Update articol:

Informarea CIA către parlamentari cu privire la presupusele atacuri energetice asupra ofiţerilor americani de informaţii a devenit controversată

  • Liderii Comitetului de Informații spun că atacurile misterioase energetice  par să crească

 

Briefingul din Congresul SUA, de săptămâna trecută, despre atacurile energetice asupra ofițerilor de informații americani, a fost foarte controversat, au declarat pentru CNN două surse, în timp ce senatorii au cerut mai multe informații despre incidentele misterioase de la CIA și răspunderea pentru modul în care agenția le-a gestionat.

Senatorii Comitetului de Informații au fost uimiți că au aflat pentru prima dată despre aceste evoluții semnificative și au fost, de asemenea, frustrați că nu li s-au oferit mai multe detalii. Informarea clasificată a fost una dintre cele mai controversate din memoria recentă a Comitetului, potrivit celor două surse familiare situaţiei, citate de CNN.

Potrivit CNN, atacurile împotriva ofiţerilor de informații din străinătate sunt în curs, fiind aduse în discuţie cazuri suspecte neraportate care au apărut într-o țară europeană anul acesta.

CNN a anunţat pentru prima dată, săptămâna trecută, că agențiile federale investighează un posibil incident în apropierea Casei Albe, când un membru al Consiliului Național de Securitate a avut simptome cunoscute sub numele de „sindromul Havanei”, care adesea include dureri de cap severe, oboseală și pierderea auzului.

Oficialii americani cred că simptomele care afectează personalul SUA din străinătate ar putea fi rezultatul atacului unui tip de armă care vizează energia pulsată de radiofrecvență asupra victimelor sale.

Bill Burns, noul director CIA numit de președintele, s-a angajat să acorde prioritate unei anchete asupra atacurilor, dar briefing-ul extraordinar a dezvăluit că trebuie depusă multă muncă în această problemă complexă și tulburătoare – în special în ceea ce privește responsabilitatea pentru modul în care agenția a tratat greşit iniţial cazurile, inclusiv eșecul în a oferi îngrijiri medicale în mod corespunzător oficialilor afectați și coordonarea anchetei la nivel guvernamental, potrivit surselor familiare cu informarea.

Experţii de la briefingul respectiv  – care sunt membri ai grupului de lucru CIA care analizează atacurile – nu au furnizat o cronologie clară a momentului în care anumite informații au fost descoperite. Unii membri ai Congresului SUA suspectează că CIA a ascuns anterior aceste informații de la Congres, au spus sursele.

Briefingul tensionat subliniază frustrarea pe care parlamentarii și-au exprimat-o asupra misterioaselor atacuri energetice suspectate asupra personalului SUA din întreaga lume în ultimii câțiva ani.

Comitetul de Informații al Senatului a anunţat, vineri, într-o declarație, că „tiparul atacului concetățenilor noștri care slujesc guvernului nostru pare să crească”. Potrivit declaraţiei, Comitetul se angajează să „ajungă la baza acestui lucru” și a salutat „concentrarea reînnoită” a lui Burns asupra acestor atacuri.

“Comitetul nostru va continua să colaboreze cu el și cu restul comunității de informații, pentru a înțelege mai bine tehnologia din spatele armei responsabile pentru aceste atacuri”, au declarat președintele Mark Warner, democrat din Virginia, și senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

“Ne vom asigura că protejăm personalul și oferim sprijinul medical și financiar pe care îl merită victimele. În cele din urmă, îi vom identifica pe cei responsabili pentru aceste atacuri asupra personalului american și îi vom trage la răspundere”, se mai arată în declaraţie.

Senatorii au precizat în timpul ședinței că oficialii agenției care au gestionat greșit răspunsul CIA la atacurile de la început trebuie să fie traşi la răspundere, a spus una dintre surse.

Senatoarea Susan Collins a declarat duminică la CNN că este „revoltător” faptul că ofiţerii s-au zbătut să obțină îngrijiri medicale. “Există o armă misterioasă, cu energie directă, care este utilizată. Și provoacă, în unele cazuri, leziuni traumatice permanente ale creierului. Și totuși, personalul implicat – au existat alte atacuri în întreaga lume – au avut dificultăți în obținerea atât de asistență medicală, cât și ajutorul financiar de care au nevoie de la CIA. Și este scandalos “, a spus Collins.

Simptomele au apărut pentru prima dată în Cuba

SUA s-a străduit să înțeleagă aceste atacuri din 2016 și 2017, când personalul diplomatic și de informații din Cuba a început să raporteze simptome alarmante care păreau să apară din senin. Atunci atacurile au devenit cunoscute sub numele de „sindromul Havanei”.

Autorul atacurilor nu a fost identificat de guvernul SUA, care continuă să investigheze incidentele, dar mulți actuali și foști oficiali americani cred că Rusia este de vină.

Un studiu comandat de Departamentul de Stat a constatat că atacurile au fost probabil efectuate folosind energia direcționată a microundelor. Însă oficialii SUA continuă să sublinieze că au mai multe întrebări decât răspunsuri legate de aceste incidente.

Oficialii serviciilor de informații și apărare au fost reticenți în a vorbi public despre incidentele misterioase, iar unii care au fost afectați au spus public că CIA nu a luat chestiunea suficient de în serios de la început.

Administrația Biden a declarat că va avea o întreagă abordare guvernamentală pentru a ajunge la baza incidentelor. Acest angajament vine întrucât un raport recent declasificat al Departamentului de Stat din 2018 al Consiliului de evaluare a responsabilității, obținut de Arhiva Securității Naționale, a declarat că a existat un răspuns întârziat la atacurile din 2018 în timpul administrației Trump cauzate de „secretul excesiv” și „deficiențe grave în Răspunsul Departamentului în domeniile responsabilității, coordonării inter-agenții și comunicării, la toate nivelurile” în Washington și Havana.