Update articol:

HSBC avertizează că Pământul nu mai are resurse pentru a susţine viaţa

Una dintre cele mai mari bănci din lume, HSBC, spune că planeta rămâne fără resurse și avertizează că nici guvernele, nici companiile nu sunt pregătite pentru schimbările climatice.

Lumea a cheltuit întregul buget de  resurse naturale pentru acest an până la 1 august, a afirmat un grup de analiști de la HSBC într-o notă care citează Global Footprint Network (GFN).

Asta înseamnă că cetățenii lumii au consumat toate resursele planetei pentru anul 2018  în doar șapte luni, potrivit analizei GFN.

“În opinia noastră, aceste constatări și evenimente arată că multe întreprinderi și guverne nu sunt pregătite în mod corespunzător pentru impactul asupra climei și nici nu utilizează eficient resursele naturale”, au declarat analiștii HSBC în nota citată de businessinsider.com.

Multe bănci și administratori de active au început să ia în considerare factorii climatici în luarea deciziilor – o mișcare stimulată în parte de fostul primar al orașului New York, Michael Bloomberg. Dar este mult mai puțin obișnuit ca băncile multinaționale să avertizeze cu privire la schimbările climatice atât de explicit în analizele lor.

Pentru a calcula bugetul resurselor naturale ale Pământului, GFN ia în considerare cererea de resurse naturale – care include alimente, păduri și produse marine – precum și efectele oamenilor asupra mediului cauzate de factori precum emisiile de carbon. Combinaţia este concepută pentru a da o imagine completă a amprentei globale a umanității.

În 1970, am “depășit” bugetul resurselor Pământului cu numai 2 zile – Ziua de depășire a căzut în 29 decembrie, potrivit HSBC. Această dată a fost împinsă cu aproape cinci luni de atunci.

Studiile recente au arătat că temperaturile globale până în anul 2100 ar putea fi cu până la 15% mai mari decât cele mai înalte previziuni ale Grupului interguvernamental privind schimbările climatice.

Potrivit HSBC, evenimentele extreme au costuri economice și sociale grave.

BVB | Știri BVB

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25.09.2023-29.09.2023

AAGES S.A. (AAG) (02/10/2023)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 25-29 septembrie 2023

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF BET PATRIA-TRADEVILLE (TVBETETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

FONDUL DESCHIS DE INVESTITII ETF ENERGIE PATRIA-TRADEVILLE (PTENGETF) (02/10/2023)

Notificare cu privire la numarul de titluri de participare aflate in circulatie

C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA (TEL) (02/10/2023)

Solicitare completare ordine de zi AGOA, convocata pentru data de 18/19.10.2023