Update articol:

India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra țiței și îngrășăminte cu preț redus, pe măsură ce Occidentul evită Moscova – Reuters

India Sursa foto: pixabay.com

India ar putea accepta o ofertă a Rusiei de a cumpăra țiței și alte mărfuri cu preț redus, au spus doi oficiali indieni, ca un semn că Delhi vrea să-și păstreze partenerul comercial cheie alături, în ciuda încercărilor occidentale de a izola Moscova prin sancțiuni, scrie Reuters.

Oficialii americani au declarat în ultimele săptămâni că ar dori ca India să se distanțeze cât mai mult posibil de Rusia, recunoscând în același timp dependența sa puternică de Moscova pentru orice, de la arme și muniții până la rachete și avioane de luptă.

India nu a condamnat invazia Ucrainei și s-a abținut de la votul la ONU, care a invocat agresiunea Rusiei. Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării.

O persoană din cadrul aparatului de securitate al Indiei a spus că Occidentul a înțeles poziția Indiei, având în vedere că trebuie să-și mențină forțele armate bine aprovizionate pe fondul disputelor teritoriale înfocate cu China.

India, care importă 80% din necesarul său de petrol, cumpără de obicei doar aproximativ 2-3% din Rusia. Dar, având în vedere că prețul petrolului a crescut cu 40% în acest an, guvernul urmărește să mărească acest procent, dacă poate contribui la reducerea facturii sale de energie în creștere.

“Rusia oferă petrol și alte mărfuri cu o reducere mare. Vom fi bucuroși să acceptăm asta”, a spus unul dintre oficialii guvernului indian.

Oficialul a adăugat că un astfel de comerț necesită lucrări pregătitoare, inclusiv transport, asigurare și obținerea amestecului potrivit de țiței, dar odată ce s-a terminat, India va accepta oferta Rusiei.

Oficialii, care au refuzat să fie identificați, nu au spus cât de mult petrol era oferit sau care este reducerea.  Ministerul de Finanțe al Indiei nu a răspuns la un e-mail pentru comentarii.

Reuters a raportat că oficialii indieni încearcă să stabilească un mecanism de rupie-ruble cu Rusia pentru a continua comerțul bilateral.  Rusia a cerut națiunilor pe care le descrie drept națiuni prietene să mențină legăturile comerciale și de investiții.

În afară de petrol, India caută și îngrășământ mai ieftin din Rusia și aliatul său Belarus, potrivit unuia dintre oficiali.

„ISTORIE COMPLICATĂ”

Oficialii indieni au spus că nu pot înlocui brusc Rusia cu alți furnizori, în special în sectorul apărării. Dependența Indiei de Rusia pentru hardware-ul său militar este încă de până la 60%, în ciuda unei reduceri semnificative în ultimul deceniu.

Oficialii americani au refuzat să spună dacă India va fi sancționată dacă Rusia ar trimite sisteme de rachete S-400, ca parte a unui acord de 5,5 miliarde de dolari semnat în 2018 pentru cinci dintre ele.

Livrările inițiale ale sistemului au început la sfârșitul anului trecut, în ciuda unei legi americane menite să descurajeze țările să cumpere hardware militar rusesc.

Ely Ratner, secretarul adjunct al Apărării al Statelor Unite pentru Afaceri de Securitate Indo-Pacific, a declarat săptămâna trecută la audierea Congresului SUA că India își diversifică furnizorii de apărare. “Recunoaștem că India are o istorie și o relație complicată cu Rusia. Majoritatea armelor pe care le cumpără sunt de la ruși”, a spus el.

„Vestea bună este că se află într-un proces de mai mulți ani de diversificare a achizițiilor de arme în afara Rusiei – asta va dura ceva timp. Dar sunt în mod clar angajați să facă asta, inclusiv indigenizarea propriei industrii de apărare și asta este ceva ce ar trebui să sprijinim”.

Ministrul britanic de externe Liz Truss a spus săptămâna trecută că Londra ar trebui să urmărească legături economice și de apărare mai strânse cu India, pentru a o ajuta să reducă dependența de Rusia.

Din 2011, New Delhi și-a redus importurile de apărare din Rusia cu 53%.

D. Bala Venkatesh Varma, fost ambasador al Indiei în Rusia, a spus că New Delhi nu va plăti un preț pentru un impas între puterile globale. „Nu este o luptă pe care am creat-o”, a spus el la un seminar online luni.

BVB | Știri BVB

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (28/06/2022)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. (SNG) (28/06/2022)

Act aditional Contract de imprumut cf. art. 234 lit. i Reg. 5 din 2018

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (28/06/2022)

Tranzactii de tipul celor enumerate la art. 19 din Reg. privind abuzul de piata

EVERGENT INVESTMENTS S.A. (EVER) (28/06/2022)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 20.06.2022 - 27.06.2022