Update articol:

IFC vrea să sprijine dezvoltarea sectorului privat în Europa şi Asia Centrală, cu angajamente pentru investiţii de 2,9 miliarde dolari

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, şi-a extins operaţiunile din Europa şi Asia Centrală cu angajamente de investiţii în valoare de 2,9 miliarde dolari, care să ducă  la impulsionarea diversificării economiilor din regiune, să promoveze accesarea fondurilor de către micile întreprinderi şi să gestioneze schimbările climatice.

IFC a investit 2,26 miliarde de dolari din contul său și a mobilizat încă 0,68 miliarde de dolari de la alți investitori în anul fiscal 2018, care s-a încheiat în 30 iunie.

Investiţiile au fost direcţionate pentru sprijinirea sectorului financiar din regiune care să ofere mai multe credite către întreprinderile mici şi mijlocii, să sprijine întreprinderile deţinute de femei, să dezvolte sectorul agricol şi să îmbunătăţească infrastructura urbană din regiune. IFC a sprijinit cu 1,8 miliarde dolari şi comerţul transfrontalier din regiune prin 28 de bănci care au participat la programul său de finanţare a comerţului global.

Cele mai mari angajamente ale IFC în ultimul an fiscal a fost Turcia (1,1 miliarde dolari), România (336,4 milioane dolari SUA), Serbia (190,5 milioane dolari SUA), Ucraina (129,1 milioane dolari SUA) și Kazahstan (111,5 milioane dolari SUA).

Printre tranzacţiile importante  s-au numărat finanţarea cu 108 milioane de euro pentru stimularea  producţiei de energie regenerabilă prin parcuri eoliene în Serbia, un împrumut de 120 de milioane de dolari pentru creșterea productivității sectorului agroalimentar din Ucraina şi o investiţie de 75 de milioane de dolari pentru susţinerea femeilor-antreprenor din Turcia.

Wiebke Schloemer, directorul IFC pentru Europa şi Asia Centrală, a spus că în anii următori în această regiune IFC se va concentra pe “sprijinirea sectorului privat care începe să se dezvolte în unele dintre cele mai sărace şi afectate de conflicte ţări din regiune, în timp ce va continua să acţioneze în ţările cu venituri medii pentru a promova inovaţia şi competitivitatea, eficienţa energetică şi infrastructura urbană durabilă”.

IFC a implementat 79 de proiecte de consultanţă în regiune îndreptate spre îmbunătăţirea reglementărilor comerciale, colaborând cu sectorul privat pentru a ajuta companiile locale să-şi perfecţioneze guvernanţa corporativă, practicile de mediu şi sociale. În următorul an fiscal, IFC va continua să se concentreze pe proiectele cu un impact ridicat care ajută la limitarea schimbărilor climatice, promovează incluziunea financiară şi creează locuri de muncă noi.

În anul financiar anterior, IFC a emis prima obligaţiune denominată în sumul uzbec pe pieţele internaţionale, strângând 80 miliarde UZS, echivalentul a 10 milioane dolari pentru a acorda împrumuturi microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii din Uzbekistan; a finalizat un program-pilot pentru oraşe care sprijină 10 proiecte de infrastructură urbană şi facilitează finanţarea a 278 milioane euro; a investit 75 de milioane de euro în prima obligaţiune a unei bănci private care sprijină femeile antreprenor din Turcia; a ajutat la înfiinţarea unui fond de 150 de milioane de dolari pentru eficienţa energetică din Ucraina, folosit la modernizarea locuinţelor; a investit 120 de milioane de dolari în sectorul agricol din Ucraina; a facilitat prima certificare EDGE a unei clădiri ecologice din Turcia, Greenox Building din Istanbul; a furnizat 107,7 milioane euro pentru impulsionarea producţiei de energie regenerabilă prin parcuri eoliene din Serbia şi a creat oportunităţi pentru investiţii de 340 de milioane de dolari ale sectorului privat în creşterea durabilă a bumbacului din Uzbekistan.

IFC  este cea mai mare instituţie internaţională de dezvoltare axată pe sectorul privat din pieţele emergente. În exerciţiul financiar 2017, a oferit o finanţare-record pe termen lung în sumă de 19,3 miliarde de dolari, acordată ţărilor în curs de dezvoltare.

BVB | Știri BVB

OMV PETROM S.A. (SNP) (05/12/2024)

Raport tranzactii 31 decembrie 2023 - 4 decembrie 2024

SIMTEL TEAM (SMTL) (05/12/2024)

Obtinerea unei licente din partea ANRE

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (05/12/2024)

Decizie Consiliu de Administratie - consolidarea valorii nominale a actiunilor

ROMCARBON SA (ROCE) (05/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (05/12/2024)

Notificare prag detineri/vot >5%