Precipitațiile extreme care au provocat recent inundații mortale în vestul Germaniei și Belgiei sunt atât de alarmante, încât mulți din întreaga Europă se întreabă dacă sunt de vină schimbările climatice, potrivit Reuters.
Oamenii de știință au spus de multă vreme că schimbările climatice vor duce la averse mai agresive. Dar determinarea rolului lor în ploile neîncetate de săptămâna trecută va dura cel puțin câteva săptămâni până la finalizarea cercetărilor, potrivit unor specialişti din domeniu.
“Inundațiile au loc mereu și sunt ca niște evenimente aleatorii, cum ar fi aruncarea zarurilor. Dar am schimbat șansele la aruncarea zarurilor”, a spus Ralf Toumi, un om de știință climatolog la Imperial College din Londra.
De când au început precipitațiile, apa a ieşit de pe malurile râurilor și a intrat prin comunități, răsturnând turnuri telefonice și dărâmând case de-a lungul drumului său. Cel puțin 120 de persoane au fost ucise și alte sute au dispărut începând de vineri.
Potopul i-a șocat pe mulți. Cancelarul german Angela Merkel a numit inundațiile o catastrofă și a promis că îi va sprijini pe cei afectați în aceste „perioade dificile și înfricoșătoare”.
În general, creșterea temperaturii medii globale – acum cu aproximativ 1,2 grade Celsius peste media preindustrială – face ca ploile abundente să fie mai probabile, potrivit oamenilor de știință. Aerul mai cald deține mai multă umiditate, ceea ce înseamnă că în cele din urmă va fi eliberată mai multă apă. Peste 15 centimetri (6 inci) de ploaie au udat orașul german Koln marți și miercuri.
“Când avem aceste precipitații abundente, atunci atmosfera este aproape ca un burete – strângi un burete și apa curge afară”, a spus Johannes Quaas, profesor de meteorologie teoretică la Universitatea Leipzig.
O creștere de 1 grad a temperaturii medii globale crește capacitatea atmosferei de a reține apa cu 7%, au afirmat oamenii de știință din domeniul climei, crescând șansele de apariție a precipitațiilor abundente.
Alți factori, inclusiv geografia locală și sistemele de presiune a aerului, determină, de asemenea, modul în care zonele specifice sunt afectate.
Geert Jan van Oldenborgh de la World Weather Attribution, o rețea științifică internațională care analizează modul în care schimbările climatice ar fi putut contribui la evenimente meteorologice specifice, a declarat că se așteaptă să dureze săptămâni pentru a stabili o legătură între ploi și schimbările climatice. “Suntem rapizi, dar nu suntem atât de rapizi”, a spus van Oldenborgh, un om de știință în domeniul climei la Royal Netherlands Meteorological Institute.
Observațiile timpurii sugerează că ploile ar fi putut fi încurajate de un sistem de joasă presiune care a fost peste Europa de Vest timp de câteva zile, care a fost blocat să se miște din cauza presiunii ridicate spre est și nord.
Early observations suggest the rains might have been encouraged by a low-pressure system parked over western Europe for days, at it was blocked from moving on by high pressure to the east and north.
„SE ÎNTÂMPLĂ ATÂT DE RAPID”
Inundațiile au loc la doar câteva săptămâni, după ce o caniculă record a ucis sute de oameni în Canada și Statele Unite. Oamenii de știință au spus că acea căldură extremă ar fi fost „practic imposibilă” fără schimbările climatice, ceea ce a făcut ca un astfel de eveniment să fie de 150 de ori mai probabil să se producă.
De asemenea, Europa a fost neobișnuit de caldă. Capitala finlandeză Helsinki, de exemplu, tocmai a avut cel mai arzător iunie din 1844.
Deși cercetătorii prezic de zeci de ani perturbarea vremii din cauza schimbărilor climatice, unii spun că viteza cu care lovesc aceste fenomene extreme ne-a luat prin surprindere.
„Mi-e teamă că pare să se întâmple foarte repede”, a spus Hayley Fowler, hidroclimatolog la Universitatea Newcastle din Marea Britanie, menționând „evenimentele meterorologice serioase record din toată lumea, la câteva săptămâni una de cealaltă”.
Alții au spus că precipitațiile nu au fost o surpriză, dar că numărul mare de morți a sugerat că zonele nu dispun de sisteme eficiente de avertizare și evacuare pentru a face față evenimentelor meteorologice extreme.
„Precipitațiile nu sunt egale cu dezastrul”, a spus Toumi de la Imperial College London. „Ceea ce este cu adevărat deranjant este numărul de decese … Este un apel să ne trezim”.
În această săptămână, Uniunea Europeană a propus o serie de politici climatice menite să reducă emisiile UE până în 2030. Reducerea emisiilor este crucială pentru încetinirea schimbărilor climatice, a declarat Stefan Rahmstorf, oceanograf și om de știință climatic la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic.
“Avem deja o lume mai caldă, cu gheață topită, mări în creștere, evenimente meteorologice mai extreme. Asta va fi și pentru generațiile următoare”, a spus Rahmstorf, adăugând: “Dar putem să împiedicăm să se înrăutățească.”