Update articol:

În perspectivă, ”reuniune la cel mai înalt nivel” pentru abolirea pedepsei cu moartea (Macron)

Macron Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a anunţat sâmbătă voinţa de a “relansa lupta pentru abolirea universală” a pedepsei cu moartea, organizând o “întâlnire la cel mai înalt nivel” pentru a “convinge” liderii ţărilor care încă o aplică “de urgenţa abolirii”, informează AFP, potrivit Agerpres.

“Vă anunţ în această zi de 9 octombrie 2021 că Franţa va relansa lupta pentru abolirea universală”, a declarat şeful statului într-un discurs pronunţat la Paris pentru a marca cea de-a 40-a aniversare a abolirii pedepsei cu moartea în Franţa.

El a indicat că în cadrul preşedinţiei franceze a Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2022, Franţa va organiza “la Paris cu ONG ‘Împreună împotriva pedepsei cu moartea’, o întâlnire la cel mai înalt nivel, reunind societăţile civile ale statelor care aplică încă pedeapsa cu moartea şi un moratoriu cu scopul de a-i convinge pe conducătorii lor de importanţa şi urgenţa abolirii” acesteia.

Înaintea sa, Robert Badinter, fost ministru al justiţei care făcuse să fie votată abolirea în 1981, îşi afirmase “convingerea absolută: pedeapsa cu moartea este destinată dispariţiei în lume şi ea este o ruşine pentru umanitate”. “Ea nu apără societatea, ea o dezonorează”, a adăugat el, cu voce fermă sub cupolaul Panteonui, monument parizian destinat să onoreze mari personalităţi care au marcat istoria Franţei.

Emmanuel Macron a amintit că în 1981 Franţa fusese cel de-al “35-lea stat care a abolit pedeapsa cu moartea”. “106 state şi-au exprimat până în prezent opţiunea pentru această cale, în timp ce alte 50 respectă un moratoriu de jure sau de facto asupra execuţiilor”, a precizat el.

Dar preşedintele francez şi-a exprimat regretul că “483 – un număr desigur subevaluat – de execuţii” au fost efectuate în lume în 2020. “483 de omoruri de stat administrate de 33 de regimuri politice care au în cea mai mare parte un gust în comun pentru despotism, respingând universalitatea drepturilor omului”, a apreciat el, în timp ce pedeapsa cu moartea este în vigoare în China, în SUA sau în India.

BVB | Știri BVB

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (27/10/2021)

Completare ordine de zi AGAE 15/16 noiembrie 2021

ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC) (27/10/2021)

Raport conform art. 108 din Legea 24/2017 (R)

BIOFARM S.A. (BIO) (27/10/2021)

Desfasurare AGA in contextul SARS-CoV-2

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (27/10/2021)

Act aditional cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018- ELCEN Bucuresti