Update articol:

IGPR: Trei persoane reţinute pentru phishing – 600 de clienţi ai unor bănci din Lituania şi Estonia, prejudiciaţi

Trei persoane au fost reţinute şi vor fi prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă sub bănuiala că ar fi prejudiciat 600 de clienţi ai unor bănci din Lituania şi Estonia, cu 200.000 de euro, prin atacuri de tip phishing, a informat, marţi, Inspectoratul General al Poliţiei Române.

“În urma a patru percheziţii efectuate în Bucureşti, au fost depistate mai multe persoane bănuite că ar fi prejudiciat 600 de victime, clienţi ai unor bănci din Lituania şi Estonia, cu 200.000 de euro. De asemenea, au fost stopate transferuri frauduloase în valoare de 300.000 de euro. Cercetările au fost efectuate împreună cu autorităţile din Lituania şi Estonia, în cadrul unei echipe comune de anchetă, iar acţiunea a beneficiat de suportul EUROPOL şi EUROJUST”, se precizează în comunicat.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, împreună cu procurorii DIICOT – Structura Centrală, au efectuat patru percheziţii domiciliare, în Bucureşti, la locuinţele unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetări a reieşit că mai multe persoane ar fi lansat atacuri phishing împotriva clienţilor a trei bănci comerciale din Lituania şi Estonia şi ar fi obţinut credenţialele de acces la conturile acestora, după care ar fi efectuat tranzacţii frauduloase.

“În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat două laptopuri, 16 telefoane, patru hard disk-uri, şase memory stickuri, un SSD, cinci carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare şi documente bancare şi olografe”, arată sursa citată.