Update articol:

“În ce lume trăiţi?”, întreabă un ministru israelian, după ce Antonio Guterres a denunţat “încălcări clare” ale dreptului umanitar internaţional în Gaza

“Domnule secretar general, în ce lume trăiţi?”, a întrebat marţi ministrul israelian de externe, Eli Cohen, în faţa Consiliului de Securitate al ONU, după ce Antonio Guterres a denunţat “încălcări clare” ale dreptului umanitar internaţional în Gaza, informează AFP.

“Fără niciun dubiu, aceştia nu suntem noi”, adaugă el, arătând fotografii cu atacuri ale grupării islamiste palestiniene Hamas împotriva civililor, în timp ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a denunţat pe X (ex-Twitter) “discursul şocant” al lui Antonio Guterres, pe care l-a acuzat că este “înţelegător faţă de terorism şi faţă de crimele” Hamas.

“Discursul şocant al secretarului general al ONU în Consiliul de Securitate, în timp ce rachete sunt lansate asupra întregului Israel, dovedeşte în mod concludent, fără nicio îndoială, că secretarul general al Naţiunilor Unite este complet rupt de realitatea din regiunea noastră şi că el priveşte masacrul comis de teroriştii nazişti din Hamas dintr-o perspectivă distorsionată şi imorală”, susţine Gilad Erdan în mesajul său, citat de DPA.

“Declaraţia sa conform căreia ‘atacurile comise de Hamas nu s-au întâmplat într-un vid’ exprimă înţelegere pentru terorism şi crimă. Este cu adevărat de neînţeles. Este cu adevărat trist că şeful unei organizaţii care a apărut după Holocaust are opinii atât de oribile. O tragedie!”, afirmă ambasadorul israelian, potrivit Agerpres.

În discursul său rostit în Consiliul de Securitate marţi, secretarul general al ONU a spus că este “important să recunoaştem că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid. Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupaţie sufocantă”, potrivit DPA.

În acelaşi timp, ministrul israelian de externe, Eli Cohen, a avertizat marţi Consiliul de Securitate că “Occidentul este următorul” în ceea ce el a numit “războiul lumii libere” împotriva terorismului, simbolizat de gruparea islamistă Hamas, pe care a comparat-o cu naziştii, potrivit EFE.

“Acest război ne-a fost impus, nu am avut de ales. Ne-a fost impus şi nu este doar războiul Israelului, este războiul lumii libere”, a declarat el în cadrul unei dezbateri deschise a Consiliului, care va avea un număr record de vorbitori.

“Teroriştii nu au în minte doar distrugerea Israelului: visul lor este întreaga lume”, a insistat el.

Ministrul israelian de externe a respins cu tărie apelurile la o încetare a focului în Fâşia Gaza, în remarcile făcute înaintea Consiliului de Securitate. El a întrebat retoric Consiliul care ar trebui să fie “răspunsul proporţional” pentru uciderea de bebeluşi, violarea femeilor şi decapitarea victimelor, potrivit DPA.

“Cum poţi accepta o încetare a focului cu cineva care a jurat să te ucidă (şi) să-ţi distrugă însăşi existenţa”, a întrebat el, iar apoi a răspuns tot el: “Răspunsul proporţional la masacrul din 7 octombrie este distrugerea totală a Hamas. Nu este doar dreptul nostru, ci şi obligaţia noastră”, a spus el pe un ton extrem de furios.

Ministrul şi-a însoţit discursul cu fotografii ale unor copii răpiţi de Hamas şi cu o înregistrare audio atribuită unuia dintre combatanţii grupării în care, într-o conversaţie cu mama sa, se lăudă că a ucis zece evrei.

“Aşa cum lumea civilizată s-a unit pentru a învinge nazismul, aşa cum lumea civilizată s-a unit pentru a învinge ISIS, tot aşa lumea civilizată trebuie să se unească în jurul Israelului pentru a învinge Hamas”, a declarat Cohen.

Ulterior s-a aflat că ministrul israelian de externe şi-a anulat o întâlnire planificată la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, după schimbul de cuvinte dure în timpul dezbaterilor în Consiliul de Securitate.

“Nu mă voi întâlni cu secretarul general al ONU. După 7 octombrie nu este loc pentru o abordare echilibrată. Hamas trebuie şters de pe faţa pământului”, a scris Cohen pe reţelele de socializare.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe israelian a confirmat anularea întrevederii.

Guterres criticase aspru anterior atacurile de represalii ale Israelului în Gaza, afirmând că acestea reprezintă “încălcări clare ale normelor dreptului umanitar internaţional” şi o “pedeapsă colectivă” a palestinienilor.

Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a ucis peste 1.400 de persoane în sudul Israelului şi a răpit alte aproximativ 220 în 7 octombrie, ceea ce a dus la un asediu total israelian împotriva enclavei şi bombardamente intense asupra Gazei.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a raportat un bilanţ al morţilor de 5.791 de persoane în urma bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza de la începutul războiului.

BVB | Știri BVB

Obligatiuni Autonom Services 2024 (AUT24E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

Obligatiuni Autonom Services 2026 (AUT26E) (14/06/2024)

Numire intermediar emisiune obligatiuni

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (14/06/2024)

Informare Depozitarul Central - operare majorare capital social - nr. actiuni