Update articol:

Încrederea investitorilor în economia Germaniei, la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani

Încrederea investitorilor în economia Germaniei s-a înrăutăţit peste aşteptări în august, ajungând la cel mai scăzut nivel din decembrie 2011 şi până în prezent, din cauza temerilor privind războiul comercial global şi a incertitudinilor legate de Brexit, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW), publicat marţi, transmit Bloomberg, MarketWatch şi Reuters.

Indicele referitor la aşteptările investitorilor şi analiştilor calculat de institutul ZEW s-a înrăutăţit de la minus 24,75 puncte în iulie la minus 44,1 puncte în august. Analiştii anticipau un nivel de minus 28,5 puncte. Cu toate acestea, indicatorul rămâne semnificativ sub media pe termen lung de plus 23 de puncte.

De asemenea, indicele care estimează actualele evoluţii economice a scăzut în august la minus 13,5 puncte, de la minus 1,1 puncte în iulie, iar analiştii se aşteptau la un declin până la minus şapte puncte.

În august, încrederea investitorilor în economia Germaniei a scăzut pentru a patra lună consecutiv, după ce datele dezamăgitoare din industrie au sporit temerile privind riscul unei recesiuni.

“Cea mai recentă escaladare a disputei comerciale dintre SUA şi China, riscul devalorizării valutelor şi sporirea incertitudinilor legate de Brexit pun presiuni suplimentare asupra economiei germane, care deja are un ritm slab de creştere. Aceste evoluţii vor afecta suplimentar evoluţia exporturilor şi a producţiei industriale a Germaniei”, a avertizat preşedintele ZEW, Achim Wambach, citat de Agerpres.

Marile companii, inclusiv Continental, Lufthansa, Henkel şi Daimler, şi-au înrăutăţit estimările privind câştigurile din acest an, iar analiştii se aşteaptă ca şi alte firme să facă anunţuri similare.

Ministerul Economiei avertiza recent că industria germană şi exporturile sunt afectate de încetinirea economiei mondiale. Dar datele privind cererea internă par încurajatoare, piaţa forţei de muncă încă stimulează prima economie europeană – deşi într-un ritm mai lent – iar “principalii indicatori, alături de datele privind declinul comenzilor industriale, arată că perioada de slăbiciune economică din sectorul industrial va fi de durată”, apreciază oficialii germani. Aceştia susţin că se menţin riscurile negative, cum ar fi conflictele comerciale, Brexitul şi tensiunile geopolitice.

După ce a evitat la limită recesiunea la finalul lui 2018, economia germană a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2019, dar analiştii se aşteaptă la un declin în trimestrul doi din 2019. 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (24/04/2025)

Recomandarile de vot ale Administratorului Fondului - AGA din 29 aprilie 2025