Update articol:

Infecția Covid oferă o anumită imunitate timp de cel puțin cinci luni (studiu din Marea Britanie)

Sursa foto: pixabay.com/ro/illustrations/covid-19-coronavirus-4908692/

Persoanele care au fost infectate cu Covid-19 sunt susceptibile de a avea o formă de imunitate timp de cel puțin cinci luni, conform rezultatelor incipiente ale unui nou studiu din Marea Britanie, scrie CNBC.

Rezultatele preliminare din studiul SIREN al Public Health England – care a chestionat mii de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie în încercarea de a stabili dacă infecția anterioară protejează împotriva viitoarei infecții – a constatat că anticorpii oferă o rată de protecție de 83% împotriva reinfectării, comparativ cu persoanele care nu au avut boala înainte.

Această imunitate dobândită în mod natural pare să dureze cel puțin cinci luni, se menționează în raport. Reinfectiile la persoanele cu anticorpi au fost rare, a constatat studiul publicat joi, experții identificând 44 de potențiale reinfecții între 6.614 de participanți la studiu.

Cu toate acestea, dovezile incipiente sugerează, de asemenea, că un număr mic de persoane cu anticorpi ar putea să poarte și să transmită virusul, subliniind necesitatea respectării restricțiilor actuale ale coronavirusului, a spus Public Health England.

Studiul nu a fost încă evaluat de către colegi sau publicat în niciun jurnal medical; autorii săi subliniază că rezultatele sunt o analiză intermediară a datelor colectate în perioada iunie – noiembrie 2020.

Profesorul Susan Hopkins, consilier medical principal la Public Health England și conducătorul studiului SIREN, a declarat că cercetarea „ne-a oferit cea mai clară imagine până în prezent cu privire la natura protecției anticorpilor împotriva Covid-19.”: „Știm acum că majoritatea celor care au avut virusul și au dezvoltat anticorpi sunt protejați de reinfecție, dar acest lucru nu este total și nu știm încă cât durează protecția. În mod crucial, credem că oamenii ar putea încă să transmită virusul. ”

„Asta înseamnă că, chiar dacă credeți că ați avut deja boala și sunteți protejați, puteți fi liniștiți că este foarte puțin probabil să dezvoltați infecții severe, dar există totuși riscul de a obține o infecție și de a le-o transmite altora. Acum, mai mult ca oricând, este vital să rămânem cu toții acasă pentru a ne proteja serviciile de sănătate și a salva vieți ”, a adăugat ea.

Studiul vine pe măsură ce vaccinurile coronavirus dezvoltate de Pfizer-BioNTech, Moderna și Universitatea din Oxford și AstraZeneca sunt lansate în Marea Britanie.

La fel ca în cazul imunității dobândite în mod natural, oamenii de știință sunt încă sceptici cu privire la durata de protecție a vaccinurilor împotriva coronavirusului. De asemenea, nu sunt siguri dacă o persoană vaccinată va putea în continuare să transmită virusul.

Studiul SIREN (SARS-CoV-2 Immunity & Reinfection EvaluatioN) a efectuat teste periodice de anticorpi și PCR pe 20.787 lucrători din domeniul sănătății (inclusiv personalul clinic de primă linie și cei cu rol non-clinic) de la începerea studiului în iunie.

Participanții au participat la teste regulate la fiecare două până la patru săptămâni și au completat chestionare săptămânale privind simptomele și expunerile la virus.

Dintre cele 44 de potențiale reinfecții identificate de studiu, două au fost desemnate „probabile” și 42 ca „posibile”: termenul „potențiale reinfecții” este utilizat deoarece niciunul dintre cele 44 potențiale cazuri de reinfecție nu a fost testat PCR în timpul primului val de pandemie, dar toți au dat rezultate pozitive pentru anticorpii Covid-19 la momentul recrutării la studiu, a menționat acesta.După ce au constatat că protecția anticorpilor după infecție durează în medie cel puțin cinci luni, oamenii de știință studiază în prezent dacă protecția poate dura mai mult.

Această analiză a avut loc înainte de diseminarea pe scară largă a noii variante a virusului raportată de Marea Britanie în decembrie. PHE a declarat că „se desfășoară în continuare lucrări în laborator pentru a înțelege dacă și în ce măsură anticorpii oferă, de asemenea, protecție împotriva acestei variante”.

Studiul va continua să urmărească participanții timp de 12 luni pentru a explora cât poate dura orice imunitate, eficacitatea vaccinurilor și în ce măsură persoanele cu imunitate sunt capabile să transporte și să transmită virusul, a adăugat acesta.

BVBStiri BVB

DAFORA SA (DAFR) (15/01/2021)

Raport conf. art. 92 ind. 3 Legea 24/2017

ROMCARBON SA (ROCE) (15/01/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014