Update articol:
Info trip în Grecia

Hotelierii din Grecia se declară pregătiți să primească turiști; măsuri de siguranță pentru ca aceștia să nu se îmbolnăvească la ei

Turismul este unul dintre cele mai importante sectoare economice din Grecia, care speră că străinii vor veni din nou în vacanţă, în contextul în care restricţiile în privinţa coronavirusului au fost relaxate începând din 15 iunie.

Din pitoreasca insulă Santorini, premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat în faţa reporterilor că prioritatea sa este de a face din Grecia cea mai sigură destinaţie de vacanţă din Europa.

“Puteţi veni în Grecia, veţi avea o experienţă fantastică, puteţi sta pe o verandă cu o privelişte minunată, puteţi să beţi bunul vin Assyrtiko şi să vă bucuraţi de plajă”, a declarat Mitsotakis, având pe fundal un uimitor apus de soare. “Dar nu vrem să vă aglomeraţi într-un bar pe plajă … Există câteva lucruri pe care nu le vom permite vara aceasta”, a adăugat el. 

În pandemie, turismul este diferit. Trebuie respectate regulile minime impuse de autoritățile din țara în care ne petrecem vacanța. De asemenea, trebuie să respectăm regulile țărilor pe care le tranzităm.

Măștile nu sunt obligatorii pentru turiști. Sunt  obligatorii doar pentru personalul hotelier. Turiștii trebuie să păstreze distanța de mimim 1,5 metri, iar la o masă nu pot sta mai mult de 6 persoane. Soluția dezinfectantă este peste tot: la recepție, la lift, în sala de mese, în cameră. La micul dejun personalul din hotel îți pune în farfurie, din spatele panourilor de plexiglas, ce vrei tu, cât vrei tu, iar când vor veni mai mulți turiști, hotelierii vor mai angaja personal, ca să nu apară cozi, sau micul dejun va fi deschis pe serii în funcție de decizia fiecărui hotelier.

Athanasios Marinopoulos, proprietarul Central Hotel din Paralia Katerini, ne-a precizat că, la ei, mesele de la terase sunt așezate la o distanță de 1.40 m, cu 70 de cm între scaunele de la două mese și pot sta maximum șase persoane la o masă pe terasă, iar în interior funcționează cu jumătate din capacitate. Personalul poartă măști și mănuși, nu și turiștii. În Grecia, nu este necesar ca turiștii să lase nume, număr de telefon la terasa/restaurant, dar li se măsoară temperatura când intră în spații închise, ori la terasele și plajele private.

Mpoularis Panagiotis, proprietar Hotel Oceanis, ne-a declarat: “Am luat toate măsurile de siguranță. După plecarea fiecărui turist, se dezinfectează cu un aparat special cu abur.

Trebuie să avem grijă să nu facem întâlniri cu mai mult de 6-7 persoane. Românii vor să stea împreună la piscină și la masă, dar nu le este permis mai mult de 6-7 persoane.

Ne-au crescut costurile, dar tarifele au rămas la fel. Gradul de ocupare în această perioadă este cu 40% mai jos comparativ cu anul trecut. Am avut și anulări, însă vin rezervări noi. Sigur că nu o să fie cum a fost anul trecut, dar vom face tot posibilul să fie bine. Sigur o să crească cererile în iulie și august. Au fost, bineînteles, și reprogramări. Cei care trebuiau să vină în iunie, o să vină în iulie – septembrie. Sunt turiști care vor să vină în 2021. Am prieteni din România care vin de 15-20 de ani, în fiecare vară”.

Mela Chantzaridou, reprezentant Mykoniati Grup Hotels, a precizat: “Pentru a servi micul dejun, în afară de angajații care erau până acum, în mod normal, a trebuit să mai facem angajări, tocmai, pentru a crea un flux cât mai bun pentru aceste servicii.

În prima fază, vom prelungi progamul pentru micul dejun. Dacă în mod normal este de la 8 la 10, în scurt timp va fi de la 8 la 11. Iar, în cazul în care hotelul va fi plin mai avem o variantă, respectiv, se va servi pe ore, pe etaje. De exemplu- etajul 1 de la ora 8 la 9, etajul 2 de la 9 la 10.

Am făcut ca aerul condiționat să funcționeze și cu ușa deschisă. În condiții normale, aerul condițional funcționează doar cu ușa închisă. Acum funcționează și cu ușa deschisă pentru a fi rece în cameră, dar și aer curat.

Telecomenzile de la aerul condiționat și de la televizor sunt dezinfectate și sunt puse, înainte de fiecare turist, într-o pungă specială care este închisă ermetic.

Totodată avem o lampă UV pe care o folosim pentru a dezinfecta întreaga cameră.

Zilnic, angajaților le este verificată temperatura. În cazul în care temperatura este ridicată și are febră, angajatul este trimis la centrul medical din localitate. Există locații unde pot fi puși în izolare pentru cel puțin două săptămâni.  

La sosire, toți turiștii trebuie să furnizeze informații personale, nume, prenume, email, adresă.

Dacă un turist este testat pozitiv cu coronavirus, există un protocol dat de minister. Există o cameră în care poate fi izolat, vine medicul și în funcție de simptomele pe care le are și de evoluția stării de sănătate, urmează deciziile luate de cadrul medical.

Gradul de ocupare al hotelului este de 70% în acest moment și cu siguranță zilele următoare va crește.

Facem tot posibilul să fie un loc sigur, astfel, încât vacanța să fie una frumoasă, în siguranța și să nu pară că vin aici într-o zonă controlată. Ei vin în vacanță, la hotel, nu la spital, și de aceea mesajul nostru pentru turiștii români este “Vă așteptăm în Gecia!”

Chris Kalafatis, proprietar Filos Holidays &Travel, a declarat: “Toate hotelurile din Grecia și în special în zona de nord a Greciei, unde avem hotelurile, sunt pregătite și au fost amenajate special pentru a respecta regulile împotriva Covid 19, atât cele care sunt deja deschise de câteva zile, dar și cele care urmează să se deschidă, sunt gata să primească turiști.

Hotelurile au început să se deschidă, primele la 15 iunie. Săptămâna aceasta încă o parte din ele, iar până la 1 iulie vor fi dechise toate. În acest moment, în funcție de hotel, de la caz la caz, gradul de ocupare este de la 10% până la 20%.

Tarifele nu s-au mărit față de anul trecut. În această perioadă, am venit cu oferte noi tocmai pentru a reuși să vină rezervări noi și să se bucure turiștii de vacanțe inclusiv anul acesta în Grecia.

În acest moment, sunt mulți turiști greci, dar vin turiști din țările balcanice, din România, din Bulgaria și  Serbia, iar după 1 iulie asteptăm să vină turiști și din restul Europei.

Au fost și persoane care au renunțat, dar un numărul lor este destul de mic. După ridicarea anumitor restricții, au început să vină rezervări noi. Lucrurile sunt sigure aici. Este clar că trebuie respectate toate condițiile și protocoalele impuse, astfel încât turiștii să fie în siguranță, dar și fericiți cu o vacanță în Grecia”.

Labrini Kelesidis, proprietara Hotelului Regina Mare, ne-a declarat: “Din punct de vedere financiar, a fost greu pentru că timp de trei luni a fost închis totul aici. Turiștii care vin aici, sigur, se așteaptă la siguranță și exact acest lucru o să le asigure Grecia. De la începutul pandemiei au fost luate măsurile corespunzătoare și din acest motiv avem o rată de deces foarte scăzută.

Conform indicațiilor primite de la minister, prima măsură este să se măsoare temperatura în momentul sosirii. Pe urmă, la înregistrare trebuie păstrată distanța și bineînțeles se iau toate datele necesare.

Am făcut tot felul de workshop-uri pentru personalul hotelier și, de asemenea, am angajat un doctor pentru orice situație, pentru a fi alături de noi și să ne poată ajuta.

Din păcate gradul de ocupare este foarte mic, de 10%. Sper că de săptămâna viitoare să crească gradul de ocupare. Anul trecut aveam 80%-90%”.

Pournaris Theodoros, proprietarul Acrotel Hotels, ne-a precizat: “ Vânzările înainte de pandemie erau foarte bune pentru acest sezon. Au rămas, în continuare, foarte multe rezervări pentru ce avem de acum încolo, iulie și august, dar am pierdut aproape jumătate de sezon. Aici sezonul începe din martie”.

Tseneklidou Voula, director de vânzări la Acrotel Athena Pallace, a completat: “Problemele pe care le avem sunt cele generale, pentru toată lumea: distanțarea propriu zisă, faptul că trebuie să poarte acele echipamente speciale, atunci când fac curățenie sau trebuie să stea toată ziua cu mască. 

Avem în continuare bufet suedez. Dacă vor fi turiști care nu reușesc să respecte acea distanță și poate și-ar dori să se servească singuri, angajații care sunt de față le explică că trebuie să păstreze distanța.

Acum, gradul de ocupare este de 40%. Avem mai multe rezervări după 1 iulie și va crește.

Avem turiști din România, Bulgaria și Serbia. După 1 iulie vor veni și turiști din Franța, Germania, Italia”.

Evi Ioakeimidou, proprietarul agenției de turism Evi Tours, ne-a precizat: “În acest moment avem puțini turiști. Românii sunt mai mulți. Suntem foarte fericiți pentru asta. Trebuie să veniți în Grecia pentru că este o țară sigură, mai ales nordul este cel mai bun, pentru că cel mai mare aeroport este la Atena. Nu vreau să spun ceva rau despre Atena, dar vin din toate țările în Atena. Partea de nord este mai sigură. După 1 iunie aceasta situație a devenit mai comună. Trebuie să respectăm regulile impuse de autorități. Sperăm să ne ajute Dumnezeu să nu avem cazuri aici, să fim în siguranță și să oferim vacanțe fericite pentru toată lumea.

Prețurile nu s-au schimbat față de anul trecut, iar oamenii se bucură să vadă turiștii în zona lor. Toată lumea este pregatită și așteaptă turiștii.

În zona noastră, un sezlong este gratuit la o consumație de 3 -3.5 euro. O pizza costă între 8 și 10 euro, pentru 3-4 persoane. Un meniu costa 5-6 euro de persoană”.  

Turismul angajează circa 700.000 de persoane în Grecia şi aduce aproximativ 20% din PIB-ul ţării, astfel că modul în care va performa acest sector de activitate este foarte important pentru redresarea ţării. Potrivit Agerpres, cu doi ani în urmă, Grecia şi-a revenit dintr-o criză a datoriilor care a durat un deceniu.

BVBStiri BVB

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (10/07/2020)

Initierea programului de rascumparare de actiuni

FONDUL INCHIS DE INVESTITII BET FI INDEX INVEST (BTF) (10/07/2020)

Materiale info investitori - Document cu informatii esentiale

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (10/07/2020)

Renuntarea domnului Iulian Robert Tudorache la mandatul de Administrator

SOCEP S.A. (SOCP) (10/07/2020)

Decizie ASF nr.817/08.07.2020 de aprobare a documentului de fuziune