Update articol:

Indicele S&P 500 a închis la maximul ultimelor 10 săptămâni, datorită speranţelor privind apariţia unui vaccin anti COVID şi de promisiunile unor noi măsuri de stimulare

Acţiunile din SUA au crescut ieri, iar indicele S&P 500 a închis la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 săptămâni, susţinute de datele încurajatoare referitoare la un posibil vaccin pentru noul coronavirus şi de promisiunile privind adoptarea unor noi măsuri de stimulare pentru economia afectată de pandemie, transmite Reuters.

Acţiunile producătorului de medicamente Drugmaker Moderna (MRNA.O) au crescut cu 19,96%, în urma anunţului că vaccinul său experimental pentru COVID-19 a avut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de faza I, efectuat pe un număr mic de participanţi.

După ce a crescut cu peste 32% de la un minim multi-anual atins în martie, indicele S&P 500 a fluctuat strâns în luna mai, investitorii analizând speranţele într-o redresare economică, faţă de temerile producerii unui nou val de infecţii, în timp ce statele ridică restricţiile impuse din cauza epidemiei.

”Faptul că Moderna a efectuat un studiu de faza I care pare a fi pozitiv, acest lucru alimentează în mod sigur creşterea. Dacă va fi un vaccin, atunci toată această incertitudine legată de economie şi virus va dispărea”, a declarat Ken Polcari, analist şef la firma SlateStone Wealth în Jupiter, Florida.

Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de companiile legate de turism. Titlurile operatorilor de croaziere Carnival, Royal Caribbean Cruises şi Norwegian Cruise Line Holdings au urcat cu cel puţin 15%.

Acţiunile operatorilor aerieni au crescut la rândul lor, Delta Air Lines anunţând că va relua zborurile pe mai multe rute majore, începând din iunie. Indicele NYSE Arca a avansat cu 14,14%, iar Delta cu 13,9%.

Indicele Dow Jones Industrial  a crescut cu 911,95 puncte, sau 3,85%,  S&P 500 .SPX a câștigat 90,21 puncte, sau 3,15%, și Nasdaq Composite .IXIC a adăugat 220,27 puncte, sau 2,44%.

Indicele de referință S&P 500 a înregistrat cel mai mare câștig procentual de o zi începând cu 8 aprilie, cu toate cele 11 sectoare S&P majore.

De asemenea, piețele au fost influenţate şi de comentariile președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, din weekend, prognozând o redresare economică treptată și anunţul lui că, în caz de necesitate, va interveni cu noi măsuri de stimulare. Powell urmează să vorbească marți în fața Comitetului bancar din Senat pentru a discuta modul în care funcţionează măsurile de salvare a economiei.

Sectoarele energetice .SPNY și industriale .SPLRCI arată o refacere treptată a activității economice şi au a indicat o cerere mai mare de produse petroliere și produse manufacturate.

Acţiunile General Motors şi Ford Motor au închis în urcare cu 9,63%, respectiv cu 8,37%, cei doi producători auto urmând să înceapă să îşi redeschidă fabricile nord-americane, într-o industrie care reprezintă 6% din acţtivităţile economiei SUA şi care angajează aproape 1 milioane de persoane în această ţară.

 

BVBStiri BVB

SIF MOLDOVA S.A. (SIF2) (22/01/2021)

Notificare prag detineri/vot >5%

DEUTSCHE BANK TURBO LONG 0.10/7/7.5 (EBDBKTL29) (22/01/2021)

Notificare Erste Group Bank AG - Certificatul EBDBKTL29 este sold-out

UAMT S.A. (UAM) (22/01/2021)

Hotarari AGA E 22.01.2021