de Andrei Rădulescu
La începutul lunii aprilie, Administrația SUA a decis majorarea taxelor la importurile de bunuri cu cel puțin 10%, aplicând o formulă generală pentru fiecare țară, axată pe nivelul soldului în relațiile comerciale cu bunuri cu prima economie a lumii.
Printre țările care se confruntă cu cele mai importante majorări ale taxelor vamale de către SUA se numără Lesoto (50%), Cambodgia (49%), Laos (48%), Madagascar (47%) și Vietnam (46%).
În relațiile comerciale cu bunuri cu China (a doua economie a lumii) și în cele cu țările Uniunii Europene Administrația americană a decis creșterea taxelor vamale cu 34%, respectiv 20%.
Per ansamblu, prin aceste decizii nivelul mediu anual al taxelor vamale în SUA a depășit 20%, situându-se în la cel mai ridicat nivel de la începutul secolului trecut. Totodată, este ce mai severă majorare de taxe vamale din istoria SUA, după cum se poate observa în graficul de mai sus.
Determinată și de creșterea gradului de inegalitate în economia SUA (în zona maximelor istorice în prezent), decizia de majorare a taxelor vamale este considerată ca un instrument important pentru negocieri comerciale. Cu toate acestea, din perspectiva termenului scurt, deciziile de la începutul lunii aprilie vor determina intensificarea presiunilor inflaționiste și deteriorarea cererii în SUA, prima economie a lumii, cu o pondere de peste 25% din PIB-ul mondial.
Decizia SUA de creștere semnificativă a taxelor vamale a surprins așteptările, aspect evidențiat de ajustările dramatice ale indicilor bursieri – spre exemplu indicele S&P 500 din SUA a scăzut cu 4,8% pe 3 aprilie și cu aproximativ 6% pe 4 aprilie. Totodată, cotația futures pe acest indice se tranzacționează în scădere cu peste 3% în prima jumătate a zilei de luni 7 aprilie, ceea ce exprimă intrarea în faza de bear market.
De asemenea, prin aceste decizii a crescut semnificativ și gradul de incertitudine cu privire la politica economică din SUA către niveluri record în luna aprilie.
China a anunțat deja creșterea taxelor vamale la importurile de bunuri din SUA cu un nivel similar, de 34%, în timp ce Uniunea Europeană pregătește un răspuns.
Aceste evoluții vor determina deteriorarea semnificativă a climatului investițional în economia mondială pe termen scurt, riscul incidenței unei recesiuni în 2025 fiind foarte ridicat.
Pe de o parte, atrag atenția cu privire la faptul că aceste majorări de taxe vamale au fost decise într-o perioadă în care comerțul internațional cu bunuri continuă să resimtă consecințele celor două șocuri exogene (pandemia coronavirus și tensiunile geo-politice).
Astfel, estimările econometrice elaborate indică un ritm anual potențial pentru comerțul internațional cu bunuri de sub 1,5% în prezent, în zona minimelor din anul pandemic 2020. Implementarea deciziilor recente de politică comercială din SUA exprimă o probabilitate ridicată de continuare a tendinței de deteriorare a contribuției comerțului internațional cu bunuri la dinamica economiei mondiale.
Pe de altă parte, măsurile recente de politică comercială din SUA sunt implementate într-o perioadă în care prima economie a lumii nu mai beneficiază de privilegiul din perioada post-criză (costul real de finanțare pe termen lung inferior ritmului anual potențial de creștere al activității economice), aspect cu implicații importante pentru evoluția economiei SUA și pentru dinamica cursului dolarului american.
La polul opus, creșterea taxelor vamale de către SUA (cu o contribuție de sub 15% la comerțul internațional cu bunuri) poate induce o serie de oportunități, inclusiv negocieri între principalele blocuri economice ale lumii pentru un nou Acord Bretton Woods, intensificarea eforturilor pentru ameliorarea competitivității și convergenței economice la nivelul Uniunii Europene și întărirea relațiilor economice ale Uniunii Europene cu Sudul Global.