Update articol:

Importurile de arme ale Europei cresc pe fondul tensiunilor cu Rusia (SIPRI)

Livrările de arme către Europa au crescut pe fondul deteriorării relațiilor cu Rusia în cei cinci ani până în 2021, chiar dacă comerțul global cu arme a încetinit, a declarat luni grupul de reflecție Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Comparativ cu perioada precedentă de cinci ani, transferurile internaționale de arme majore s-au redus cu 5% la nivel global, a spus SIPRI într-un comunicat. Dar importurile către state din Europa au crescut cu 19% – cea mai mare creștere din orice regiune a lumii.

„Deteriorarea severă a relațiilor dintre majoritatea statelor europene și Rusia a fost un motor important al creșterii importurilor de arme europene, în special pentru statele care nu își pot îndeplini toate cerințele prin industriile lor naționale de armament”, a spus cercetătorul SIPRI Pieter Wezeman.

Marea Britanie, Norvegia și Țările de Jos au fost cei mai mari importatori ai Europei. Importurile Ucrainei de arme majore au fost foarte limitate în această perioadă, în ciuda tensiunilor cu Rusia în perioada premergătoare invaziei Ucrainei de către Moscova luna trecută.

„Se așteaptă, de asemenea, că alte state europene își vor crește semnificativ importurile de arme în următorul deceniu, după ce au plasat recent comenzi mari de armament, în special avioane de luptă din SUA”, a spus grupul de reflecție.

Statele Unite au rămas cel mai mare exportator de arme din lume, crescându-și cota de piață la 39% de la 32%.

Datele SIPRI se bazează pe informații și estimări privind transferurile internaționale de arme, inclusiv vânzările, cadourile și producția sub licență și reflectă volumele de livrare, nu valoarea financiară a tranzacțiilor.

BVB | Știri BVB

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (12/08/2022)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni

CONPET SA (COTE) (12/08/2022)

Convocare AGOA & AGEA 20(21).09.2022

BIOFARM S.A. (BIO) (12/08/2022)

Raport semestrial S1 2022