unei fișe de portofoliu, investitorii sunt nevoiţi să își completeze Declarația Unică de Venit, însă aceasta se depune doar în spațiul virtual constituit de ANAF, lucru care pare destul de complicat pentru mare parte a populației, dar și a investitorilor.
Credem că aceste două măsuri corelate, respectiv scăderea impozitului şi reținerea acestuia la sursă, vor da un impuls important pentru creșterea numărullui de jucători activi la Bursă, respectiv creșterea numărului de investitori în cadrul fondurilor de investiții”.
Horia Gustă a mai spus că, din perspectiva fondurilor de investiții, piaţa din România se află la cifre istorice: “Sunt peste 420.000 de investitori în zona fondurilor deschise de investiții, cifră istorică, dar nu este suficient. Încă suntem departe de alte ţări din Europa.
Din perspectiva activelor în administrare, suntem undeva la la 9,5 miliarde de euro, dar Slovacia, de exemplu, are 8,5 miliarde de euro în administrare , Slovenia are 4 miliarde de euro, iar dacă ne uităm puțin mai la vestul Europei Polonia are 68 de miliarde de euro în administrare, iar Austria are 218 miliarde de euro.
Există un număr de fonduri de investiţii destul de redus în industria noastră. Sunt 118 fonduri de investiții deschise și închise. Ca să ne comparăm cu țările din jurul nostru, în Slovacia sunt 96, în Slovenia sunt 131, în Polonia sunt 1111 fonduri de investiții, în Cehia 178, în Grecia avem 222 de fonduri, iar în Austria 1957 de fonduri.
În ceea ce priveşte ETF (n.r. Exchange Traded Funds sunt fonduri care cuprind o serie de active, dar care sunt listate sub forma unui singur instrument la bursă), în România astăzi avem un singur ETF, în Bulgaria sunt 11, în Franța sunt 89, în Germania sunt 121 ETF, în Ungaria doar unul singur, în Spania două, iar în Irlanda sunt 1095 de ETF şi în Luxemburg 481, ultimele două ţări fiind paradisul fondurilor de investitii.
Există și o veste bună. În ultimul an și jumătate, din perspectiva investitorilor în fonduri de acțiuni, vedem o creștere constantă a numărului de jucători în aceste fonduri de investiții de acțiuni. Acest lucru ne aliniază cu Europa. Este adevărat că unii ar putea spune că bursele au crescut și atunci era oarecum natural să crească şi numărul de investitori, dar bursele au mai avut perioade de creștere, iar numărul investitorilor tot nu a crescut în mod corespunzător.
Statisticile ne arată că, în ultimii trei ani, dar și în ultimele douăsprezece luni, top trei randamente fonduri de investiții sunt cele realizate de fondurile de indici care au replicat indici bursieri. Poate că un aspect care ar trebui să atragă atenția investitorilor este acela de a se uita mai mult către aceste fonduri; există mai multe fonduri care replică indici bursieri, dar avem un sigur ETF la nivel național.
Sigur că ne-am dori și noi să avem activele din străinătate, numărul de fonduri din afară și orientarea către ETF și pentru asta există câteva soluții pe care le avem în vedere.
Avem demersuri la nivel parlamentar împreună cu deputatul PNL Sebastian Burduja pentru modificarea Codului fiscal, aș mai putea spune că AAF lucrează împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru încercarea de a standardiza documentația pentru autorizarea unui fond de investiții nou.
Nu în ultimul rând aș mai adăuga că o practică a pieței europene este aceea ca administratorii de fonduri de pensii, dar și societățile de asigurare să dea mandat de administrare societăților de administrare și aici poate ar trebui să ne uităm puțin de ce avem doar două societăți de administrare care pot lua mandate de la societăți de acest gen. Astăzi, legea nu permite ca un administrator de fond de pensii să dea un mandat de administrare parțial pentru o parte din portofoliul său către un asset manager.
Cred că poate ar trebui să ne uităm mai cu atenție şi la diversificarea forței de vânzări pe care societățile de administrare le pot avea în vedere, mă refer la faptul că pe lângă canalele online, există posibilitatea și pentru brokerii de asigurări să vândă fonduri de investiții alternative. Chiar dacă este o procedură un pic mai complicată pentru alinierea obiectului de activitate și autorizarea de către ASF, acest lucru este permis de cadrul legal românesc și european”.
Referitor la educaţia financiară, Horia Gustă a spus: “Din păcate, nu prea s-a făcut educaţie financiară până acum, aproape deloc. Mă refer la educație care să ajungă în toate județele și în toate orașele și comunele. Astăzi există niște încercări ale multor autorități, organizații dar ele nu ajung la nivel național. Şi atunci până nu vom avea în școală materii și profesori pregătiți în domeniu nu o să reușim să avem un nivel crescut al educației și prin urmare vom vorbi de educație mult timp de acum înainte”.