Grupul celor 7 națiuni trebuie să se pregătească pentru o închidere completă a gazoductelor rusești în termen scurt, avertizează un analist, adăugând că ar putea avea implicații grave pentru economia Europei.
„Rusia a redus deja substanțial fluxul de gaze către Germania și prin Ucraina, așa că închiderea conductelor nu este de neconceput”, a declarat Jeffrey Schott, membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
Comentariile sale vin în momentul în care liderii grupului celor mai bogate șapte națiuni s-au întâlnit la München, Germania, pentru cel mai recent summit G-7.
Grupul celor 7 națiuni trebuie să se pregătească pentru o închidere completă a gazoductelor rusești în termen scurt, ceea ce ar putea avea consecințe grave pentru economia Europei, a avertizat un analist, scrie CNBC.
„G-7 trebuie să se pregătească pentru oprirea gazului. G-7 poate face față unei reduceri de petrol. Există și alte zone din lume de unde se pot face aprovizionări, dar gazul ar putea fi oprit și asta ar avea consecințe”, a declarat Jeffrey Schott, membru senior la Institutul Peterson pentru Economie Internațională, pentru CNBC, luni.
„Rusia a redus deja substanțial fluxul de gaze către Germania și prin Ucraina, așa că închiderea conductelor nu este de neconceput. Rusia vinde și GNL în Europa, dar nu atât de mult”, a spus el într-un e-mail după interviu.
„Oprirea totală a livrărilor rusești ar determina raționalizarea gazelor cel puțin pe termen scurt”, a spus el. „Livrările Rusiei ar fi parțial compensate de creșterea importurilor de GNL, creșterea livrărilor din Norvegia și Algeria, schimbarea combustibilului cu cărbune și măsuri de conservare”, a adăugat Schott.
Gazprom, furnizorul de energie susținut de stat al Rusiei, și-a redus fluxurile de gaze către Europa cu aproximativ 60% în ultimele săptămâni. Mișcarea a determinat Germania, Italia, Austria și Olanda să anunţe că s-ar putea întoarce din nou la cărbune.
Comentariile sale au venit în momentul în care liderii celor mai bogate națiuni G-7 s-au întâlnit la München, Germania, pentru un summit.
Pe măsură ce presiunea globală continuă să se acumuleze asupra Rusiei din cauza atacului său asupra Ucrainei, Europa se confruntă cu „o situație foarte dificilă”, a declarat Schott.
„Se joacă pentru timp. Cu cât există mai multă ostilitate împotriva Rusiei, cu atât Putin amenință mai mult și acționează pentru a opri mai multe gaze către Europa. Văd că asta se întâmplă mai devreme decât mai târziu”, a adăugat el.
Preocupări tot mai mari în Europa
Liderii europeni sunt din ce în ce mai preocupați de posibilitatea unei opriri totale a furnizării de gaze din Rusia. Germania a declarat recent că trece la așa-numitul „nivel de alertă” al planului său de gaz de urgență, deoarece fluxurile reduse din Rusia exacerbează temerile cu privire la o penurie de aprovizionare în timpul iernii.
Joi, ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat că Germania va trece la etapa a doua a planului său în trei etape – un indiciu că cea mai mare economie a Europei vede acum un risc ridicat în ceea ce priveşte lipsa de gaze pe termen lung.
UE primește aproximativ 40% din gazul său prin conducte rusești și încearcă să-și reducă rapid dependența de hidrocarburile rusești, ca răspuns la atacul de luni de zile al Kremlinului în Ucraina.
Germania, care este foarte dependentă de gazul rusesc, a încercat anterior să mențină legături energetice solide cu Moscova.
„Ar putea exista o întrerupere a gazelor înainte de umplerea rezervelor europene de gaze și asta ar fi o amenințare pentru creșterea europeană și ar provoca raționalizare. Așa că Putin își pune cărțile pe masă și, dacă îşi va duce la capăt amenințarea, asta rămâne de văzut”, a spus Schott.