Update articol:

India face rost de petrol rusesc ieftin, iar China ar putea fi următoarea – CNBC

India Sursa foto: pixabay.com
  • De la începutul lunii martie, cinci vase cargo de petrol rusesc, sau aproximativ 6 milioane de barili, au fost încărcate și se îndreaptă spre India – urmând să fie descărcate la începutul lunii aprilie, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.

 

A existat o „creștere semnificativă” a livrărilor de petrol rusești cu destinația India începând cu luna martie, după ce a început invazia Rusiei asupra Ucrainei – iar New Delhi pare să cumpere și mai mult petrol ieftin de la Moscova, spun observatorii din industrie, citaţi de CNBC.

China este, de asemenea, de așteptat să cumpere mai mult petrol din Rusia la preţuri foarte reduse, spun ei.

Acest lucru ar putea însemna că vor veni prețuri mai mari la țiței, potrivit CNBC.

Principalele țări importatoare de petrol, cum ar fi India și China, se confruntă cu prețuri mari la țiței, care au crescut vertiginos de anul trecut. În timp ce prețurile petrolului au fost volatile în ultimele săptămâni, oscilând între câștiguri și pierderi, acestea sunt încă cu aproximativ 80% mai mari față de acum un an.

„Credem că China și, într-o măsură mai mică, India vor vrea să cumpere țiței rusesc la prețuri reduse”, a declarat Matt Smith, analist principal de petrol la Kpler.

Acest lucru ar marca un contrast puternic față de retorica dintre marile puteri și companiile mondiale care evită petrolul rusesc. Ca urmare a războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei, SUA au lovit Rusia cu sancțiuni la energie, în timp ce Marea Britanie intenționează să facă acest lucru până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană se gândește, de asemenea, dacă să facă același lucru.

Dar sancțiunile lasă un gol pe piață, Rusia găsindu-se cu un exces de țiței pe care nu îl poate vinde, au spus analiștii.

Motivațiile guvernului Indiei sunt economice, nu politice. India va căuta întotdeauna o înțelegere în strategia de import de petrol.
Samir N. Kapadia
ȘEF DE COMERȚ, GRUP VOGEL

„Țițeiul din Ural din Rusia este oferit la reduceri record, dar absorbția este limitată până acum, importatorii asiatici de petrol rămânând în cea mai mare parte la furnizorii tradiționali din Orientul Mijlociu, America Latină și Africa”, a declarat Agenția Internațională pentru Energie pe 17 martie. Țițeiul Ural este principalul amestec de petrol pe care Rusia îl exportă.

„De la mijlocul lunii martie, vedem potențialul ca 3 milioane de barili pe zi de aprovizionare cu petrol rusesc să fie închise începând cu aprilie, dar acest lucru ar putea crește dacă restricțiile sau condamnarea publică escaladează”, a spus AIE.

Câteva firme de comercializare a mărfurilor – precum Glencore și Vitol – ofereau reduceri de 30 de dolari, respectiv 25 de dolari pe baril în urmă cu două săptămâni pentru amestecul Urals, a declarat Ellen Wald, președintele Transversal Consulting, pentru CNBC.

„O creștere semnificativă” a petrolului rusesc cu destinația India

Încărcăturile de țiței rusești către India au fost până acum „destul de rare”, cu 12 milioane de barili livrați pe tot parcursul anului 2021, a declarat Smith pentru CNBC.

Kpler a spus că nu a mai văzut nicio livrare în India din Rusia din decembrie.

Cu toate acestea, de la începutul lunii martie, cinci nave cargo de petrol rusesc, sau aproximativ 6 milioane de barili, au fost încărcate și se îndreaptă spre India – urmând să fie descărcate la începutul lunii aprilie, a declarat el pentru CNBC într-un e-mail.

„Acesta reprezintă aproximativ jumătate din volumul total dat anul trecut – o creștere semnificativă”, a spus Smith.

Kremlinul a invadat Ucraina pe 24 februarie și, de atunci, piețele au fost tulburate de temeri de aprovizionare cu petrol, deoarece Rusia furnizează o cantitate semnificativă din petrol și gaze din lume.

„Petrolul din Rusia încă își găsește o casă. Rafinăriile indiene au lansat mai multe licitații pentru țițeiul Urals”, a declarat vineri ANZ Research.

Rusia exportă aproximativ 5 milioane de barili de țiței pe zi, potrivit AIE. Este al treilea producător mondial de petrol după SUA și Arabia Saudită.

Potrivit AIE, Rusia este, de asemenea, cel mai mare exportator de petrol din lume pe piețele globale și al doilea cel mai mare exportator de petrol nerafinat după Arabia Saudită.

Legăturile istorice strânse dintre SUA și India

India ar putea începe să cumpere și mai mult petrol ieftin din Rusia, cu o reducere de aproximativ 20%, potrivit analiștilor și a unor rapoarte din presă. Pe baza prețurilor actuale ale țițeiului, aceasta ar reprezenta o reducere de peste 20 USD pentru fiecare baril.

India importă țiței din Rusia doar la o cotă nominală cuprinsă între 2% și 5% pe an, a declarat Samir N. Kapadia, șeful departamentului de comerț la firma de consultanță în relații guvernamentale Vogel Group. În mod tradițional, New Delhi își primește țițeiul din Irak, Saudită, Arabia, Emiratele Arabe Unite și Nigeria – dar toți impun prețuri mai mari chiar acum, a spus el.

„Astăzi, motivațiile Guvernului Indiei sunt economice, nu politice. India va căuta întotdeauna o înțelegere în strategia de import de petrol. Este greu să nu iei ţiţei cu o reducere de 20% atunci când importi 80-85% din petrol, în special în urma pandemiei și a încetinirii creșterii globale”, a spus Kapadia pentru CNBC într-un e-mail.

 

BVB | Știri BVB

Erste Group Bank AG (EBS) (27/09/2022)

Notificare - detineri > 5%

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Nuclearelectrica SA si Nova Power & Gas SRL lanseaza RoPower Nuclear SA

PURCARI WINERIES PUBLIC COMPANY LIMITED (WINE) (27/09/2022)

Grupul Purcari achizitioneaza pachetul majoritar intr-o Crama din Bulgaria

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (27/09/2022)

Numire administratori provizorii