Înghețarea finanțării afectează proiecte susținute de SUA în valoare de 89 de milioane de dolari
Aproape 40 de experți și-au întrerupt activitatea din cauza problemelor de finanțare
ONG-urile ucrainene caută finanțări alternative pe fondul reducerilor bugetare
Înghețarea finanțării străine de către administrația Trump a început să aibă un impact asupra unui efort internațional de a trage la răspundere Rusia pentru presupuse crime de război în Ucraina, potrivit a opt surse și unui document ucrainean văzut de Reuters, oprind zeci de locuri de muncă și zeci de milioane de dolari în ajutor, potrivit Reuters.
Ucraina a deschis peste 140.000 de cazuri de crime de război de la invazia Moscovei din februarie 2022, care a ucis zeci de mii de oameni, a devastat vaste zone ale țării și a lăsat în urmă cicatrici mentale și fizice ale ocupației. Rusia neagă în mod constant că forțele sale au comis crime de război în cadrul conflictului.
Inițiative internaționale finanțate de SUA, cum ar fi Grupul consultativ privind crimele atroce pentru Ucraina (ACA), au oferit expertiză și supraveghere autorităților ucrainene. Kievul a fost lăudat de partenerii săi occidentali pentru investigarea presupuselor crime în timp ce războiul este încă în desfășurare.
În joc sunt șase proiecte finanțate de SUA la Biroul Procurorului General (PGO), în valoare de 89 de milioane de dolari, potrivit unui document ucrainean privind finanțarea și reducerile din partea SUA, văzut de Reuters.
Finanțarea pentru cel puțin cinci dintre aceste proiecte a fost deja înghețată, potrivit a cinci surse direct implicate, care au citat întreruperi ale plăților. Cei afectați au lucrat la probleme care variază de la conservarea probelor de pe câmpul de luptă la inițiative anticorupție și reforma sistemului de urmărire penală din Ucraina.
Documentul arată că două dintre proiectele enumerate au fost finanțate de USAID, trei de Biroul pentru Narcotice Internaționale și Aplicarea Legii și unul direct de Departamentul de Stat.
Din această finanțare, 47 de milioane de dolari au fost alocate direct responsabilizării pentru crimele de război, se arată în document.
Deși programele nu au un impact direct asupra eforturilor Ucrainei de pe linia frontului de a respinge atacul Rusiei, susținătorii acestora spun că reprezintă cea mai bună șansă de a documenta pe larg atrocitățile raportate pe câmpul de luptă în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, care se apropie acum de al patrulea an.
Reuters nu a putut stabili dacă proiectele afectate au fost vizate în mod specific sau dacă au fost victime ale înghețării pe o perioadă de 90 de zile a ajutorului extern, anunțată de Trump la preluarea mandatului, la 20 ianuarie.
Casa Albă, Departamentul de Stat și procurorul Ucrainei nu au răspuns la solicitările de comentarii cu privire la impactul și scopul reducerilor.
FĂRĂ BANI PENTRU PLATA PERSONALULUI
Printre efectele înghețării cheltuielilor se numără faptul că aproape 40 de experți furnizați prin intermediul Inițiativei privind justiția penală internațională din Georgetown, principala entitate de punere în aplicare a ACA, au încetat să mai lucreze, potrivit a două dintre surse.
Biroul de presă al ACA și al Georgetown nu a răspuns la o cerere de comentarii. Doi membri ai programului au refuzat să comenteze.
Pe site-ul său, ACA, care este, de asemenea, finanțat de UE și de Marea Britanie, a declarat că a furnizat peste 150 de experți cu „decenii de experiență” pentru a ajuta procurorii ucraineni.
O sursă implicată în furnizarea de experți juridici externi pentru Ucraina a declarat: „Unii parteneri nu mai au bani pentru a-și plăti personalul”.
O altă sursă a declarat că un consilier din cadrul PGO a fost pus în concediu și că un proiect de sprijinire a victimelor violenței sexuale legate de conflict a fost, de asemenea, suspendat.
Organizațiile neguvernamentale ucrainene au fost, de asemenea, afectate.
Reprezentanții a două astfel de grupuri au declarat pentru Reuters că activitatea lor de colectare a probelor de la victime și de documentare a daunelor ar putea fi afectată sau a fost deja înghețată.
„Organizația noastră… va continua să existe, dar vom căuta surse alternative de finanțare independentă și, în consecință, vom continua să lucrăm în acest domeniu, doar într-un mod limitat”, a declarat Oleksandr Pavlichenko de la Ukrainian Helsinki Human Rights Union, o alianță a grupurilor ucrainene pentru drepturile omului.
Grupul a întrerupt activitatea birourilor sale regionale din Ucraina după ce înghețarea fondurilor din SUA a redus aproximativ 75% din bugetul său anual.
Directorul unei alte organizații ucrainene care ajută la colectarea de dovezi privind crimele de război și formează profesioniști din domeniul juridic a declarat că și grupul a trebuit să își înceteze parțial activitatea.
În cazul în care nu se găsește o nouă finanțare, locurile de muncă vor fi desființate în trei luni, a declarat sursa, care a solicitat anonimatul pentru a vorbi deschis despre o problemă sensibilă care nu a fost încă rezolvată.
SISTEM ÎN FUNCȚIUNE
Încă din primele săptămâni ale invaziei Rusiei, partenerii internaționali ai Ucrainei au făcut din răspunderea pentru presupusele crime rusești o parte esențială a sprijinului lor pentru țara devastată de război.
Yevhen Krapyvin de la Centrul pentru Politici și Reforme Juridice din Kiev a declarat că sprijinul SUA, în special din partea USAID, a fost vital la începutul războiului.
De exemplu, a finanțat pentru prima dată un manual de 800 de pagini pentru judecătorii care judecă procesele privind crimele de război. Experții străini s-au dovedit valoroși datorită know-how-ului pe care l-au adus din conflictele anterioare, a adăugat el.
De atunci, autoritățile ucrainene au dobândit o experiență valoroasă ca urmare a infrastructurii puse în aplicare de partenerii străini ai Kievului, a spus el, minimalizând impactul negativ al reducerii finanțării asupra eforturilor Ucrainei de a investiga și urmări în justiție presupuse crime.
„În acest moment, acest sistem este mai mult sau mai puțin stabil, iar experții sunt acolo”, a spus Krapyvin. „Desigur, întotdeauna îți dorești mai mulți, dar acest sistem a fost construit”.
Cu toate acestea, o pierdere a finanţării SUA în acest efort ar putea avea efecte de mare amploare, a declarat o sursă care cunoaște direct problema, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei. „Infractorii sunt încurajați și pierdem cu toții”, a declarat sursa.
Multe ONG-uri au ajuns să se bazeze pe asistența americană, iar oamenii sunt „în stare de șoc”, a declarat o sursă dintr-un grup ucrainean de advocacy cu o lungă istorie de activitate legată de crimele de război, care, de asemenea, a cerut să nu fie numită pentru a vorbi despre chestiuni sensibile.
Înghețarea a afectat, de asemenea, lansarea planificată a unui sistem de gestionare a cazurilor finanțat din fonduri americane, care face parte dintr-un efort mai amplu de a contribui la modernizarea sistemului judiciar ucrainean, a declarat Leonid Sapelnikov, șeful adjunct al Administrației judiciare de stat din Ucraina, responsabil cu digitalizarea.
Curățarea și consolidarea sistemului judiciar sunt esențiale pentru încercarea Kievului de a adera la Uniunea Europeană.
„Dacă sistemul (de gestionare a cazurilor) funcționează, ne așteptăm ca eficiența sistemului judiciar să crească și să fie posibilă audierea mai multor cazuri”, a declarat Sapelnikov, adăugând că Ucraina va căuta surse alternative de finanțare pentru proiect, fără a oferi detalii.