de Andrei Rădulescu
Datele publicate de Comisia Europeană pe 28 martie 2025 indică ameliorarea încrederii în economia României pentru a doua lună consecutiv în martie, indicatorul urcând cu un ritm lunar de 1,3 puncte, până la 103 puncte, cel mai ridicat nivel din luna noiembrie 2024.
Se evidențiază ameliorarea indicatorilor de încredere în industrie și în sectorul de servicii în luna martie, cu dinamici lunare de 1 punct, respectiv 2,4 puncte, spre cele mai ridicate niveluri din luna octombrie 2024 (0,3 puncte, respectiv 7,7 puncte), luna de dinainte de intensificarea percepției de risc în context electoral.
De asemenea, indicatorul de încredere în comerțul cu amănuntul s-a majorat cu o rată lunară de 2,8 puncte, până la 11,5 puncte în martie, nivelul maxim din noiembrie 2024.
Nu în ultimul rând, indicatorul de încredere în sectorul de construcții a urcat cu un ritm lunar de 0,5 puncte, până la -7,1 puncte în martie, cel mai ridicat nivel din ianuarie.
La polul opus, indicatorul de încredere la nivel de consumator a scăzut cu o dinamică lunară de 0,2 puncte, până la -17,2 puncte în luna martie, minimul din ianuarie.
Pe de o parte, evoluția încrederii în economia națională a continuat să fie în convergență cu dinamica indicatorilor de încredere în economiile țărilor din Europa Centrală și de Est în luna martie, fiind puternic influențată de programele lansate la nivelul Uniunii Europene de la începutul anului curent, inclusiv Busola Competitivității și Planul de Reînarmare a Europei (ReArm).
Pe de altă parte, atrag atenția cu privire la faptul că ameliorarea încrederii în economia națională în a treia lună a anului curent a fost în divergență comparativ cu deteriorarea înregistrată în Zona Euro (nucleul dur al Uniunii Europene și, totodată, principalul partener economic al României). Indicatorul de încredere în economia Zonei Euro a scăzut cu o dinamică lunară de 1,1 puncte, până la 95,2 puncte în martie, cel mai redus nivel din luna decembrie a anului trecut, după cum se poate observa în graficul de mai sus.
Analiza comparativă a evoluției indicatorilor de încredere în economie exprimă faptul că țările din Europa Centrală și de Est ar putea beneficia într-o măsură mai ridicată de noile programe ale Comisiei Europene, comparativ cu statele din Zona Euro.
Subliniez faptul că, în pofida provocărilor cu care se confruntă economia națională (inclusiv riscurile asociate contextului electoral și cele din sfera echilibrelor macroeconomice), indicatorul de încredere în economie a continuat să se poziționeze peste nivelurile înregistrate în Zona Euro și în țările din Europa Centrală și de Est pe parcursul ultimelor trimestre.
Această dinamică exprimă faptul că perspectivele de evoluție pentru ritmul activității economice pe termen scurt și mediu sunt mai favorabile pe plan intern, comparativ cu cele din Zona Euro și raportat la țările din regiune.
Ameliorarea indicatorului de încredere în economie în luna martie exprimă perspective mai bune pentru evoluția investițiilor pe plan intern pe termen scurt, după deteriorarea puternică a climatului investițional la finalul anului trecut.
Cu alte cuvinte, investițiile în economia națională s-ar putea redinamiza în 2025, după ajustarea din 2024 (pentru prima oară din anul pandemic 2020, cu un ritm anual de 1,7%, potrivit estimărilor Eurostat).
Această perspectivă este susținută și de creșterea creditării după ajustarea cu inflația pentru a noua lună consecutiv în februarie, cu un ritm anual în accelerare la 4,0%, cea mai bună evoluție din martie 2022, după cum se poate observa în graficul următor.